EXCLUSIV (I) Din spatele gratiilor, afaceristul Zeles acuza procurorii DIICOT de abuzuri: „Martorii au fost amenintati!”
De mai bine de jumatate de an, mai multi afaceristi din Braila si Galati, o parte dintre ei conectati de-a lungul timpului la scena politica, stau in spatele gratiilor, in arest preventiv, dupa ce procurorii antimafia i-au saltat, acuzandu-i ca au format un grup infractional care a adus statului un prejudiciu de peste 21 de milioane de euro.
Dosarul inca nu a fost trimis in judecata, in fata magistratilor de la instantele din cele doua orase ajungand fie contestatiile procurorilor, fie contestatiile inculpatilor. De exemplu, conform portal.just.ro, pe 31 august, Tribunalul Braila a schimbat in cazul unora masura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, insa, cel mai probabil, procurorii vor contesta hotararea.
Afacerile cu cereale, in care evaziunea fiscala trona, dupa cum sustin anchetatorii, l-au adus in boxa inculpatilor si pe Marius Laurentiu Zeles, un fermier brailean care a cochetat cu politica, fiind mult timp membru PNL. Zeles ne-a transmis prin intermediul avocatului sau un amplu material legat de situatia sa juridica, dar si despre presupuse abuzuri savarsite de procurori.
Afaceristul relateaza o situatie pe care o redam ad-litteram:
„Pe numele sotiei mele nu a fost emis mandat de aducere, cu toate astea a fost si ea luata la DIICOT, au tinut-o 24 de ore si dupa au audiat-o 3 minute, dupa ce a stat efectiv sechestrata impreuna cu alte 60 de persoane, timp de 24 de ore, dupa care au emis mandatul de retinere. Potrivit legii se emit mandate de aducere in anumite situatii strict prevazute, iar situatia de fata nu se incadreaza in vreuna dintre acestea. In cazul unora dintre persoane a existat o audiere cat de cat mai ampla, insa in ceea ce ma priveste pe mine si pe sotia mea, am fost retinuti 24 de ore abuziv fara dreptul de a parasi sediul politiei, fara dreptul de a ne cumpara apa, mancare, fara sa ni se explice motivul pentru care am fost adusi acolo, la ora 7 dimineata, pe 24 feruarie si tinuti pana la 7 dimineata, 25 februarie, cand ni s-a emis mandatul de retinere. In tot acest timp am fost “audiati” max 2 min la ora 2 noaptea, cand ni s-au cerut doar datele de identificare si am mai dat o declaratie de fix 5 randuri, la 6 dimineta, pe 25 februarie. Restul timpului a fost asa cum am spus o retinere abuziva. Pe parcursul urmaririi penale s-au efectuat abuziv majoritatea actelor de urmarire, martorii au fost amenintati sa declare in sensul dorit de organul de ancheta, declaratiile inculpatilor au fost luate sub presiune si amenintare, s-au consemnat lucruri care nu au fost declarate de inculpati, acestia fiindu-le frica sa faca plangere tocmai din cauza acestor amenintari. In declaratiile unora dintre inculpate s-a consemnat ca au fost luate fara amenintari, fapt din care rezulta tocmai faptul ca procurorul a vrut sa acopere abuzurile.
In prima faza a procesului au fost inlaturati anumiti avocati alesi, fiind amenintati ca li se vor face plangeri penale – doar pentru ca inculpatii sa fie asistati de avocati din oficiu care erau influentati de procurori. Li s-a cerut unora dintre inculpati, sub promisiunea ca vor fi pusi in libertate, sa faca denunturi false despre alti inculpati, sa declare in sensul dorit de procuror.”
In perioada imediat urmatoare, vom publica si restul declaratiilor lui Marius Zeles, in masura in care consideram ca aspectele intereseaza opinia publica. Afaceristul vorbeste despre politicieni si procurori care i-ar fi „facut-o” atunci cand nu le-a mai servit interesele.