EXCLUSIV Eliade în lupta cu infractorii, la Brăila. Explicaţiile SF ale unui procuror pentru un recidivist prins cu briceagul în bar: „E unealtă agricolă. (…) Un mod de relaxare. Barul nu este prevăzut cu un loc special pentru a fi depozitate”
![](https://debraila.ro/wp-content/uploads/2025/02/Briceag.jpg-765x383.jpg)
Alin CRISTEA
Briceagul, „o unealtă agricolă„, este purtat în barurile din mediul rural pentru că nu există „un loc special” pentru a fi depozitat cât timp clientul se „relaxează”. Explicația desprinsa din nuvelele fantastice ale lui Mircea Eliade a fost găsită de un procuror în dosarul unui brăilean pe care polițiștii l-au găsit cu arma albă într-un local.
Individul, care, în 2022, a bifat și o condamnare la închisoare cu suspendare, a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de portul fără drept de obiecte periculoase – care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu zile-amendă.
Acesta, în timpul unei razii, fusese prins de polițiști cu un briceag într-un local.
Suspect în dosar, recidivistul a fost „iertat” de procuror, în sensul că nu a fost trimis în judecată, dispunându-se renunțarea la urmărirea penală. În limbaj popular, procurorul a stabilit că infracțiunea există și a fost săvârșită, însă „nu există un interes public în urmărirea faptei”.
Soluția a fost dispusă de procuror pe 18 octombrie 2024, iar Judecătoria Făurei a confirmat-o, în urmă cu două săptămâni, mai exact pe 30 ianuarie 2025.
Deși este vorba despre un brăilean, iar fapta s-a petrecut într-o comună din județul Brăila, dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, ca urmare a preluării unor dosare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăței, imediat după suspendarea activității acestei unități de parchet.
Procuror: „Barul nu este prevăzut cu un loc special pentru a fi depozitate”
Lăsând la o parte soluția în sine, hilară și abundentă este înșiruirea de argumente expusă de procuror în ordonanța obținută în exclusivitate de DEBRAILA.ro.
Întâi de toate, procurorul expune locul faptei, „un bar situat în mediul rural”, subliniind faptul că, acolo, „clienții îl frecventează, în majoritatea timpului, după terminarea activităților agricole”.
„Un mod de relaxare”, mai notează magistratul de la PCA Galați, care însă nu poate fi atins fără a avea un briceag la purtător – descris drept „o unealtă agricolă”.
De ce? Explică spiritual tot procurorul de caz: „Clienții intră în bar, de cele mai multe ori, după terminarea muncii și astfel nu au posibilitatea de a lasă la domiciliu sau în altă parte uneltele agricole pe care le folosesc”.
Și pentru ca tabloul să fie complet și în același ton, se justifică astfel și motivul pentru care se mai găsesc indivizi cu briceag la brâu în barurile de la țară.
„Din acest motiv, în unele situaţii pot fi văzute persoane având asupra lor diferite obiecte, însă scopul deţinerii acestora nu este acela de a fi folosite în vederea agresării unor persoane sau distrugerii unor bunuri”, menționează procurorul.
La final, cireașa de pe tort, procurorul aruncă vina pe proprietarii de baruri din mediul rural pentru că nu au amenajat „un loc special” unde clienții să își lase briceagul, toporul sau orice altă „unealtă agricolă”.
„Barul nu este prevăzut cu un loc special pentru a fi depozitate pe timpul cât deţinătorii lor stau în incinta unităţii”, concluzionează magistratul.
Pentru unitatea de parchet cu cel mai înalt grad de pe raza Curții de Apel Galați, având în subordine parchetele din Galați, Vrancea și Brăila, raționamentele prin care procurorul scuză un individ cu antecedente penale par nu doar amuzante, ci o veritabilă încercare literară mediocră folosită în lupta cu infracționalitatea.
Logica si argumentele procurorului de la PCA Galati sunt similare cu cele folosite de celebra judecatoare pro-violator Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, publicate in exclusivitate de DEBRAILA.ro, in aprilie 2023.
Atunci, Corna a pus în libertate un cuțitar care a băgat în spital o persoană: „Briceagul îl purta de obicei pentru a putea mânca pachetul la serviciu. Nu era purtat în vederea rănirii vreunei persoane!” (CITIȚI AICI!)