VIDEO | Bulevardul Independentei. INCEP LUCRARILE: 15 milioane de euro si o modernizare uluitoare | Care vor fi primele RESTRICTII DE CIRCULATIE
Dupa o serie de blocaje birocratice si contestatii, incep lucrarile la cel mai amplu proiect de investitii cu fonduri europene din municipiu: reabilitarea bulevardului Independentei. Anuntul a fost facut de primarul Marian Dragomir. In martie 2019, edilul declarase ca isi doreste sa obtina finantare europeana pentru schimbarea radicala la fata a arterei de circulatie.
Constructorul va demara lucrarile pe 28 octombrie, cand santierul va fi instalat pe primul tronson, intre Calea Calarasilor si strada 1 decembrie 1918. Circulatia rutiera va fi restrictionata, initial, doar pe sensul de mers spre „1 decembrie 1918”, mai exact pe partea cu Palatul Telefoanelor. Nici tramvaiele nu vor mai circula pe bulevard.
Totodata, cel putin momentan, intersectia cu strada Scolilor nu va fi afectata.
„Procedura pentru obtinerea finantarii nu a fost simpla. De multe ori, la unele institutii publice efectiv s-a pierdut timpul din cauza unor ambitii copilaresti, dar apreciem atitudinea celor care ne-au ajutat si si-au respectat statutul profesional. Au fost si contestatii care au prelungit termenul de incepere a lucrarilor, dar acum toate aceste etape au fost depasite si incepem lucrarile”, a declarat primarul Dragomir.
Tancrad, firma care a castigat contractul, a imprejmuit deja prima portiune din tronson unde vor incepe efectiv lucrarile, respectiv zona dintre str. Scolilor si str. 1 decembrie 1918. Mai mult decat atat, constructorul a adus deja la Braila sina de tramvai care o va inlocui pe cea veche si uzata.
Durata executiei lucrarilor este de 31 de luni.
Mega-proiectul, care are o valoare de peste 15 milioane de euro, presupune:
-
modernizarea caii de rulare a tramvaiului – cu o banda dedicata pentru tramvai;
-
inlocuirea liniei aeriene de contact si a stalpilor de sustinere – pe care se vor amplasa corpurile de iluminat pentru pista de biciclete;
-
modernizarea statiilor de tramvai – accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati si sisteme de siguranta;
-
montarea aparatelor de achizitionare a tichetelor de calatorie;
-
modernizarea sistemului rutier;
-
infiintarea pistelor de biciclete (4 km) – separate de traficul rutier si pietonal;
-
modernizarea trotuarelor (15.495 mp) si alei pietonale pe centrul bulevardului (26.412 mp);
-
modernizarea mobilierului stradal;
-
modernizarea spatiilor de parcare;
-
modernizarea spatiilor verzi (32.423 mp) si construirea unui sistem de irigatii nou – nu se vor taia pomii existenti (cu exceptia celor care prezinta pericol de cadere), iar trandafirii vor fi scosi, plantati in Pepiniera Seroplant, iar, la final, vor fi replantați pe bulevard;
Bulevardul va avea si doua fantani arteziene:
FANTANA ARTEZIANA – „CORABIE” (amplasata intre Calea Calarasilor si str. Scolilor)
Fantana va fi compusă din doua bazine circulare cu diametrul de 6 m si adancime de 0,4 m (pozitionate in partea din fata si spate a barcii), care comunica intre ele printr-un „curs de apa” cu o latime de 1,15m si lungime de 15,00m. Inaltimea maxima- 1,05 m, lungimea maxima: 29,90 m., latimea maxima: 7,45m., inaltimea catargului: 9,50 m.
In bazinele din fata si spate ale barcii sunt prevazute 14 jeturi tip „geyser” care vor crea valuri pentru a simula barca in miscare. Fantana arteziana este prevazuta cu sisteme de filtrare, tratare si recirculare a apei. Pompele de recirculare preiau apa din bazine si o trimit inapoi prin intermediul duzelor de pardoseala, asigurand astfel recircularea apei.
Luminile LED RGB vor ilumina multicolor jeturile tip „geyser” si suprafata celor doua bazine pe perioada noptii. Banda LED RGB va ilumina „cursul de apa” pe toata lungimea acestuia.
FANTANA ARTEZIANA – „GLOB PĂMANTESC” (amplasata la intersectia cu str. Scolilor)
Fantana este formata dintr-un bazin circular cu diametrul de 5.20m si adancime de 0.80m. In mijloc, pe un soclu va fi amplasat un „glob pamantesc” cu diametrul de 0,80 m in jurul caruia sunt pozitionate 2 elemente din otel inoxidabil, cu diametrul de 2,0 m, respectiv 1.40 m. Pe fiecare element va fi montata o lama de apa, inglobata in structura metalica.
Fantana arteziana va avea sistem de filtrare, tratare si recirculare a apei. Pe timpul noptii, lampile LED RGB vor ilumina multicolor „globul pamantesc”, elementele din otel inoxidabil si bazinul de apa.
Inaltimea libera: 2,00 m. – Diametru: 5,50m/ 6,70 m.