Ministerul Muncii a retras acreditarea asociatiei controlate de Aura „Frizeru” | In centrele „Aura 2010”, persoanele gazduite erau abuzate si li se „umbla” la bani
„Aura 2010”, asociatia controlata de Aura Udrea – vaduva interlopului Costel Frizeru, care detine 8 centre de ingrijire pentru batrani si persoane cu handicap, a ramas fara acreditare. Decizia a fost luata de ministrul Muncii, dupa ce Corpul de control a constatat nenumarate nereguli.
La inceputul lunii mai, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunal au luat cu asalt centrele „Aura 2010”, intr-un dosar care vizeaza modul in care au fost acordate ajutoarele financiare pentru centrele de ingrijire.
„Echipa de control a constatat ca serviciile sociale pe care le acorda Asociatia „Aura 2010″, in calitate de furnizor de servicii sociale, nu indeplinesc cerinte de baza pentru a putea raspunde nevoilor beneficiarilor, dar si ca acestora le sunt incalcate drepturi fundamentale. In raportul corpului de control se arata ca serviciile oferite nu sunt eficace, accesibile, comprehensive, sustenabile, centrate pe nevoile individuale ale beneficiarului”, arata Ministerul Muncii.
Printre neregulile descoperite se numara supraaglomerarea din unele centre, care functioneaza fara avize si autorizatii legale, lipsa salilor de mese din toate centrele, astfel ca beneficiarii mananca in pat sau pe noptiera, precum si lipsa cabinetelor sau spatiilor special amenajate pentru serviciile de recuperare.
Totodata, potrivit sursei citate, gazduirea in centre se facea fara respectarea prevederilor standardelor minime de calitate, nu exista personal suficient pentru numarul de beneficiari si problemele lor, nu erau desemnati responsabili de caz in niciunul dintre centre, iar planurile de interventie si ingrijire si asistenta erau identice pentru toti beneficiarii de la toate centrele.
Mediul fizic nu era accesibil, sigur, functional si intim, oamenii nu primeau servicii in conformitate cu contractul de furnizare a serviciilor sociale, lipsea evidenta medicatiei administrate, iar in unele centre au fost gasite chiar si alimente expirate.
Si mai grav este faptul ca in centrele ONG-ului Aurei Udrea erau incalcate si anumite drepturi ale celor gazduiti in centre, care nu erau informati si consultati cu privire la deciziile care ii privesc: de a primi serviciile sociale prevazute in planul individualizat de asistenta si ingrijire, de a consimti asupra serviciilor asigurate prin contract, de a nu fi abuzati si neglijati, de a nu fi exploatati economic privind banii, proprietatile sau sa le fie pretinse sume banesti ce depasesc taxele convenite pentru servicii, de a-si gestiona asa cum doresc resursele finaciare, de a fi informati la zi, in mod complet si accesibil, in format clasic sau adaptat, despre politica si procedurile centrului si a-si putea exprima liber opiniile in legatura cu acestea, de a fi informati cu privire la toate activitatile desfasurate in centru, de a fi consultati cu privire la serviciile furnizate, inclusiv dreptul de a refuza unele servicii in anumite circumstante stabilite prin contractul de servicii, de a fi tratati individualizat pentru o valoare maximala a potentialului personal.