INVESTIGAȚIE | BUNEA STANCU, via CUP Dunărea: 50 MILIOANE DE EURO, în 6 luni, pentru o asociere condusă de Concivia. Fostul baron PSD a preluat frâiele firmei cu o lună înainte de prima licitație – DOCUMENT | Șeful banilor de la CUP a fost director economic la firma lui Stancu timp de 14 ani
Alin CRISTEA
Nu mai puțin de patru contracte uriașe a obținut de la Compania de Utilități Publice „Dunărea”, în mai puțin de șase luni, o asociere formată din trei firme. Una dintre acestea, chiar liderul asocierii, este Concivia S.A., controlată de fostul baron Gheorghe Bunea Stancu, administrator și acționar fiind fiul său. Mai bine de trei sferturi din bani provin din fonduri europene.
Valoarea totală a contractelor este de 50 de milioane de euro (FĂRĂ TVA), fiind vorba despre lucrări care vizează alimentarea cu apă potabilă a populației.
Cu doar o lună de zile înainte de câștigarea primei licitații, în mai 2022, Consiliul de Administrație al Concivia, firma despre care se spune de ani buni că îl are „în spate” pe Gheorghe Bunea Stancu, îl numește DIRECTOR GENERAL pe fostul baron. În același timp, potrivit unui document consultat de DEBRAILA.ro, lui Bunea Stancu i-a fost delegată conducerea societății.
Practic, începând cu 16 mai 2022, Bunea Stancu are puterea de a reprezenta Concivia pe un mandat de 3 ani.
Gheorghe Bunea Stancu a condus Consiliul Județean Brăila și PSD Brăila până în 2014, când DNA i-a percheziționat biroul și l-a acuzat de abuz în serviciu. Și firma Concivia a fost vizată de anchetă.
Anul trecut, în luna septembrie, instanța l-a achitat pe fostul baron în dosarul penal care i-a adus sfârșitul politic, însă acesta trecuse deja de două ori prin pușcărie, fiind condamnat în alte dosare instrumentate de procurorii anticorupție.
La conducerea Companiei de Utilități Publice „Dunărea” se află două personaje care nu îi sunt deloc străine lui Gheorghe Bunea Stancu: directorul general Silviu Mangiurea i-a fost subordonat politic – fiind consilier municipal PSD între anii 2008 și 2016, în timp ce Ionel Avram, directorul economic, a fost legat de fostul baron nu doar prin prisma politicii.
Timp de nu mai puțin de 14 ani, între 2000 și 2014, actualul director economic al CUP „Dunărea” a fost director economic al firmei Concivia. Atunci când se ocupă de finanțele firmei Concivia, Avram era și consilier județean PSD – partidul și Consiliul Județean avându-l în frunte, la acel moment, pe Gheorghe Bunea Stancu.
Silviu Mangiurea (foto stânga) și Ionel Avram (foto dreapta) sunt membri PSD și dețin funcții de decizie în ceea ce privește organizarea, derularea și finalizarea procedurile de atribuire a contractelor CUP Dunărea, în calitate de director general și director economic.
A DOUA INVESTIȚIE DIN BANI EUROPENI DUPĂ PODUL SUSPENDAT: 240 milioane de euro
La mijlocul lunii martie 2021, Comisia Europeană a aprobat două investiții majore, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate din județele Brăila și Satu Mare. Mai exact, bani europeni pentru furnizarea apei potabile de bună calitate, reducerea scurgerile de ape reziduale și îmbunătățirea serviciilor de tratare a apelor reziduale.
Din valoarea totală, la Brăila au ajuns peste 240 de milioane de euro – fără TVA, o investiție întrecută doar de podul suspendat peste Dunăre.
66 de localități și peste 60.000 de brăileni vor beneficia de noua infrastructură de apă-canal, extinsă și modernizată.
Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este sfârșitul acestui an, mai exact decembrie 2023, însă, cu siguranță, nu va fi respectat. Primele șanțuri din cadrul mega-proiectului au fost săpate în urmă cu trei luni de zile, în zona Ulmu-Cireșu.
Silviu Mangiurea, directorul general CUP „Dunărea” spune că întârzieri există la toate proiectele operatorilor de apă-canal din țară, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
La acest moment, potrivit lui Mangiurea, autoritățile guvernamentale fac demersuri la Bruxelles pentru demararea procedurilor de fazare a proiectelor contractate prin POIM.
CUP DUNĂREA, CONCIVIA ȘI GHEORGHE BUNEA STANCU
„Am semnat 16 contracte și mai am 4”, spune Mangiurea.
Proiectul de peste 240 de milioane de euro a fost împărțit în mai multe contracte, licitațiile fiind organizate de CUP „Dunărea”. 80% din bani vin de la Uniunea Europeană, 12% din bugetul național, 6% de la CUP „Dunărea” și aproape 2% de la bugetul local.
Patru dintre contracte, care însumează peste 50 de milioane de euro, au fost obținute de o asociere formată din trei firme. Liderul de asociere este firma brăileană Concivia S.A., cunoscută publicului larg prin prisma legăturii cu Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean.
Mai exact, Concivia S.A. a apărut în stenogramele DNA din dosarul lui Bunea Stancu din 2014, atunci când fostul lider PSD spunea: „Va intra băiatu’ meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva să avem dureri de cap. Da’… da’ mi se pare normal băiatu’ să înceapă să preia ce este al familiei.”
