VIDEO | Politistii au inceput lupta cu „Balena albastra” | Ce le recomanda politistii braileni elevilor si parintilor | „Daca te simti in pericol, anunta cel mai apropiat politist!”
Ministerul Afacerilor Interne a demarat, prin Politia Romana, o noua campania de informare, denumita „Prieteniile in mediul virtual pot fi fatale! Daca te simti in pericol, anunta cel mai apropiat politist!”.
Desi in comunicatul Politiei nu se vorbeste despre jocul „Balena albastra”, care a nascut o adevarata isterie mediatica, trebuie mentionat faptul ca ministrul de Interne si primarul Capitalei, Carmen Dan si Gabriela Firea, au lansat o campanie prin care isi propun sa le atraga copiilor atentia asupra riscurilor la care se expun in timp ce acceseaza anumite jocuri online.
Carmen Dan spunea pe 28 martie, in Parlament, ca este ingrijorata de fenomenul „Balena albastra” si mentiona ca, desi nu s-a stabilit o legatura intre acest joc si moartea unor adolescenti, recomanda parintilor si dascalilor sa supravegheze atent comportamentul elevilor.
Campania „Prieteniile in mediul virtual pot fi fatale!” vizeaza siguranta copiilor pe internet si care se deruleaza la nivel national.
Domeniul prevenirii infractionalitatii online si a sigurantei pe internet reprezinta o preocupare constanta a Politiei Romane.
„Trebuie sa avem in vedere faptul ca utilizarea internetului prezinta si anumite pericole, potentiale riscuri, pe care oricine este bine sa le constientizeze si sa se fereasca de ele, cei mai expusi fiind copiii. Utilizarea in siguranta si responsabila a internetului de catre minori depinde in mare masura de gradul de implicare a parintilor, de modul in care acestia stabilesc un dialog si o comunicare deschisa privind dificultatile intalnite pe internet. Cei mici au nevoie, in primul rand, de indrumare si confirmare din partea parintilor ca activitatile online sunt sigure si utile in educatia lor”, se arata intr-un comunicat al Politiei.
Politistii braileni le recomanda elevilor:
* Nu postati date personale (adresa, C.N.P., numar de telefon, scoala la care invatati)!
* Nu acceptati cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoasteti in realitate!
* Limitati accesul la postarile voastre, astfel incat acestea sa fie vazute doar de persoanele din lista de prieteni!
* Blocati imediat comunicarea cu persoanele care va fac sa va simtiti inconfortabil sau va indeamna la lucruri rele!
* Nu deschideti mesajele primite pe e-mail de la persoane necunoscute si nu accesati linkuri sau atasamente primite odata cu astfel de mesaje!
Recomandari oferite de politisti parintilor:
* Discutati zilnic cu copilul dumneavoastra! incurajati-l, admirati-l, sustineti-l!
* Fiti primul care il intreaba ce-l doare!
* Oferiti-i timp! internetul nu poate inlocui afectiunea, comunicarea si educatia pe care doar tu i le poti oferi!
* supravegheati-i in permanenta activitatea din mediul virtual si folositi internetul impreuna!
* Fiti atent la schimbarile lui de comportament!
* Observati daca are semne, cuvinte, pictograme desenate pe maini, pe carti sau pe caiete!
* Discutati cu profesorii lui si apelati la autoritati oricand aveti nevoie de sprijin in gestionarea oricarei situatii!