Exclusiv | Consilier local din Movila Miresii, BEAT la volan: 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru 1 litru de „vin la butuc”
Un consilier local din comuna Movila Miresii a fost condamnat de Judecătoria Brăila la 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, sentința a fost pronunțată în urmă cu două luni de zile și a rămas definitivă prin neapelare.
Viorel Geană (foto) este membru PMP și, la alegerile locale din 2020, a candidat inclusiv ca primar la Movila Miresii.
Instanța l-a condamnat pe Geană la închisoare și a dispus amânarea aplicării pedepsei întrucât acesta a fost prins băut la volan, chiar în Movila Miresii, unde este consilier local. Fapta s-a petrecut la sfârșitul anului 2022, iar sentința, după cum am precizat, a venit la începutul acestui an.
Consilierul local PMP s-a urcat la volan după ce, potrivit propriilor declarații date în fața anchetatorilor, „a consumat băuturi alcoolice, respectiv cantitatea de 1000 ml vin butuc”. Acesta a avut o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, respectiv o alcoolemie de 0,97 g‰ la prima probă şi 0,86 g‰ la cea de-a doua probă.
Viorel Geană a recunoscut în fața instanței că a consumat alcool înainte de a se urca la volan și a fost de acord inclusiv cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii.
Asfel, judecătorul l-a condamnat la 8 luni de închisoare, însă a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, l-a trimis la muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, la Primăria Movila Miresii sau la Biblioteca Județeană.
„Scopul pedepsei ca mijloc constrângere, dar și ca mijloc de reeducare este atins, urmând ca inculpatul să conștientizeze că respectarea legii penale este o necesitate și că numai respectând legea penală el poate evita aplicarea și executarea în viitor a altor pedepse, inclusiv cea aplicată prin prezenta hotărâre”, a menționat magistratul în sentința obținută de DEBRAILA.ro.
DEBRAILA.ro vă prezintă în exclusivitate motivarea judecătorului:
„Inexistenţa unui trecut infracţional al inculpatului nu poate fi disociată de periculozitatea infracţională concretă, de natura infracţiunii care a format obiectul acuzaţiei penale, de comportamentul inculpatului, toate elementele de factură obiectivă şi subiectivă urmând a fi analizate în mod global.
Astfel, chiar dacă inculpatul este o persoană caracterizată favorabil prin înscrisurile de la dosar, acest lucru nu afectează de o manieră esenţială răspunderea penală aferentă infracţiunii săvârşite, în sensul de a se aprecia că renunțarea la aplicarea pedepsei/stabilirea unei amenzi penale în sarcina inculpatului ar fi suficiente pentru atingerea scopului preventiv-educativ, în contextul în care primează siguranţa participanţilor la traficul rutier, inculpatul ignorând norme legale fundamentale pentru orice conducător auto. (…)
În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază că scopul sancţiunii poate fi atins şi fără privarea de libertate a inculpatului, simpla condamnare a acestuia implicând o constrângere şi fiind aptă să conducă prin ea însăşi la reeducarea sa, iar, pe de altă parte, lipsa altor condamnări anterioare, însuşirea şi conştientizarea necesităţii respectării normelor penale de către inculpat impun această soluţie.”