Cristina Coarnă, CEL MAI SANCȚIONAT magistrat brăilean: judecătoarea cu argumente pro-violator, FĂRĂ 25% din salariu timp de 1 an pentru ÎNTÂRZIERI în soluționarea cauzelor
Alin CRISTEA
Judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a devenit, de departe, cel mai sancționat din punct de vedere disciplinar magistrat brăilean al ultimilor ani.
Ajunsă în atenția opiniei publice prin prisma deciziei de eliberare din arest preventiv a unui pedofil – justificată cel puțin îndoielnic, Coarnă a fost taxată din nou de Consiliul Superior al Magistraturii. DEBRAILA.ro a prezentat, de-a lungul timpului, mai multe astfel de soluţii controversate ale judecătoarei.
Acum doi ani și jumătate, judecătoarea a argumentat înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul bărbatului care a batjocorit o fetiță de 13 ani prin faptul că „faptele inculpatului nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii, ieşiri în stradă sau proteste în presă”.
În urma acestui caz, intens mediatizat la nivel național, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din magistratură pentru 6 luni a Cristinei Coarnă, însă aceasta a contestat hotărârea, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a înlocuit sancțiunea disciplinară cu o alta, respectiv diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de trei luni.
O nouă sancțiune
De data aceasta, în urmă cu doar o zi, pe 28 iunie, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a admis o nouă acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare în ceea ce o privește pe judecătoarea Coarnă, găsind-o vinovată de întârzieri în soluționarea dosarelor.
„Aplică pârâtei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila sancțiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de 1 an pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. g (N.R. nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile)”, se arată în soluția Secției pentru judecători în materie disciplinară.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, fapt care, cel mai probabil, se va și întâmpla.
În afară de cazul pedofilului, DEBRAILA.ro a scris, în 2019, despre un bărbat acuzat de tâlhărie care a fost plasat în arest la domiciliu tot de judecătoarea Cristina Coarnă, ignorând normele de procedură penală. (CAZUL AICI)
Totodată, în urmă cu doar câteva luni, tot DEBRAILA.ro a publicat un alt articol care o viza pe Coarnă. Judecătoarea a pus în libertate un cuțitar care a băgat în spital o persoană, subliniind faptul că „briceagul îl purta de obicei pentru a putea mânca pachetul la serviciu”. (CAZUL AICI)