Rotaru, la RAPORT | Senatorul PSD vrea al IV-lea mandat: „Am facut tot posibilul sa fiu la curent cu problemele cetatenilor!”
Senatorul Ion Rotaru, presedintele Organizatiei Judetene PSD, candideaza pentru un nou mandat, aflandu-se pe locul I pe lista social-democratilor pentru Senat. Parlamentarul si-a prezentat public raportul de activitate, care „insumeaza 287 de luari de cuvant in plen, 2 declaratii politice, 12 intrebari si interpelari, 110 de initiative legislative din care 46 au fost promulgate si sunt legi in vigoare”.
In varsta de 67 de ani, Rotaru este senator din anul 2008, anterior fiind consilier judetean si director al Casei Judetene de Pensii.
Comunicat de presa:
„Dupa preluarea mandatului in decembrie 2016 am fost ales membru in Comisia de validare. De la inceputul mandatului si pana in prezent am condus in calitate de presedinte Comisia pentru Munca, Familie si Protectie Sociala. De asemenea in perioada 2016 – 2018 am fost presedinte al Subcomisiei pentru Populatie si Dezvoltare parte componenta a Forului Parlamentar European pentru Populatie si Dezvoltare. Din data de 30 iunie 2020 am facut parte, in calitate de membru, din Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia deplasarii muncitorilor sezonieri romani la cules de sparanghel.
Din punct de vedere statistic activitatea mea din perioada 2016 – 2020 insumeaza 287 de luari de cuvant in plen, 2 declaratii politice, 12 intrebari si interpelari, 110 de initiative legislative din care 46 au fost promulgate si sunt legi in vigoare. 43 au fost trimise si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor ca for decizional, iar 5 se afla in dezbatere la comisiile permanente ale Senatului. Alaturi de alti colegi din PSD am initiat 6 motiuni, 3 simple si 3 motiuni de cenzura in care am semnalat neregulile si abuzurile actualului guvern.
Mi-am indreptat atentia spre sprijinirea producarilor agricoli prin imbunatatirea unor legi care le reglementeaza activitatea, de exemplu modificarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol a devenit legea 70/19 martie 2018. Nemultumirile erau legate de faptul ca producatorii agricoli nu aveau posibilitatea sa vanda produsele in mai multe piete pentru ca aveau un singur carnet de producator si doar rudele de gradul I aveau acces la acest carnet. Am propus ca si rudele de gradul al doilea care gospodaresc si locuiesc impreuna sa poata avea acces la carnetul de producator. O alta propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004 devenita Legea 21/8 ianuarie 2019 a urmarit perfectionarea si fluidizarea procedurilor practice pentru functionarea cooperativelor agricole. De asemenea propunerea legislativa privind aprobarea Programului de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii devenita Legea 28/10 ianuarie 2019 a instituit un program multianual de sustinere a activitatii pentru producatorii din sectorul piscicol, care pana atunci nu au beneficiat niciodata de ajutor de la stat. Valoarea totala a ajutorului de stat este echivalentul in lei a sumei de 40 milioane de euro si se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Propunerea legislativa pentru aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor in agricultura, acvacultura si industria alimentara devenita Legea 336/21 decembrie 2018 vizeaza acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultura, acvacultura si industria alimentara in vederea angajarii tinerilor beneficiari ai Programului pe o perioada nedetermintaa sau determinata dar nu mai putin de 12 luni, cu norma intreaga. Sprijinul financiar se acorda angajatorului pe o perioada de 12 luni in conditiile angajarii a minimum 2 tineri beneficiari ai Programului pe locuri de munca existente sau nou create. Legea are ca scop stoparea emigrarii fortei de munca si diminuarea deficitului fortei de munca cu care se confrunta sectorul agricol. Legea 175/2020 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole vizeaza stimularea productiei agricole autohtone si clarifica o serie intreaga de probleme privind instrainarea prin vanzare si utilizarea terenurilor agricole situate in extravilan. De asemenea Legea 195/2018 prin care s-a instituit o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de porci si Legea 227/2018 care vizeaza un program de sustinere a fermelor avicole, ambele reprezinta un sprijin important pentru fermierii romani. in sprijinul agricultorilor vine si Legea 35/2018 care promoveaza proiectele de investitii cuprinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii de Irigatii.
