VIDEO | Braila nu va mai fi bataia de joc a Brai-cata: rezilierea contractului, APROBATA! | Primarul: „Toti brailenii detesta modul in care societatea si-a facut treaba!” | Brai-cata a ingropat in gunoaie si orase ca Brasov sau Deva
Consilierii locali municipali au aprobat, joi dimineata, demararea procedurilor pentru rezilirea contractului cu „Brai-cata”, operatorul de salubritate care a lasat, de nenumarate ori, cartiere din municipiu ingropate in gunoi. Confruntandu-se cu mari probleme financiare, firma nu a mai dat doi bani nici pe proprii angajati – nu doar pe obligatiile contractuale, nemaiplatindu-le salariile si generand astfel desele situatii de greva.
Aflat in sala unde s-a desfasurat sedinta Consiliului Local Municipal, Bogdan Constantinescu, managerul general al „Brai-cata”, a aruncat vina in curtea Primariei, dar si „a altor administratii publice din tara”, in conditiile in care firma pe care o conduce a primit „la zi” banii pentru serviciile de colectare si transport a deseurilor. Mai mult decat atat, Constantinescu a afirmat ca „situatia este doar in municipiul Braila”, o minciuna sfruntata tinand cont de cele prezentate de primarul Marian Dragomir dupa doare cateva minute de la momentul in care managerul „Brai-cata” si-a incheiat cuvantarea.
Edilul, care a propus rezilierea contractului, a prezentat o serie de articole din diverse ziare locale, aratand astfel ca situatia din Braila este similara cu cea din orase ca Brasov sau Deva.
Si pentru ca „tupeul” sefului „Brai-cata” sa fie pus si mai mult in evidenta, Dragomir a subliniat faptul ca firma a ascuns faptul ca, timp de o luna de zile, a functionat fara licenta. Practic, operatorul de salubritate a lucrat in ciudas faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice i-a suspendat licenta, ca urmare a problemelor reclamate de George Scripcaru, primarul Brasovului.
„Am sa va spun niste lucruri pe care majoritatea brailenilor le cunosc deja. Salariatii „Brai-cata” sunt cetateni ai municipiului Braila, cu venituri reduse, care traiesc asteptand salariul lunii urmatoare. Majoritatea au salariul minim pe economie. Oare conducatorii acestei societati nu se gandesc ca salariatii lor nu au ce sa manance pana la salariul viitor? Oare conducatorii sunt cu salariul la zi si muncitorii din Braila au asteptat doua-trei luni pentru a-si primi salariul. Anul trecut, intr-o dimineata, tot din cauza grevei salariatilor, „Brai-cata” nu a asigurat deszapezirea, nimeni nu a iesit pe strazi, desi ningea foarte tare. (…) Cu banii pentru salubrizare pe care ii primiti din Braila se platesc datorii din alte judete, executari silite pentru servicii prestate in alte judete, iar angajatii din Braila asteapta platile restante. (…) Am amplasat module pentru colectarea selectiva. E adevarat ca nu toti cetatenii colecteaza selectiv, dar sa vezi ca vin angajatii „Brai-cata” si rastoarna pubelele pe jos si incep sa-si culeaga ce vor sau ce nu vor, cred ca e o bataie de joc. Toti brailenii detesta modul in care aceasta societate a efectuat serviciile de deszapezire si colectare in municipiu. Cel mai grav lucru este ca, in aceasta luna, trei zile pe unele sectoare, doua sau patru zile pe altele, avem informatii si exista documente scrise ca nu s-a ridicat gunoiul si au fost focare de infectie. Angajatii aveau de primit salarii si era dreptul lor legal sa-si primeasca banii”, e explicat primarul Marian Dragomir.
De la votul privind renuntarea la serviciile prestate de „Brai-cata” s-au abtinut consilierii locali municipali PNL, dar si Lucian Caprariu (Braila Noua) si Bogdan Botea (PND).
VIDEO: Dragomir prezinta situatiile din mai multe orase care s-au confruntat cu situatii similare: Brasov, Deva, Hunedoara, Sannicolau Mare etc..