Dupa Paste, in tot judetul Braila vor suna alarmele de dezastre | ISU „Dunarea”: „Recomandam cetatenilor sa ramana calmi”
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va desfasura saptamana viitoare un amplu exercitiu, la nivel national, pentru testarea si verificarea unor echipamente din componenta sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila – PROCIV 2017.
Astfel, in perioada 18 – 21 aprilie, in localitatile judetului Braila va fi declansat mecanismul de instiintare a autoritatilor locale privind iminenta producerii unor evenimente deosebite si vor fi actionate echipamentele de avertizare/alarmare a populatiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.
Simularile vor incepe marti, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor.
In perioada vizata, locuitorii judetului Braila vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, in intervalul orar 10.00 – 15.00. De asemenea, in functie de caracteristicile tehnice, vor fi testate si echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocala catre populatie.
Recomandam cetatenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile inspectoratului pentru situatii de urgenta.
Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCITIU”.
Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia, prin intermediul sirenelor electrice si electronice, au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.
De asemenea, sistemul de instiintare – alarmare este utilizat in cazul producerii unor accidente tehnologice in care sunt implicate substante periculoase, ruperii unor lucrari hidrotehnice sau caderii obiectelor din atmosfera. aceasta metoda destinata protectiei populatiei civile poate fi utilizata si pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificatii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizeaza anumite masuri pentru comunitate.
La nivel judetului Braila, exista peste 170 astfel de mijloace, care pot fi utilizate in cazul unor dezastre sau alte situatii de protectie civila, modul de actionare a acestora fiind realizat local sau centralizat.