RAZBOI in PNL Braila: urmeaza ziua cutitelor lungi! | ESECUL din alegeri si primul decont: DEMISIA presedintelui! | Danaila: „Sa vedem de ce nu am reusit sa castigam nici in 2016 si nici acum. Poate avem o problema cu candidatii!” | Boboc: „Mi-as asuma rezultatul, dar cand pierzi, nu pierzi singur!”
In judetul Braila, PSD a umilit PNL la alegerile locale, castigand categoric toate bataliile electorale. In urma votului de pe 27 septembrie, social-democratii si-au adjudecat fotoliile de primar al municipiului si presedinte al Consiliului Judetean, majoritatile din Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean, dar si sase comune care aveau primari liberali.
De cealalta parte, alianta liberalilor cu „Braila Noua”, partidul condus de Lucian Caprariu, s-a dovedit a fi o alegere proasta pentru ambele formatiuni politice. „Braila Noua” nu a reusit sa intre in Consiliul Local Municipal, adunand doar 1.344 de voturi (2,6%), iar PNL peste 9.300 de voturi (18,24%), in timp ce Caprariu, candidatul Aliantei „PNL-Braila Noua” la Primarie, a obtinut 17,24% dintre sufragii, cu 46 de puncte procentuale sub scorul primarului Marian Dragomir, candidatul PSD.
Lucrurile nu au stat altfel nici la Consiliul Judetean. Catalin Boboc, candidatul Aliantei „PNL-Braila Noua” pentru presedintia CJ, a fost votat de 23,94% dintre brailenii care au votat, cu aproape 27 de puncte procentuale sub Francisk Iulian Chiriac, candidatul PSD. Totusi, PNL a reusit sa adune putin mai multe voturi pentru lista de consilieri judeteni a partidului, respectiv 26,44% dintre sufragii.
RAZBOIUL
Danaila: „Performanta care a avut-o acum Boboc, il recomanda sa nu ia in calcul nici macar functia de presedinte al filialei”
Primul decont al esecului a venit dupa doar trei zile, pe 30 septembrie. Ludovic Orban, presedintele PNL, a anuntat, la finalul unei sedinte a Biroului Politic National, ca mai multi presedinti de organizatii judetene si-au dat demisia de onoare. Este vorba despre filialele care au obtinut un scor mai mic de 27%, printre care se numara si Braila, condusa de Alexandru Danaila.
Cu doar o zi inainte de sedinta de la Bucuresti, zeci de liberali, printre care primari care au castigat un nou mandat, presedinti ai organizatiilor de cartier din municipiu si candidati de pe listele pentru Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean, au semnat o scrisoare prin care isi exprimau sustinerea pentru Danaila, in contextul in care presa locala a publicat informatii potrivit carora Boboc isi doreste sa preia conducerea filialei si sa candideze la alegerile parlamentare. Totodata, acestia au cerut conducerii centrale „sa elimine posibilitatea de a candida pentru orice functie a lui Catalin Boboc”.
Totusi, Alexandru Danaila s-a intors de la Bucuresti ca simplu de membru de partid, organizand o conferinta de presa in care a vorbit despre ce urmeaza sa se intample in cadrul organizatiei. Se pare ca va fi numit un presedinte intermar, existand si posibilitatea, cum s-a intamplat in 2016, ca in aceasta functie sa ajunga o persoana din afara filialei.
„Saptamana aceasta, cel mai probabil vineri, va avea loc o sedinta la partid, la care vor participa secretarul-general al PNL (n.r. Robert Sighiartau) si vicepresedintele regional (n.r. Victor Paul Dobre), unde se va analiza rezultatele alegerilor – ce a mers bine, ce a mers prost, ce mai trebuia facut si ce trebuie facut mai departe, caci urmeaza alegerile parlamentare. Mi-am prezentat demisia, in conditiile in care a fost luata o decizie cu privire la scorul limita al organizatiilor – 27%. Biroul Politic Judetean al PNL Braila a fost dizolvat, iar la inceputul saptamanii viitoare, dupa analiza de vineri, urmeaza sa fie stabilita o conducere interimara, care va asigura partea de organizare a alegerilor parlamentare pana la alegerile interne de anul viitor. Pentru mine a fost o onoare faptul ca am fost presedintele acestui partid. Voi ramane in PNL!”, a declarat Danaila.
