Câți bani a decontat statul pentru refugiații ucraineni din județul Braila: aproape 4 milioane de lei | Cum ajung banii la cei care își pun locuințele la dispoziție
Statul român plătește în fiecare lună pentru cazarea refugiaților ucraineni, iar sumele cheltuite vor fi decontate, la final, de Comisia Europeană.
Banii pleacă din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care ii redirecționează în teritoriu, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență din întreaga țară.
Ulterior, la nivel județean, banii sunt transferați de la inspectorate către primarii, într-un cont special deschis la Trezorerie, pentru ca apoi plata să ajungă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați.
În cazul persoanelor juridice, plata se face direct de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență, existând condiția ca respectivele societăți comerciale să se afle în evidența Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență.
Brăila: 4 milioane de lei
Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, statul plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi.
Din martie până în octombrie 2022, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru refugiați, potrivit publicației G4Media, iar cei mai mulți bani au fost accesați de București – 82.912.409 lei, Constanța – 65.182.690 lei, Maramureș – 26.377.587 lei și Brașov – 25.438.008 lei.
La polul opus, cele mai mici sume au ajuns în județe ca Olt, Gorj, Covasna, Mehedinți, Caraș-Severin, Ialomița, Teleorman sau Buzău, respectiv mai puțin de 200.000 de euro decontați de la începutul războiului din Ucraina.
Într-un clasament național, județul Brăila se situează la mijloc. Astfel, până pe 31 octombrie, statul a plătit pentru refugiații ucraineni cazați în județul nostru suma de 3.192.840 lei. Potrivit informațiilor DEBRAILA.ro, în prezent, peste 100 de persoane fizice din Brăila și-au pus la dispoziție imobilele pentru a caza ucraineni.
Suma maximă decontată per persoană fizică în județul nostru este de aproximativ 11.000 de lei pentru cazarea a 6 refugiați timp de 31 de zile.
În schimb, județele limitrofe Galați și Tulcea depășesc cu mult suma cheltuită de stat pentru refugiații din Brăila. De exemplu, în Galați s-au făcut plăți în valoare totală de peste 8,5 milioane de lei, iar în Tulcea de aproximativ 7 milioane de lei.