Când laptele și cornul elevilor brăileni încep să pută a tupeu!
ALIN CRISTEA
Nu aroganța uimește la un om care a stat ani de zile lipit de robinetul cu bani publici, ci convingerea oarbă care încă-l definește – deși au trecut ani buni de când ecranele televizoarelor se îngălbenesc zi de zi, via DNA: că vremurile când pe dumnezeii ca el nu-i trăgea nimeni de mânecă încă n-au trecut.
Ștefan Rădulescu (foto) e un necunoscut pentru majoritatea brăilenilor. Ascuns în spatele milioanelor de euro care au curs valuri din sacul fără fund al statului, cu soția politician și rude așezate la butoanele unor instituții publice, șeful „Electrica” a ajuns unul dintre cei puternici și tăcuți.
Din 2004 încoace, firmele sale și-au umplut conturile din câștigarea licitațiilor pentru programul guvernamental „Lapte și corn”. Un apropiat al lui Gheorghe Bunea Stancu, Rădulescu a continuat să o ducă bine, cum se spune-n popor, și după ce fostul baron a căzut. Mai mult decât atât, între timp, soția a obținut un al treilea mandat de consilier municipal, verișorul Cătălin Murea a ajuns vicepreședinte al Consiliului Județean – „stăpân” peste achizițiile publice, iar cumnatul a fost înscăunat adjunct al inspectorului școlar general.
Despre cumnatul Dan Gheorghiță am mai scris, uriașa sa avere, dobândită în doar doi ani, când era inspector școlar de sport, ridicând evidente și numeroase semne de întrebare. De la un teren agricol, un spațiu comercial și un Matiz, în declarația de avere din 2013, profesorul a ajuns să dețină, potrivit declarației din 2015, conturi bancare de aproape 500.000 de euro și acțiuni la 11 firme, dintre care, coincidență, 6 specializate în producția și distribuția de energie electrică și construirea de centrale electrice fotovoltaice. Concluzia: adjunctul de la ISJ nu-i paravan, ci doar deținătorul unei rețete uluitoare de înmulțire a avuției!
În urmă cu doar câteva zile, când gerul și ninsorile au pus stăpânire pe județ, Ștefan Rădulescu apare ca de nicăieri. Fiind și director al „Electrica”, nu doar un discret și iscusit afacerist, domnul „lapte-corn” este membru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, alături de alți câțiva zeci de șefi de instituții implicate în gestionarea situațiilor de urgență, printre care și Serviciul Român de Informații.
A doua propunere de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ brailene a scos din Rădulescu, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, gândirea de patron, uitând de electricitate.
Păi, ce să facă firma sa cu laptele și cornul dacă elevii stau acasă? După cum a declarat la B1 TV, când și-a dat măsură logicii pe care o stăpânește, s-a arătat năucit de faptul că elevii vor recupera materia pierdută în cursul săptămânii, o oră sau două pe zi, în funcție de hotărârea fiecărei școli, și nu într-o sâmbătă, în program complet. Păi, sâmbătă s-ar distribui laptele și cornul, dacă elevii ar veni la școală în program normal, fapt care nu s-ar întâmplă dacă orele ar fi recuperate în zilele săptămânii, când, oricum, produsele ajung în unitățile de învățământ.
Deci, deși era acolo în cu totul alte scopuri, Ștefan Rădulescu a vorbit cu mâna pe portofel, nu pe fișa postului de director „Electrica”.
Și de ce ne-ar mira!?
Când ai acasă munți de bani din bani publice încurci privatul cu statul și gura o ia pe dinainte.