Mascatii i-au saltat pe HACKERI | Perchezitii la Braila intr-o MEGA-OPERATIUNE desfasurata si in alte 18 tari, printre care si SUA
O mega-operatiune impotriva persoanelor care lansau atacuri cibernetice s-a desfasurat simultan in 19 tari de pe patru continente, printre care si Romania. Hackerii se foloseau de o platforma web ilegala pentru a intrerupe functionarea unor site-uri web sau pentru a le face sa cada.
In Romania, politistii, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrala, au efectuat 10 perchezitii in municipiul București si judetele Braila, Iasi, Prahova, Timisoara, Constanta, Teleorman si Satu Mare, la locuintele unor utilizatori ai platformei web. Totodata, oamenii legii au facut demersuri pentru incetarea functionarii altor doua platforme de tip stresser, care ofereau servicii ilegale, in special utilizatorilor din Romania.
In tot acest timp, in mod coordonat, perchezitii au avut loc si in Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Slovenia, Suedia, Australia, Columbia, Serbia, Elvetia, Norvegia si Statele Unite ale Americii, la domiciliile utilizatorilor platformei.
In urma perchezitiilor din Romania, au fost ridicate mai multe sisteme informatice si medii de stocare a datelor, care sunt analizate de specialisti.
Mai mult decat atat, 13 persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, au fost duse la audieri, la sediul DIICOT din Bucuresti, cercetarile fiind continuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, respectiv perturbarea functionarii sistemelor informatice.
Totul a inceput in aprilie 2018, cand in urma actiunilor desfasurate de catre Politia Olandeza, impreună cu autoritatile din Marea Britanie si coordonate de Europol, impotriva unei platformei ilegale, prin intermediul careia utilizatorii inregistrati puteau lansa atacuri de tip DdoS (Distributed Denial of Service), au fost obtinute date cu privire la aproximativ 151.000 de utilizatori.
Practic, atacurile presupuneau ca o persoană, pentru o taxa nominala, poate bloca traficul unor intregi retele si site-uri. Potentialele daune asupra victimelor pot fi considerabile, ingradind accesul la serviciile oferite de banci, insitutii guvernamentale, spitale sau forte de ordine.