EXODUL | Braila, in topul judetelor CU CELE MAI MARI PIERDERI DE LOCUITORI | Brailenii isi schimba domiciliul in alte judete
Braila se afla printre judetele cu cele mai mari pierderi de locuitori, fiind vorba despre persoanele care isi schimba domiciliul in alte zone ale tarii. Judetul Braila se afla intr-o continua si neintrerupta reducere a populatiei.
Concluziile sunt desprinse dintr-o analiza realizata de sociologul Barbu Mateescu si publicata de PressOne.
In 2016, in tara noastra s-a stabilit un record. Conform Institutului National de Statistica, 389.000 de oameni si-au schimbat domiciliul dintr-o localitate a Romaniei in alta, tot din Romania. Vorbim despre cea mai mare migratie interna din 1991 incoace.
Potrivit INS, „schimbarea domiciliului se considera efectuata la data cand organele de politie au inscris mentiunea de schimbare a domiciliului in actul de identitate”. Cu alte cuvinte, dacă te-ai nascut in Braila, te-ai stabilit la Bucuresti acum un an si de atunci locuiesti in chirie, adresa din cartea ta de identitate este tot cea din Braila si, potrivit statului roman, nu ti-ai schimbat domiciliul.
Numarul de 389.000 de oameni nu cuprinde, asadar, intreaga migratie interna.
„In continuare, cand scriu despre „a castiga” sau „a pierde” locuitori, ma refer exclusiv la soldul schimbarilor de domiciliu: oameni care vin din alte judete minus oameni care pleaca in alte judete. Nu iau in calcul nasteri, decese sau migratie spre exterior”, precizeaza sociologul.
Doar 10 judete, din totalul de 41, sunt pe castig. Celelalte 31 de judete au pierdut locuitori.
Pe plus se afla: Arad, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Sibiu si Timis. Judetele cu cele mai mari pierderi sunt Braila, Galati si Vaslui, dar si Teleorman si, oarecum surprinzator, municipiul Bucuresti.
Este al 9-lea an consecutiv in care numarul celor care se stabilesc in capitala este mai mic decat numarul celor care pleaca de acolo in alt oras din Romania.
2016 nu este un accident. Daca ne uitam la fiecare dintre ultimii 10 ani, exista doar 10 judete care oscileaza, adica sunt ani in care castiga si ani in care pierd locuitori.
Pentru celelalte 32 de judete, inclusiv Bucuresti, esti fie castigator an de an (Arad, Bihor, Brasov, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Sibiu si Timis), fie in continua si neintrerupta reducere de populatie (Braila, Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Teleorman, Tulcea, Valcea, plus municipiul Bucuresti).
Sursa foto: fotoaerian.ro