La acest moment, Concivia îl are chiar ca administrator și acționar pe Răzvan Gheorghe Bunea.
Oricum, fostul baron vine foarte des pe șantierele Concivia pentru a inspecta lucrările. De exemplu, în 2019, la o vizită a lui Petrea Daea, ministrul Agriculturii, Gheorghe Bunea Stancu, îmbrăcat cu o vestă reflectorizantă, a discutat minute bune cu ministrul și cu senatorul Ion Rotaru, președintele PSD Brăila.
Era prima apariție în prim-plan a lui Bunea Stancu de la momentul arestării din 2014, iar Daea verifica stadiul reabilitării infrastructurii sistemului de irigații din amenajarea Terasei Brăilei, unde lucrările sunt realizate de Concivia.
ASOCIERE pentru CUP DUNĂREA: CINE SUNT PARTENERII CONCIVIA
Întorcându-ne la licitațiile CUP „Dunărea”, Concivia a venit, ca lider, într-o asociere cu alte două firme, respectiv Edas Exim din București și Aqua Serv din Cluj. Toate cele patru contracte au fost câștigate în această formulă.
Aqua Serv este deținută de antreprenorul clujean Dan Vasile Mureșan și a fost înființată în 2004. Potrivit presei din Cluj, firma a avut contracte cu mai multe instituții publice, inclusiv cu Regia Autonomă a Domeniului Public – aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, pentru lucrări din sfera „apă-canal”.
Numele Edas Exim, cealaltă firmă din asocierea condusă de Concivia, apare în cadrul unor contracte pentru amenajarea Blocului Operator și reabilitarea Secției de Pediatrie de la Spitalul Județean Neamț, care, conform presei din Neamț, ar fi intrat în vizorul procurorilor DNA.
Totodată, Edas Exim, administrată de un anume Dan Cosașu – care este și acționar unic – are experiență și în ceea ce privește „lucrări de proiectare, fabricare, livrare, montaj și service a echipamentelor implicate în procesul de tratare a apei”.
Un exemplu este participarea la o licitație, în 2017, într-o asociere cu celebra Tel Drum, pentru construirea și reabilitarea surselor de apă, precum și a stațiilor de tratare a apei în mai multe localități din județul Caraș-Severin. Atunci, pentru 12 milioane de lei (fără TVA), Aquacaras SĂ Reșița a atribuit contractul asocierii de firme „Tel Drum SA – Edas Exim SRL – Geofor Divert SRL”.
IUNIE 2022-IANUARIE 2023: 4 CONTRACTE, PESTE 50 DE MILIOANE DE EURO
Pe 17 iunie 2022, după o lună de la momentul în care fostul președinte al Consiliului Județean este numit director general al Concivia și, practic, preia conducerea firmei, CUP „Dunărea” încheie primul contract cu asocierea formată din cele trei societăți.
32.129.139 de lei (fără TVA) pentru ca asocierea condusă de Concivia să proiecteze și să execute o parte din lucrările pentru apă-canal finanțate din bani europeni, fiind vorba de localitățile din Insula Mare a Brăilei.
Pe 9 septembrie 2022, asocierea obține un al doilea contract de la CUP „Dunărea”, cu o valoare mai mult decât dublă față de cel precedent, respectiv 74.924.649 de lei (fără TVA). Este vorba despre lucrări complexe pentru rețele de alimentare cu apă pe teritoriul orașului Ianca și a comunelor Cireșu, Zavoaia, Ulmu, Ciocile și Dudești.
La sfârșitul anului trecut, mai exact pe 16 decembrie, se încheie și cel de-al treilea contract între CUP Dunărea și asocierea Concivia-Edas Exim-Aqua Serv, cu o valoare de 97.577.599 de lei (fără TVA). Aceleași lucrări de apă-canalizare, însă în altă zonă a județului, pe raza comunelor Șutești, Movila Miresii și Cazasu.
Cel de-al patrulea contract câștigat de asocierea condusă de firma lui Bunea Stancu a venit în primele zile ale anului 2023. Valorează 39.392.966 de lei (fără TVA) și vizează comuna Chiscani și municipiului Brăila.
Avram, de la CONCIVIA la CUP „DUNĂREA”
După epoca „Stancu-Concivia”, la începutul anului 2015, în februarie, Ionel Avram a fost pus, cu girul PSD, pe scaunul de director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Dunărea” – asocierea tuturor primariilor comunelor și orașelor din județ, plus Primăria Municipiului și Consiliul Județean, cu scopul gestionării serviciului de salubrizare a localităților. Toate cele 44 de unități administrativ-teritoriale contribuie cu bani la bugetul ONG-ului.
În mai 2016, PSD-istul a ajuns în Consiliul de Administrație al Companiei de Utilități Publice „Dunărea”, apoi, pentru scurt timp, a preluat conducerea interimară a companiei. După ce procedurile de selecție pentru directorul general și directorul economic s-au încheiat, Avram s-a instalat în funcția pe care o ocupă și astăzi, cea de director economic al operatorului apă-canal.
Șef al companiei a ajuns un alt social-democrat, Silviu Mangiurea. Între 2008 și 2015, cinci firme care l-au avut ca angajat pe Mangiurea, pe atunci consilier municipal, au câștigat peste 2 milioane de euro din bani publici.