VIDEO | Pandemia si podul suspendat peste Dunare: „Suntem in grafic!” | Cum arata santierul celui mai mare proiect de infrastructura din Romania ultimilor 30 de ani
Lucrarile la podul suspendat peste Dunare sunt in grafic, iar pandemia si, implicit, starea de urgenta decretata timp de doua luni nu au afectat, din fericire, uriasul proiect de infrastructura.
In schimb, muncitorii au depus mai mult efort pentru a nu exista intarzieri semnificative, sustine Francisco Torres, director de constructii. Declaratiile au fost facute in cadrul unei vizite a presei brailene pe santier, care a avut loc in dupa amiaza zilei de marti, fiind organizata de Consiliul Judetean.
Torres a prezentat detalii importante despre cel mai mare proiect de infrastructura din Romania ultimilor 30 de ani.
„Aici (n.r. la blocul de ancoraj) bagam in jur de 9.000 de metri cubi de beton de umplutura, iar asta va dura pana cel mult saptamana viitoare. Lucram non-stop. Ziua lucram la nivel de structura, noaptea la nivel de scoatere a apei din puturi… Suntem in grafic! Am folosit sistemul special de fundatii, am creat, pentru ca aici suntem aproape de Dunare, 26 de puturi de 46 de metri lungime. Din fiecare put se scoate cantitatea de 45 de litri de apa pe secunda, non-stop. Am sapat 29 de metri. Asta e cel mai complicat, pentru ca modul de abordare e sa realizam o incinta in care sa nu intre apa”, a explicat sursa citata.
Intrebat daca starea de urgenta a a creat in vreun fel probleme in activitatea de pe santier, Torres a declarat ca au existat si cazuri in care unii muncitori nu au putut veni pe santier din cauza noului coronavirus, insa cei prezenti au muncit mai mult.
„Ne-am completat ca echipa si am reusit sa mergem mai departe. Ne-a afectat in sensul ca noi a trebuit sa depunem mai mult efort. Exemplu, acum asteptam sa vina niste persoane din Austria, sa pregatim deja cofrajul pentru pilon, dar trebuie sa stea in carantina, trebuie sa ne organizam mai bine. Daca vrem ceva, trebuie sa le cerem din timp. Asteptam 2 macarale de 200 de metri pentru piloni”, a adaugat directorul de origine spaniola.
Lucrarile la blocul de ancoraj, care se desfasoara pe partea stanga a digului Braila-Galati, ar urma sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. De cealalta parte, intre fluviu si soseaua-dig, constructorii dau asigurari ca pilonii podului vor fi vizibili in aproximativ 3 luni.
„Lucrurile merg conform asteptarilor, iar vremea ne-a ajutat. Lucram continuu, se vad si rezultatele. Suntem foarte putini decalati fata de malul Jijila (n.r. Tulcea), am recuperat acel decalaj… e un decalaj tehnologic pentru faptul ca au trebuit mutate utilajele de pe un mal pe altul, dar nu e o intarziere efectiva a lucrarilor. Din punctul nostru de vedere, nu ne-a afectat starea de urgenta, ne-am conformat si am reusit sa mentinem activitatea la cote normale. S-au facut anumite perioade de rotatii a personalului, dar activitatea nu s-a oprit absolut deloc”, a explicat si Esanu Viorel, responsabilul de monitorizare a lucrarilor la podul suspendat.
Prezent pe santier, Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, le-a spus jurnalistilor ca asteapta ca oficialii de la Bucuresti, in speta Guvernul si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, sa acorde mai multa atentie acestui proiect.
Chiriac a subliniat faptul ca podul peste Dunare va contribui decisiv la dezvoltare economica a judetului Braila, oferind detalii din culise: CJ se afla in discutii avansate cu mai multi investitori.
„In momentul de fata, lucrarile sunt intr-un ritm alert. Dupa cum ati observat si dumneavoastra, lucrarile se desfasoara intr-un ritm intens, fapt care bucura foarte mult. Este un obiectiv pe care ni l-am dorit de 40 de ani si iata ca se infaptuieste. Faptul ca va fi un drum mai scurt catre portul Constanta, aceasta zona poate deveni foarte atractiva pentru investitori, iar noi la CJ avem discutii avansate cu unii dintre ei. In ceea ce priveste exproprierile, ar trebui urgentate, sper ca CNAIR si Guvernul actual sa dea mult mai multa importanta celui mai mare proiect de investitii din Romania si poate din Europa. Ne dorim foarte mult ca cei de la Bucuresti sa-si aplece ochii, pentru ca eu ma uit in fiecare zi la stiri si n-am auzit pe nimeni vorbind de pod, ci doar noi, localnicii, ne dam toata silinta ca acest proiect sa fie intr-un ritm alert. Speram sa se reia si discutiile pe partea de relocare utilitati, pentru ca orice zi de intarziere, si aici o spun in nume personal, va fi platita de statul roman, adica de noi toti, ceea ce nu este corect. Noi ne dorim ca acest obiectiv important, podul peste Dunare, sa se faca in termenul contractual. Orice zi de intarziere a statului roman inseamna plata de catre toata populatia Romaniei a penalitatilor sau eventualelor sume de bani care trebuie platite dupa termenul de executie a lucrarilor”, a atras atentia seful CJ.
Pilonii podului peste Dunăre de la Brăila
Publicată de debraila.ro pe Marţi, 26 mai 2020