„Situație absurdă, la Ianca!” | Subprefectul Boboc: „Școala cumpără lemne de foc cu 600 lei mc, iar Primăria vinde lemne cu 240 lei mc” | Atac la primarul Chiriță: „Orașul Ianca tinde să devină doar un sat cu blocuri!”
Subprefectul Adin Boboc (PNL), fost candidat la Primăria Ianca, a lansat un nou atac la adresa social-democratului Fănel Chiriță, primarul orașului, vorbind, printre altele, despre „risipa banilor publici și lipsa de interes pentru prioritizarea nevoilor comunității”.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Boboc (foto) l-a criticat pe Chiriță pentru faptul că nu a depus un proiect pentru finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. Totodată, subprefectul liberal a descris „o situație absurdă” legată de faptul că școlile din Ianca achiziționează lemne de foc la un preț mult mai mare decât prețul pe care Primăria Ianca îl cere pentru lemnele de foc din pădurea pe care o deține.
Comunicat de presa:
„În timp ce aproape toate localităţile din judeţ se laudă cu finanţările primite pe Anghel Saligny, oraşul Ianca, a doua localitate ca număr de locuitori, după municipiul Brăila, se laudă cu lipsa de interes şi cu risipa banului public! Primarul Fănel Chiriţă nu s-a deranjat să depună nici măcar un proiect pe Anghel Saligny, considerând că în Ianca sunt rezolvate toate problemele! Domnule Chiriţă, chiar nu mai este nimic de făcut în Ianca? Chiar suntem atât de bogaţi, încât să ne permitem să refuzăm nişte bani oferiţi prin Programul Anghel Saligny? Realitatea arată, totuşi, că în Ianca nu avem gaze, nu avem lemne de foc, nu avem grădinițe autorizate, nu avem parc, nu avem dispensar modern, că ne zbatem în sărăcie şi dezinteres din partea administraţiei locale.
Un exemplu de risipă a banilor publici şi de lipsă de interes pentru prioritizarea nevoilor comunităţii este reprezentat, în această perioadă, de aprovizionarea şcolilor cu lemne pe foc.
Unităţile şcolare din oraşul Ianca şi din localităţile Plopu, Oprişeneşti, Perişoru şi Târlele Filiului au demarat procedurile de achiziţie de lemne de foc pentru încălzirea de peste iarnă. În total, ar fi vorba despre aproximativ 60 mc de lemne de foc, pe care unităţile şcolare sunt nevoite să le cumpere la prețul pieței de aproximativ 600 lei mc. Spun „sunt nevoite”, pentru că, dacă primarul Chiriţă ar fi fost preocupat de cheltuirea eficientă a banului public, lemnele ar fi putut fi cumpărate cel puţin la jumătate de preţ.
Primăria Ianca deţine 120 ha pădure, de unde, anual, vinde lemne de foc. Preţul de vânzare pentru categoria „lemn de foc fasonat”, aprobat în şedinţa Consiliului Local din 31 martie 2022, este de 240 lei mc. Practic, avem următoarea situaţie absurdă: şcoala cumpără lemne de foc la prețul de aproximativ 600 lei mc, iar Primăria Ianca vinde lemne de foc cu 240 lei mc! În loc să vândă cu prioritate şcolilor cei 60 mc de lemne de foc la jumătate din preţul pieţei, aşa cum ar fi fost normal, Primăria Ianca tratează cu dezinteres acest subiect şi lasă unităţile şcolare să se descurce fiecare pe cont propriu.
Primarul Chiriţă consideră că are foarte mulţi bani la buget şi nu îl interesează să facă economie, ci preferă să îi arunce în foc, mai exact pe lemne de foc! Un calcul simplu arată că, în loc să fie cheltuiţi 40 mii lei din bugetul şcolii, bani care provin tot din bugetul oraşului Ianca, s-ar cheltui 15 mii lei, maxim 20 mii lei, cu tot cu transport. Ca să nu mai spun că Primăria are utilaje şi poate asigura transportul lemnelor, iar angajaţii Direcţiei Serviciilor Publice pot ajuta la încărcarea/descărcarea lor.
Practic, s-ar economisi jumătate din sumă, iar restul banilor ar putea fi folosiţi pentru dotări şi cheltuieli de igienizare necesare începerii noului an şcolar. Şi aşa unele unităţi şcolare sunt cu vistieria goală la acest moment şi au nevoie de suplimentarea bugetelor. Dacă facem socoteala, în atâţia ani, cu banii risipiţi în acest mod, ar fi putut fi racordate la reţeaua de gaz toate unităţile de învăţământ.
Primarul Chiriţă nu are nicio justificare pentru faptul că astăzi, la 18 ani de când este în funcţie, oraşul Ianca tinde să devină doar un sat cu blocuri!
Toată lumea ştie că în Oprişeneşti există de zeci de ani schelă de extracţie, iar conducta de gaz trece prin spatele curţilor oamenilor. Eu aş fi tras gaz cu prioritate la unităţile şcolare din localităţile mai mari, Plopu, Oprişeneşti şi Perişoru, la biserici, grădiniţe, cămine culturale şi la alte puncte de interes local, după care oamenii s-ar fi putut lega la reţea şi, astfel, ajutam comunitatea.
Dar preocuparea primarului Chiriţă nu este aceea de a ajuta oamenii, ci de a promova alte interese şi alt tip de energie, timp în care Ianca stă în frig şi sărăcie!
Domnule Chiriţă, când aveţi de gând să lucraţi în interesul locuitorilor oraşului Ianca, să folosiţi în mod eficient banii de la bugetul local şi să trataţi cu prioritate nevoile comunităţii?”