Exclusiv | PROIECTUL lui Gîlcă: SEDIU NOU pentru procurorii brăileni, la Caporal Mușat, pe un teren viran al Primăriei | Parchetul de pe lângă Tribunal funcționează în Palatul Justiției, cu Tribunalul și Judecătoria
La nici două luni de zile de la momentul în care a preluat, ca interimar, conducerea celei mai importante unități de parchet din județul Brăila, prim-procurorul adjunct Ionel Gîlcă (foto) a demarat procedurile pentru un proiect ambițios. Este vorba despre construcția unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila și unitățile subordonate.
La acest moment, de ani și ani de zile, procurorii brăileni – aflati sub autoritatea Ministerului Public – își desfășoară activitatea în incinta Palatului Justiției – proprietatea Ministerului Justiției – alături de cele două instanțe, Tribunalul Brăila și Judecătoria Brăila. Practic, procurori și judecători în același imobil, deși, bineînțeles, cu intrări și circuite separate – o situație care, în zilele noastre, mai e rar întâlnită în România.
Locații pentru un nou sediu au mai fost căutate și cu ani buni în urmă, ba chiar s-a și ajuns la proceduri administrative. Totuși, soluțiile găsite s-au dovedit a fi total neproductive și au generat blocaj – mai ales cea a parcării din spatele Palatului Agriculturii, care a fost primită cu ostilitate din partea brăilenilor care locuiesc în zonă.
Totodată, și ideea ca fosta Școală nr. 3, monument istoric aflat aproape de intrarea în Parcul Monument, să devină sediul unei unități de parchet a fost blocată de opoziția decidenților din învățământ.
Planul prim-procurorului adjunct Ionel Gîlcă vizează un teren care nu se află în zona centrală – una aglomerată, are deschidere la una dintre principalele artere de circulație din municipiu și care, prin construcția sediului, nu ar mai rămâne la stadiul actual – respectiv teren viran, acoperit de vegetație.
Este vorba despre un teren de aproximativ 7.000 de metri pătrați din Ansamblul „Caporal Mușat”, în imediata vecinătate a Centrului Militar Județean de pe Șoseaua Buzăului. Terenul se află în domeniul privat al Municipiului Brăila și ar trebui să ajungă, după o serie de proceduri administrative, în administrarea Ministerului Public.
La sfârșitul lunii trecute, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a inițiat deja formalitățile, solicitând Primăriei Brăila să analizeze oportunitatea emiterii unei hotărâri a Consiliului Local Municipal pentru ca lucrurile să fie puse în mișcare. Se pare că deja există un acord de principiu din partea Municipalității.
În mod normal, în următoarea ședință a Consiliului Local Municipal ar urma să fie supus votului proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Brăila a terenului pe care ar urma să fie construit noul sediu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.