In domeniul sanatatii, in contextul pandemiei Covid 19, am initiat alaturi de mai multi colegi o propunere legislativa privind recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid 19, care a devenit Legea nr. 56 din 15 mai 2020 si care prevede acordarea unui spor de 30% din salariul de baza pe perioada starii de urgenta si pe o perioada de 3 luni de la data incetarii starii de urgenta. De asemenea am participat la elaborarea unei propuneri legislative pentru plafonarea pretului medicamentelor si a alimentelor de stricta necesitate. in forma adoptata de Senat a propunerii legislative se instituie plafonarea preturilor la medicamentele incluse in protocolul de tratament al infectiei cu Covid 19, dispozitivele medicale de protectie, materialele sanitare, unele suplimente alimentare si la alimentele care fac parte din cosul minim de consum lunar.
Tot in domeniul sanatatii o problema asupra careia mi-am aplecat atentia a fost preventia si depistarea precoce a diabetului. Prin propunerea legislativa se prevede elaborarea si aprobarea unei politici de preventie a diabetului la nivel national dar si asigurarea cadrului legal autoritatilor locale pentru a interveni in ceea ce priveste educarea populatiei si promovarea unui stil de viata sanatos. Potrivit statisticilor prevalenta diabetului in Romania este de 11,6% ceea ce inseamna ca una din 10 persoane sufera de diabet.
in sectorul financiar, supraindatorarea debitorilor prin dobanzi excesive determina costuri si pierderi sociale ridicate – somaj, boala asociata starii psihice negative, faliment personal, pierderea locuintei si a surselor de finantare ale familiei debitorului, riscul de revolta sociala, motiv pentru care am cautat solutii care sa vina in sprijinul cetatenilor fata de politicile abuzive ale bancilor. Am initiat propuneri legislative privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, lege trimisa la promulgare, protectia consumatorilor fata de executarile silite abuzive sau intempestive, lege trimisa la Camera pentru dezbatere si propunere legislativa privind protectia consumatorilor contra riscului valutar in contractele de credit, de asemenea trimisa la Camera pentru dezbatere.
In ceea ce priveste educatia, am avut cateva initiative ce au vizat imbunatatirea legii si completarea lacunelor. Astfel, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr 1/2011 a devenit Legea 260/24 decembrie 2019 instituie o serie de masuri ce vizeaza personalul didactic. Propunerea legislativa Legea manualului scolar – trimisa la Camera pentru dezbatere – prevede ca manualul scolar sa devina bun de interes public pentru a se evita problemele aparute in anii trecuti cu intirzierea licitatiilor si faptul ca orice modificare in continutul manualelor nu se poate face decat cu acordul editorului, manualul nefiind proprietatea Ministerului Educatiei Nationale. Propunere legislativa pentru modificarea art.66 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 a devenit legea 221/18 noiembrie 2019. Modificarile constau in prevederi privind interzicerea comportamentelor de tip bullying, posibilitatea cadrelor didactice de a urma cursuri pe tema problemelor legate de violenta psihica de tip bullying, modificarea numarului de ore in programa scolara. Propunerea legislativa pentru modificarea art.11 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 a devenit Legea 289/29 noiembrie 2019 care se refera la organizarea unui examen de Bacalaureat pentru romanii de pretutindeni. Propunere legislativa pentru modificarea art.84 alin.(1) si (4) din Legea educatiei nationale nr.1/2011 devenita Legea 71/19 martie 2018 stabileste dreptul elevilor din invatamantul preuniversitar de a beneficia de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local in comun si de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole etc.
Alte propuneri legislative care au devenit legi:
Propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 si a altor acte normative a devenit Legea nr. 105/17 mai 2019.
Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a devenit Legea 135/ 12 iulie 2019, ce prevede introducerea unei noi categorii de persoane care poate iesi anticipat la pensie fara a fi penalizata si se introduce un nou articol care ofera posibilitatea tuturor persoanelor care au fot concediate ca urmare a aplicarii Planurilor de inchidere sa beneficieze de modificarile aduse. Mai exact in cazul persoanelor a caror activitate a incetat ca urmare a obligatiilor pe care statul roman si le-a asumat in urma negocierilor cu UE si pentru care se aplica reducerea varstei standard de pensionare.
