EXCLUSIV România reală. Brăileanca TERORIZATĂ de soț ceruse AJUTOR, dar Justiția i-a întors spatele: „Nu a fost pusă în pericol!” | După 9 zile, bărbatul a transformat mașina în armă și a atacat | Instanța a ignorat și faptul că femeia a mai fost victima violenței domestice

Alin CRISTEA
Trei brăilence au fost ucise de partenerii de viață în prima jumătate a anului. La nivel național, ONG-urile care monitorizează fenomentul violenței împotriva femeilor vorbesc deja despre 30 de cazuri de femicid.
După ce unele crime au fost intens mediatizate, generând în societate sentimente de revoltă față de incapacitatea statului de a oferi protecție victimelor violenței domestice, au existat reacții publice de la cele mai înalte niveluri ale statului român, iar instituțiile cu atribuții în domeniu au aruncat cu promisiuni și au demarat numeroase acțiuni cu impact public.
Declarații zgomotoase, protecție zero
Însă, în România reală, la Brăila, o tânără mamă a doi copii minori a trecut prin momente de coșmar după ce, aflată în divorț, soțul a intrat cu mașina, forțând porțile, în curtea casei socrilor săi, unde se afla și femeia. L-a călcat pe tatăl soției și l-a lovit cu pumnul. Era sub influența băuturilor alcoolice.
Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, cu doar 9 zile înainte de atac, brăileanca de 31 de ani ceruse emiterea unui ordin de protecție, însă un judecător a considerat că aceasta „nu a fost pusă în pericol”. A mai stabilit magistratul și faptul că, deși bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a sunat-o insistent în noaptea de dinaintea înfățișării în instanță pentru ordinul de protecție, „apelurile nu i-au creat o stare de temere” femeii.
Practic, victima a fost lăsată complet fără protecție după un incident în care soțul, într-un loc public, i-a furat telefonul mobil, deși semnalele de alarmă erau evidente. Judecătorul avea în față nu doar smulgerea telefonului sau apelurile insistente, ci inclusiv informația că femeia a mai cerut ajutor și la sfârșitul anului 2023, atunci când a fost emis un ordin de protecție.
Agresivitatea soțului era cunoscută, iar decizia femeii de a divorța era, în mod evident, chiar și pentru un nespecialist, un factor clasic de declanșare a violenței.
Judecătorul „nu și-a format convingerea”
La sfârșitul lunii trecute, mai exact pe 30 iunie, femeia alege să pună capăt unei căsnicii în timpul căreia a mai cerut ajutor statului român din cauza agresivității soțului.
Cu doar o zi înainte de a depune actele de divorț, brăileanca se afla pe Faleza din Galați – orașul vecin – împreună cu cei doi copii. De altfel, soțul este gălățean.
La un moment dat, în timpul plimbării, femeia se trezește în spate cu soțul, care i-a smuls telefonul din mână, a urcat în mașină și a fugit.
Pentru a-și putea anunța părinții despre ce s-a întâmplat, tânăra a cerut ajutorul unui trecător, care i-a împrumutat telefonul. Din februarie 2025, când soții s-au despărțit în fapt, aceasta s-a mutat la domiciliul părinților săi, în localitatea brăileană Vădeni.
După episodul de pe Faleză, femeia depune plângere penală pentru furt și cere instanței emiterea unui ordin de protecție împotriva soțului. Îi spune judecătorului că „s-a speriat, iar copiii au început să plângă” atunci când i-a fost smuls telefonul.
Mai mărturisește în sala de judecată că îi este „teamă” de soț atât din cauza evenimentului de pe Faleză, cât şi a evenimentelor anterioare.
În plus, judecătorul află și că bărbatul a sunat-o insistent în noaptea de dinaintea ședinței de judecată pentru emiterea ordinului de protecție.
Cu tot tabloul pe masă, magistratul de la Judecătoria Galați, instanța unde s-a înregistrat cererea de emitere a ordinului de protecție, a considerat că femeia „nu a fost pusă în pericol”. A respins cererea pe data de 4 iulie, ignorând evenimentele agresive din trecut, iar despre apelurile telefonice a arătat că nu au creat „o stare de temere”.
„Instanţa apreciază că evenimentul din data de 29 iunie 2025, când pârâtul i-a luat telefonul reclamantei, nu este de natură să creeze pentru reclamantă o stare de pericol pentru înlăturarea căreia să se impună luarea unor măsuri pe calea ordinului de protecție. (…) Referitor la apelurile telefonice efectuate de către pârât către reclamantă în noaptea de dinainte de termenul de judecată, instanţa nu şi-a format convingerea că aceste apeluri au creat reclamantei o stare de temere care să impună intervenţia instanţei prin instituirea ordinului de protecţie. (…) Instanţa apreciază că existența unei stări de pericol actuale și concrete faţă de reclamantă nu este îndeplinită, astfel încât să fie necesar emiterea unui ordin de protecţie. (…) Ţinând seama de particularităţile cauzei, de probele administrate, de faptul că reclamanta nu a fost pusă în pericol, instanţa urmează să respingă cererea de emitere a ordinului de protecţie, ca neîntemeiată”, a argumentat judecătorul de la Judecătoria Galați, conform motivării obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro.
Beat, a intrat cu mașina prin porțile casei
După doar 9 zile de la momentul în care Justiția i-a întors spatele femeii aflate în divorț, aproape de miezul nopții, individul a trecut la fapte mai serioase, care, paradoxal, au ajuns să creeze „o stare de pericol” pentru victimă.
În seara de 13 iunie, la ora 23:00, bărbatul de 39 de ani, aflat sub influența alcoolului, s-a urcat la volan și a mers glonț spre casa socrilor săi din Vădeni, unde știa că locuiește soția și copiii săi. Înainte de acest moment, a amenințat-o pe femeie cu bătaia.
Acolo, a apăsat pedala de accelerație și a forțat porțile, intrând cu mașina în curte.
Tatăl femeii a intervenit, fiind călcat cu mașina și lovit cu pumnul în față de individul extrem de violent. Martoră la aceste scene, femeia a sunat la 112 și a cerut ajutor.
Pentru a-și apăra fiica, dar și propria persoană, socrul bărbatului, deja lovit, a pus mâna pe un lemn și a ripostat.
Până să ajungă polițiștii, soțul brăilencei s-a făcut nevăzut, cu tot cu mașină.
Se pare că oamenii legii l-au găsit la Spitalul Județean din Galați, unde a și fost internat. Avea o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acum, soțul femeii este acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni – lovire sau alte violențe, amenințare, violare de domiciliu și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Potrivit unor surse judiciare, acesta va fi reținut după ce va fi externat, urmând ca apoi să ajungă în față unui judecător de drepturi și libertăți.
Statul a avut toate instrumentele legale la dispoziție. Judecătorul a avut toate indiciile necesare. Femeia a făcut tot ce trebuia să facă o victimă: a cerut ajutor. Și, totuși, a fost abandonată. Așa se scrie scenariul multor tragedii în România: agresorul escaladează, victima avertizează, instituțiile bâjbâie – și, la final, când se întâmplă nenorocirea, toți ridică din umeri. Așa ajung femeile care cer ajutor să fie îngropate, nu protejate.