Olimpiada de Matematică din Galați: SEMNE mari de ÎNTREBARE! | Părinte: “E o industrie care îți spune că există elevi de două tipuri: elev la CNVA și restul!” | Rezultate modificate înainte de contestații
Mai mulți părinți și profesori ai unor elevi din Galați, cu zeci de premii la concursurile școlare, se luptă cu mai multe “tradiții” din sistemul de învățământ, care i-ar dezavantaja pe anumiți copii, mai exact pe cei care nu învață la Colegiul Național “Vasile Alecsandri”.
Sub protecția anonimatului, întrucât susțin că este vorba despre un război profund inegal – cu personaje influente din învățământul gălățean, părinții și profesorii amintiți vorbesc despre mai multe nereguli care au avut loc la etapa județeană a Olimpiadei de Matematică. Un mecanism pus la punct de ani buni, menit să “selecteze” competențele elevilor în funcție de unitatea de învățământ de unde provin.
“E o industrie care îți spune că există elevi de două tipuri: elev la CNVA (n.r. Colegiul Național “Vasile Alecsandri”) și restul! Se știe de ani și ani că elevii de la Colegiul “Alecsandri” sunt favorizați și că ceilalți elevi, indiferent de cât de bine sunt pregătiți, pleacă, din start, cu șansa a doua. Gândiți-vă la profesorii care corectează și care sunt de la CNVA. Da, este o școală de elită, dar asta nu înseamnă că elevii de la celelalte școli au drumul închis automat”, susține unul dintre părinți.
Interesant este faptul că, la Galați, toate detaliile legate de faza județeană a Olimpiadei de Matematică, de la programă până la repartizarea în sălile de curs, dar chiar și rezultatele, sunt publicate pe site-ul Catedrei de Matematică a Colegiului Național “Vasile Alecsandri”.
În restul țării, toate aceste date sunt publicate pe site-urile inspectoratelor școlare. Într-adevăr, pe site-ul ISJ Galați există astfel de informații, însă despre olimpiadele de la alte discipline, nu matematică.
“Toată lumea din învățământ știe că nimic nu mișcă la Olimpiada de Matematică fără CNVA. Există bareme, însă la corectură se lucrează din pix și imediat trimiți un elev de la o altă școală pe locul 3, de exemplu, ca să urce pe 2 cel de la CNVA. Stă totul în pixul profesorului, care, cum știm toți, cunoaște că CNVA trebuie să fie în top”, povestește o profesoară de matematică de la Școala Gimnazială nr. 29.
Cei care au semnalat această situație atrag atenția asupra unui aspect cel puțin dubios legat de Olimpiada de Matematică – faza județeană Galați – unde au participat elevi din clasele V-XII. Este vorba despre modificarea rezultatelor după publicare.
De exemplu, în cazul unui elev de la CNVA a fost publicat un rezultat, care, ulterior, a fost modificat, înainte de contestații: de la 19,5, la 25,5!
“Sunt elevi care până în clasa a XI-a nu au fost la nicio olimpiadă, la niciun concurs și obțin rezultate mai bune ca cei care au tradiție la olimpiade și merg din clasa a V-a la concursuri. Dar, se cunoaște faptul că fac mediații la profesorii care au influență. Exemplul cu modificarea rezultatului e elocvent”, a relatat un alt cadru didactic nemulțumit.
Părinții și profesorii care au tras un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în spatele ușilor închise, sub anonimat, afirmă că, deși știu că e posibil ca lucrurile să nu se schimbe, încearcă să “lupte cu morile de vânt” doar pentru elevii cărora li se fură șanse.
“Nu o faceam doar pentru copiii noștri, ci și pentru ceilalți copii, pentru corectitudine și dreptate. Sunt copii foarte bine pregătiți, cu multe diplome la concursuri, și nu vrem să fie tratați în felul acesta. Ce vor învăța de la sistemul de învățământ? Că șansele în viață nu țin de pregătire, ci de alți factori externi, de adulți care le fură dreptul de a pleca de la aceeași linie de start cu alți copii. Apoi, peste ani, ne mirăm că vor să plece din țară”, se menționează în e-mailul trimis de părinți și cadre didactice.