Meirosu, deputat ProRomania, dupa ce Guvernul a taiat bani de la Educatie: „Banii ar fi fost suficienti pentru ca 100.000 de elevi sa primeasca zilnic, timp de un an, o masa calda”
Deputatul Emilia Meirosu, presedintele Organizatiei Judetene ProRomania, a criticat decizia Guvernului de a taia fondurile Ministerului Educatiei, Ministerului Cercetarii si Ministerului Culturii la cea de-a doua rectificare bugetara din 2018. „Ramane o traditie, se pare, ca Educatia sa fie Cenusareasa atunci cand vine vorba de rectificari si ajustari de buget”, a comentat Meirosu, de profesie cadru didactic.
Proiectul de rectificare prevede alocarea unor sume mai mari pentru pensii si indemnizatii, salarii in sectorul public, dar si pentru dobanzile mai mari platite de stat, in timp ce Fondul de rezerva va fi alimentat cu 700 milioane de lei, bani care vor fi preluati si din bugetul pentru Educatie.
„La noi se taie, nu se da! Cum sa iei bani de la… Educatie? De ce ai stoarce bani pentru dobanzi taman de la Cultura si Cercetare? Tind sa cred ca acesti oameni nu mai au nimic in comun cu prioritatile romanilor. E clar: Guvernul considera ca nu trebuie sa se investeasca in educatie si in cercetare, desi inspectoratele scolare judetene si directorii de scoli cauta solutii, de la o luna la alta, pentru plata cheltuielilor. Banii ar fi fost suficienti pentru ca 100.000 de elevi sa primeasca zilnic, timp de un an, o masa calda. Sau ar fi putut acoperi costurile de reabilitare a scolilor din mediul rural si modernizarea celor de la oras. Ce se intampla acum e un <<atentat>> la resursele tarii! A existat si un pact national pentru educatie, in care toate fortele politice si-au asumat ca vom cheltui peste 6% din PIB pentru invatamant. Dupa ce ca in prezent avem sub 3%, se mai taie si acum, la a doua rectificare bugetara pe 2018. La fel de alarmant este si faptul ca de la Ministerul Fondurilor Europene sunt taiati bani care erau destinati pentru contributie la proiecte cu finantare europeana, peste 165 de milioane”, a declarat parlamentarul brailean, care coordoneaza, la nivel national, departamentul pentru Educatie al ProRomania.
Sistemul de educatie din Romania functioneaza, in prezent, cu aproape jumatate din alocarea bugetara stabilita prin lege, desi, potrivit Legii Educatiei, invatamantul trebuie sa aiba alocata anual o cota de 6% din PIB, potrivit Emiliei Meirosu.
„Cota de 6% din PIB a scazut in ultimii 10 ani la 2,8%, dupa ce in 2015, guvernarea Ponta, ajunseseram sa avem 3,2% din PIB. Pro Romania sustine cu fermitate necesitatea realizarii unui acord intre Guvern, sindicatele din educatie, mediul privat si asociatiile elevilor si studentilor care sa confere sistemului de invatamant romanesc stabilitatea si coerenta necesare pentru a deveni, in mod real, unul dintre sectoarele strategice de care depinde evolutia societatii”, a mai adaugat sursa citata.