Fostul lider al PNL a vorbit si despre „momentele dificile din campania electorala”, fara sa ofere alte detalii, dar lasand sa se inteleaga faptul ca au existat conflicte interne in cadrul filialei. Mai mult decat atat, Danaila l-a ironizat pe Catalin Boboc si a amintit de esecul electoral din 2016, cand acesta a candidat pentru fotoliul de primar al municipiului si a obtinut 18,6%.
„In cea mai mare parte, echipa de la Braila este unita. (…) Trebuie sa analizam si problemele de strategie la care face referire domnul Varga, sa vedem care a fost strategia, ce probleme au fost acolo. Sa vedem ce nu s-a facut in timpul campaniei si de ce nu s-a facut, de ce nu s-au discutat lucrurile astea la momentul respectiv, in cadrul sedintelor de campanie. Trebuie facuta o analiza a implicarii fiecaruia, cine s-a ocupat de fiecare bucatica, de ce n-au mers lucrurile foarte bine. Analizele trebuie facute pentru fiecare persoana, inclusiv de la cei care reclama ca trebuie facute aceste analiza. In ceea ce il priveste pe Catalin (n.r. Catalin Boboc), trebuie analizat si sa vedem de ce nu am reusit sa castigam nici in 2016 si nici acum. Poate avem o problema cu candidatii si nu ne-am dat seama pana acum. Poate trebuie sa ne gandim sa stabilim candidatii in alt mod. (…) Performanta care a avut-o acum Boboc, il recomanda sa nu ia in calcul nici macar functia de presedinte al filialei. Cel mai mare scor politic al PNL a fost obtinut in 2016, vot politic la Consiliul Judetean. Daca vorbim de performanta! La momentul respectiv s-a putut, aucm nu s-a mai putut… Atunci PNL nu era in cea mai buna forma, acum PNL este cotat cu 36% la nivel national, care detine guvernarea, este un partid pe val”, a mai adaugat sursa citata.
Boboc: „Ei ar trebui sa se gandeasca bine daca nu cumva cand ar fi trebuit sa se ocupe de campanie, de fapt, au facut anticampanie si daca nu ar trebui sa-si asume”
De cealalta parte, Catalin Boboc a negat vehement zvonurile potrivit carora isi doreste sa preia conducerea filialei sau sa candideze la alegerile parlamentare, acuzand faptul ca mai multi liberali, pe care insa nu i-a nominalizat, au facut „anticampanie”.
„Ca sa-mi asum rezultatul acestor alegeri, mi-as asuma cu drag, cum am mai facut-o o data, dar niciodata, atunci cand pierzi sau cand castigi, nu pierzi singur si nu castigi singur. Eu cred ca asa este onorabil sa facem, sa ne adunam si sa discutam despre rezultatele acestor alegeri. (…) Cred ca ar trebui sa se gandeasca bine cei care dau pe surse astfel de informatii false, care ma plaseaza pe mine in diferite actiuni total neadevarate. Ei ar trebui sa se gandeasca bine daca nu cumva cand ar fi trebuit sa se ocupe de campanie, de fapt, au facut anticampanie si daca nu ar trebui sa-si asume. Nu vreau sa spun cine, nu vreau sa intru intr-o polemica. (…) In privinta viitoarelor alegeri, nu ma intereseaza si nu voi candida, o spun raspicat, nu voi candida la parlamentare, nu ma intereseaza si am spus si inainte de aceste alegeri. Am alte obiective pentru viitor. Eu eram ferm convins ca daca tragem cu totii, chiar exista sansa si chiar vom putea castiga presedintia CJ. Nu mi-am facut niciun plan pe mai departe, pentru ca eu chiar am crezut ca putem reusi. Conditia era una singura: sa tragem toti la aceeasi caruta, sa credem toti ca se poate!”, a precizat fostul candidat pentru presedintia CJ pentru MD Press.