CUTREMURELE din Baldovinești. Ce spun SPECIALIȘTII: „Este puțin probabil ca aceste seisme să producă zgomote. Nu sunt neobișnuite seismele în Baldovinești. S-au mai produs și în 2011, 2010 sau 2006”
Pe 6 și 7 aprilie, la diferență de nici 24 de ore, două cutremure, deși de mică intensitate, au zguduit Brăila și au creat panică în rândul locuitorilor. Epicentrele au fost aproape de municipiu, în zona Baldovinești-Vădeni.
Este vorba despre cutremure de suprafață, produse la adâncimi de 9,3 km și 10,2 km. Cel de pe 6 aprilie a avut o intensitate de 3,3 grade pe scara Richter, iar următorul de 2,9 grade.
Mulți internauți au susținut faptul că seismele au fost însoțite de zgomote puternice, mulți acuzând că în spatele acestor mișcări tectonice stau anumite exerciții militare.
Mihai Diaconescu (foto), seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a explicat, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, faptul că există și situații când seismele produc zgomote puternice, însă afirmă că nu ar fi și cazul cutremurelor de mică intensitate de la Baldovinești.
”(n.r. întrebat de scenariul potrivit căruia zgomotele ar fi produse de exerciții militare) Este foarte posibil pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri. Deci, zgomotul poate proveni de acolo. Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță și o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot. Este puțin probabil acest lucru pentru că ar trebui să fie un cutremur puțin mai mare de 3.3, iar geomorfologia ar trebui să permită acest lucru. Din câte om observat eu pe hărți, geomorfologia are un caracter plan, nu există niciun deal, niciun mal, nici vreo chestie de genul acesta”, a explicat specialistul.
În același timp, seismologul a arătat că seismele din zona Baldovinești nu reprezintă ceva neobișnuit, cel puțin pentru INFP. Situația nu ar ridica semne de întrebare întrucât „cutremurele sunt verificate înainte de a fi date publicității”, iar exploziile sau cutremurele datorate acțiunii omului „au o formă specifică”.
„În ceea ce privește faptul că la Baldovinești nu au fost cutremure… Să îl luăm pe cel mai apropiat. În 2010, pe 4 august, un cutremur de 2,1 chiar în Baldovinești, în localitate. În apropiere de Baldovinești, la 500 m în afara localității, în 2006, un cutremur de 2,5. În 2011, alt cutremur de 2. Am citat doar trei din zece cutremure din jurul localității. Au mai fost seisme in zona”, a concluzionat Mihai Diaconescu.