PREMIERĂ pentru Brăila: Infractorii, ÎN TIMP REAL pe ecranele Poliției | Sistem de monitorizare pentru brățările electronice purtate inclusiv de inculpați sub control judiciar. CUI SE APLICĂ și CUM FUNCȚIONEAZĂ?
Începând de astăzi, 1 octombrie, Poliția Brăila va monitoriza în timp real inculpații care poartă brățări electronice. IPJ are un dispecerat special amenajat pentru Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică. Ca noutate, dispozitivele electronice de supraveghere nu vor fi montate doar persoanelor care sunt acuzate de violență domestică.
Practic, toate persoanele aflate sub control judiciar, control judiciar sub cauțiune sau arest la domiciliu și pentru care un judecător de drepturi și libertăți dispune montarea unei brățări electronice vor fi supravegheați non-stop de polițiști.
Pe ecranele din dispeceratul IPJ Brăila apar datele de localizare a inculpaților, dar și traseul urmat de aceștia – în cazul celor aflați sub control judiciar.
În cazul ordinelor de protecție, agresorul va purta brățara, iar victima va avea un alt dispozitiv, situația permițându-le oamenilor legii să vadă dacă agresorul se apropie de victimă și să intervină prompt pentru evitarea unui contact fizic.
„Sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. (…) Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea”, explică Poliția.
Oamenii legii mai subliniază faptul că „pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive”.
În primele 8 luni ale acestui an, la nivel național, polițiștii au emis 8.978 de ordine de protecție provizorii, 3.622 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 87.565 de cazuri de violență domestică, dintre care 42.560 în mediul urban și 45.005 în mediul rural.
Tot la nivel național, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 5,3%, față de primele 8 luni ale anului 2023, de la 38.243 la 40.260 de fapte.
Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.