Exclusiv | Alba-neagra cu un CRIMINAL, la Brăila: chiar procurorul a cerut ELIBERAREA, iar apoi S-A RĂZGÂNDIT când a fost eliberat: „Nu prezintă garanția că s-a îndreptat” | Deținutul-„MODEL” a violat și ucis o bătrână după ce a ieșit din pușcărie mai devreme | Ispășea o pedeapsă de 12 ani, tot pentru OMOR
Alin Cristea
Pe 7 mai, la ora 13:45, un bărbat și-a găsit mama fără suflare în imobilul unde locuia singură, în orașul Ianca. Femeia de 95 de ani era complet dezbrăcată și avea urme vizibile de violență pe corp.
Necropsia a arătat că bătrâna a fost nu doar omorâtă, ci și violată.
Ancheta criminalișților s-a mișcat rapid și a condus la un recidivist brăilean, găsit de oamenii legii în județul Prahova. Individul, în vârstă de 35 de ani, a fost adus la Brăila, audiat și reținut pentru 24 de ore sub acuzația de viol și omor calificat.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila îl va prezenta instanței cu propunere de arestare preventivă. Probele arată clar că el este autorul.
12 ani. TOT pentru CRIMĂ
Bărbatul reținut se numește Mircea Constantin (foto) și este originar din satul Dedulești, comuna Mircea Vodă. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, acesta are un cazier bogat, iar cea mai îngrozitoare faptă este tot o crimă.
La sfârșitul lui 2021, deci cu doar un an și jumătate înainte de a da buzna în casa femeii de 95 de ani, individul ieșise pe porțile pușcăriei înainte de termen. Fusese condamnat, la începutul anului 2014, la o pedeapsă de 12 ani de închisoare.
În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2013, pe când avea 26 de ani și deja antecedente penale, Mircea Constantin l-a omorât în bătaie pe fostul concubin al mamei sale, un bărbat de 46 de ani, iar apoi a sunat la 112, mărturisind cu nonșalanță ce făcuse.
(I) Procurorul, cot la cot cu avocatul criminalului:
„Solicită dispunerea liberarii condiționate” (noiembrie 2021)
Pe 8 noiembrie 2021, după opt ani și câteva zile de la crimă, Judecătoria Brăila analizează cererea de eliberare condiționată a ucigașului. În ianuarie 2021, aceeași instanță respinsese o cerere similară.
Documentele consultate de DEBRAILA.ro arată că reprezentantul Ministerului Public, mai exact procurorul de ședință de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, a avut în fața judecătorul o opinie similară cu cea a avocatului lui Mircea Constantin.
Mai exact, procurorul a solicitat în instanță „admiterea propunerii și dispunerea liberarii condiționate a condamnatului de sub puterea mandatului de executare”.
Pentru a putea fi propus în vederea eliberării condiţionate trebuia să execute un număr de 3.287 zile. Individul executase efectiv un număr de 2.919 zile, însă a câștigat 432 zile pe baza Legii recursului compensatoriu și 285 zile ca urmare a muncii prestate.
Cu o prezentare impecabilă făcută de comisia din penitenciar, care făcea referire la faptul că bărbatul „a desfăşurat activităţi lucrative, a promovat cursuri de şcolarizare, a participat la activităţi moral- religioase, a fost vizitat şi susţinut financiar”, Judecătoria Brăila a constatat că sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru eliberarea condiționată, atât cu privire la fracția de pedeapsă executată, cât şi cu privire la comportamentul avut în spatele gratiilor.
(II) După ce obține ce a cerut, procurorul se răzgândește:
„Persoana în cauză nu prezintă garanţia că s-a îndreptat” (decembrie 2021)
Paradoxal, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila se răzgândește după ce Judecătoria Brăila hotărăște să-l pună în libertate pe criminal. Astfel, aceeași unitate de parchet contestă sentința penală din 8 noiembrie 2021, deși susținuse în fața judecătorului elibererarea condiționată.
Contestația ajunge la Tribunalul Brăila, iar procurorul de ședința vine, pe 7 decembrie 2012, cu un cu totul alt discurs în fața instanței. Se pare că unitatea de parchet descoperă după doar o lună că este vorba despre un individ extrem de periculos și își demolează susținerile din 8 noiembrie.
De această dată, procurorul de ședință afirmă în sala de judecată, conform documentelor consultate de DEBRAILA.ro, că „persoana în cauză nu prezintă garanţia că s-a îndreptat, avându-se în vedere gravitatea faptei pentru care s-a dispus executarea pedepsei privative de libertate”.
„Ar fi trebuit să dea dovadă că a înţeles gravitatea faptei pentru care a fost condamnat, context în care perioada executată din durata pedepsei apare ca insuficientă pentru a putea forma convingerea că s-a îndreptat”, a argumentat parchetul care, cu doar o lună în urmă, ceruse eliberarea condiționată a criminalului.
După joaca pro-contra eliberării, contestația Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila este respinsă de Tribunalul Brăila, cu mențiunea că este nefondată. Constantin iese din pușcărie.
Un an și jumătate mai târziu, individul ucide din nou. O bătrână singură, lipsită de apărare, pe care, aflat sub influența băuturilor alcoolice, o și batjocorește.