Propunere legislativa pentru modificarea art.391 din Legea nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii care instituie posibilitatea pensionarii medicilor la cerere la varsta de 67 de ani, ca o solutie la deficitul de cadre medicale cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania.
Propunere legislativa pentru completarea Legii nr.273/2006 privind finantele publice locale si a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 a devenit Legea 305/11 decembrie 2018.
Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ si a altor acte normative a devenit Legea nr. 212/25 iulie 2018.
Alaturi de mai multi colegi din PSD am contribuit la elaborarea a 3 motiuni simple pe tema modului dezastruos de guvernare a ministrilor Marcel Vela, Violeta Alexandru si Adrian Oros. in cadrul dezbaterilor celor 3 motiuni am scos in evidenta neregulile, cresterea inspaimantatoare a somajului prin pierderea locurilor de munca a peste 500.000 de oameni si somaj tehnic pentru alti 600.000 de salariati, scaderea consumului, a veniturilor, cresterea preturilor, reducerea activitatii pentru multe firme romanesti, lipsa programelor de sprijin economic. De asemenea am participat la elaborarea celor 2 motiuni de cenzura impotriva Guvernului Orban.
In declaratiile politice prezentate am abordat probleme precum marcarea centenarului Marii Uniri sau pastrarea valorilor morale traditionale. in intrebarile si interpelarile adresate ministrilor Guvernului am adus in discutie probleme care mi-au fost aduse la cunostinta de catre cetateni in cadrul audientelor, precum punerea in posesie, acordarea titlurilor de proprietate si despagubire fostilor proprietari care asteptau rezolvarea dosarelor lor de catre ANRP sau plata salariilor restante pentru fosti angajati ai Societatii Nationale imbunatatiri Funciare sucursala Braila, dar si subiecte de interes local si national ca de exemplu crearea perdelelor forestiere in judetul Braila, combaterea defrisarilor ilegale si a fenomenului secetei ce afecteaza campia Baraganului, innoirea parcului auto de ambulante din Braila, situatia copiilor din sistemul de protectie, importul masiv de produse agroalimentare cu care se confrunta tara noastra.
O contributie importanta am avut-o in scrierea si armonizarea punctelor de vedere cu sindicatele, patronatele, societatea civila si alti actori implicati in procedura de consultare atunci cand au fost elaborate doua legi extrem de importante: Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si Legea 127/2019 – noua lege a sistemului public de pensii, prima realizand un echilibru al salarizarii functiilor publice, cea de-a doua, legea pensiei, indreptand o serie intreaga de inechitati prin noul mod de calcul, generandu-se cresteri importante ale valorii punctului de pensie, evident cu conditia de a fi aplicata de guvernantii PNL.
Am sustinut si sprijinit toti primarii indiferent de culoare politica la solicitarea acestora pentru rezolvarea problemelor privitoare la Programul National de Dezvoltare (PNDL 1 si PNDL2). De asemenea m-am implicat cu argumentele necesare pentru a sustine alocarea catre autoritatile locale din judet de fonduri la rectificarile bugetare. M-am implicat pentru realizarea celor doua sensuri giratorii de pe DN 21, situate in zona statiunii Lacu Sarat si a intersectiei cu drumul catre comuna Chiscani.
Am dezbatut in cadrul Comisiei pentru Munca, Familie si Protectie Sociala pe care o conduc sute de acte normative, am formulat obiectii si imbunatatiri prin amendamente, a celei mai mari parti a proiectelor de lege si a propunerilor legislative la care am avut de prezentat rapoarte sau avize.
Pe tot parcursul celor 4 ani de mandat am facut tot posibilul sa fiu la curent cu problemele cetatenilor si sa gasesc raspunsuri pentru diversele probleme de care am luat cunostinta in cadrul audientelor precum si in intalnirile zilnice pe care le-am avut cu brailenii in municipiu si in judet, oameni carora le-am fost si le voi fi mereu aproape in perspectiva unui nou mandat de senator.”