Judecătorul Cojocariu, despre droguri, în fața elevilor brăileni: „Nu există cinema sau Mc la Tichilești. Dependența cere și voi nu o să aveți de unde. Atunci, deveniți distribuitori!”
Peste 400 de elevi din liceele brăilene au participat, marți, la conferința „Drogul, calea spre infern…”, organizată de Baroul Brăila și Inspectoratul Școlar Județean. Evenimentul, parte a celei mai ample campanii antidrog în școlile din România, s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei Tineretului.
De pe scenă, adolescenții au ascultat mai mulți vorbitori, persoane a căror profesii se intersectează, în diverse moduri, cu lumea drogurilor – de la polițiști și avocați, la magistrați.
Astfel, unul dintre cei care s-au adresat elevilor a fost și Marius Cojocariu, judecător la Secția Penală a Tribunalului Brăila, cunoscut și pentru implicarea în activitățile din „Școala Altfel”. Magistratul a explicat cât de subțire este granița între curiozitatea de a încerca un drog și dependență.
„Mergeți la o petrecere, vi se oferă un joint, vi se oferă o doză mică și o consumați. Sunteți curioși de senzații, treceți prin momente de fericire! Intervine un fenomen care credeți că nu vi se poate întâmpla – după o doză, două, trei, intervine dependența. O doză de cocaină costă 100 euro, cannabis-ul e 70 de lei. Vă spun prețurile pentru că le știu din dosare! Cum poți să-l păcălești pe părintele tău că ai nevoie de 70 de lei pe zi? Îl păcălești o dată, de două ori, că vrei să iei o pereche de blugi.
La un moment dat, dependența cere și voi nu o să aveți de unde! Atunci, o să primiți o propunere: dacă vrei, devino distribuitor! O să refuzați, dar sevrajul lucrează și o să acceptați. Atunci deveniți distribuitori! Un distribuitor e expus, lucrează cu oamenii, prin telefoane, mesaje, aplicații. Nu e niciun secret că acele telefoane se interceptează foarte ușor. Folosiți aplicațiile, că aplicațiile nu sunt interceptate… Nu fiți așa siguri! Și nu fiți așa siguri că acel telefon, la percheziții, nu își dezvăluie toate secretele. Acest proces se întâmplă fără să îți dai seama! Persoanele pe care le-am avut cercetate nu își explicau cum au ajuns în acel stadiu”, a arătat judecătorul Cojocariu.
Totodată, magistratul de la Tribunalul Brăila le-a spus elevilor că, începând cu data de 2 martie, au crescut, în urma unui demers legislativ, pedepsele pentru traficul de droguri de risc și de mare risc, subliniind faptul că „drogurile nu duc la nimic bun”.
„Un exemplu clar, fără nume! Pentru 6 doze de cocaină traficate, am aplicat pedeapsa minimă prevăzută de lege – pentru că a fost sincer în fața instanței – 3 ani și 4 luni. Cât credeți că a câștigat acea persoană din acele doze vândute? 200, 300 de euro? Pentru 300 de euro să execuți 3 ani de închisoare? Merită? Destul de scump, nu?
De la 2 martie, avem pedeapsa pentru droguri de mare risc de la 5 la 15 ani de închisoare. Haideți să luăm niște exemple. A traficat o doză. Ce pedeapsă îi aplicați? Pedeapsa minimă? 5 ani! Aceasta este consecința. (…)
Alegerea este a voastră. Este greu să interzici pentru că drogurile au pătruns în societate. Gândiți-vă la mediul penitenciar. Am supravegheat închisorile din Brăila și Tichilesti timp de aproape un an și jumătate. O persoană minoră ajunge la centrul de detenție, dar e tot o închisoare. Jumătate din cei aflați la Tichilesti sunt condamnați pentru omor și tentativă de omor. Gândiți-vă ce colegi de camera aveți acolo! Nu există cinema, pub sau Mc Donald’s la Tichilești! (…) Drogurile nu duc la nimic bun. Rămâne doar la alegerea voastră!”, a conchis sursa citată.
Invitat special al evenimentului a fost comisarul-șef Cătălin Țone, şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti și autorul mai multor lucrări despre efectele drogurilor și dependența de acestea, printre care și recent lansata carte „Marijuana, zborul spre Iad”.