VESTE BUNA pentru bolnavii de tuberculoza | Deputatul Ionita (PNL): „Vor avea o lege care ii protejeaza!”
Proiectul legii tuberculozei, care prevede, printre altele, ca bolnavii de TBC sa beneficieze de concediu platit pe toata perioada tratamentului, a fost avizat pozitiv, marti, in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor. Dupa aviz, proiectul de lege merge la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Din Comisia de Sanatate a camerei inferioare a Parlamentului face parte si deputatul brailean Antoaneta Ionita (PNL).
„A fost un vot unanim din partea tuturor colegilor din Comisia de Sanatate, ceea ce inseamna ca toata lumea a inteles cat de important este sa avem o Lege a tuberculozei. Cu totii am fost de acord ca doar daca asiguram tratament pacientilor aflati intr-o situatie materiala precara putem reduce numarul cazurilor contagioase. Sunt multe situatii de bolnavi ramasi neidentificati, care nu merg la medic din cauza lipsei de resurse sau a lipsei de informare si care, ramasi in comunitate, transmit boala si celor din jurul lor. Acest succes al Legii tuberculozei este in primul rand meritul unui om extrem de inimos, doamna Paula Rusu (n.r. fost jurnalist), presedinta Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza, o luptatoare, care si-a dedicat energia pentru ca aceasta lege sa devina o realitate”, a declarat parlamentarul liberal.
Romania se afla pe primul loc din Uniunea Europeana, intr-o trista statistica a cazurilor de tuberculoza. Anual, peste 25.000 de romani sunt tratati de TBC, o boala contagioasa, care, in lipsa unui tratament corespunzator, poate provoca decesul. In fiecare zi, trei romani mor din cauza tuberculozei.
Noua lege aduce numeroase beneficii pacientilor bolnavi de TBC si poate unul dintre cele mai importante este legat de faptul ca vor beneficia de acum incolo de concediu platit, pe toata perioada tratamentului. Un avantaj major, mai ales pentru cazurile infectate cu microbul rezistent la tratament, care au nevoie de cel putin doi ani de ingrijire medicala si care, pana acum, primeau concediu medical un singur an, dupa care erau pensionate fortat.
Legea prevede, de asemenea, ca bolnavii sa beneficieze de indemnizatie lunara de hrana, pe toata perioada tratamentului in ambulatoriu, in conditiile respectarii tratamentului prescris, dar si de consiliere gratuita privind masurile de igiena, in scopul de a preveni raspandirea infectarii.