Cum sunt brăilenii luați de PROȘTI: panouri pentru campanie electorală MASCATĂ. Străchinescu, bucureșteanul care candidează ca senator din partea PNL Brăila, A OCOLIT legea care interzice candidaților să își facă propagandă pe panouri
După startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, mai exact după 1 noiembrie, de pe panourile publicitare din întreaga țară au dispărut toți candidații care își doresc să ajungă deputați sau senatori. Înainte de această dată, partidele au avut liber la promovare fără reguli.
În campanie, potrivit legii, singurul afișaj stradal care poate fi folosit de candidați este cel standard, lipit pe panourile special amenajate de autoritățile locale.
Regulile, prevăzute clar în legislație, s-au aplicat la toate scrutinele. Cel mai elocvent și vizibil exemplu este cel de la prezidențiale: candidații nu mai apar pe panourile uriașe cum s-a întâmplat înainte de debutul campaniei, pe 25 octombrie. Astfel, cei care se luptă pentru fotoliul de președinte al României mai pot fi văzuți doar pe afișele standard de pe panourile special amenajate, în pliante, bannere în mediul online sau mass-media.
Cum sunt luați brăilenii de proști
După 1 noiembrie, în plină campanie electorală, municipiul Brăila a fost împânzit cu panouri care îl prezentau pe bucureșteanul Marian Străchinescu (foto), fost jucător profesionist de poker și om de afaceri din domeniul publicității, care este candidat la alegerile parlamentare – ocupă locul 1 pe lista PNL Brăila pentru Senat.
Panourile (foto) nu conțineau sigla PNL sau vreo referire la faptul că Străchinescu este și candidat, ci doar prezentarea liberalului care vrea sa fie senator drept „expert achiziții publice”, sigla firmei sale – care a o obținut numeroase contracte din bani publici – și îndemnul subliminal: „Alege profesionalismul în achiziții publice!”.
Practic, Străchinescu, parașutat politic la Brăila de puțin timp, le prezenta brăilenilor pe panourile din municipiu un exemplu clar de propagandă electorală ilegală, însă mascată prin promovarea agenției sale de publicitate. De altfel, nici firma „Best Advertising Worldwide” nu are nici cea mai mică legătură cu Brăila.
Interesant este faptul că nu vorbim de o acțiune izolată a lui Marian Străchinescu, ci una care a implicat cel puțin un alt candidat PNL Brăila la parlamentare, deși panourile cu fostul jucător de poker sunt, de departe, cele mai numeroase. Este vorba despre Dan Căpățînă (foto jos), aflat pe un loc neeligibil pe lista pentru Camera Deputaților, deschisă de Alexandru Popa, liderul liberalilor.
După același tipar ca la Străchinescu, Căpățînă nu se afla pe panou în calitate de candidat PNL la parlamentare, ci de antrenor de kickboxing, cu sigla afacerii sale și mesajul „Alege sportul!”.
„Materiale interzise de lege”
După o hotărâre a Biroului Electoral Județean din 13 noiembrie, care a stabilit negru pe alb că panourile cu Marian Străchinescu și Dan Căpățînă, candidați PNL Brăila la parlamentare, „sunt materiale de propagandă electorală interzise de lege”, s-au întâmplat două lucruri.
Panourile cu Căpățînă au dispărut (foto), iar cele cu Străchinescu au fost modificate.
Pe panourile cu bucureșteanul care candidează pentru un mandat de senator a fost acoperit mesajul „Alege profesionalismul în achiziții publice” (foto jos), cel mai probabil pentru ca instituțiile cu atribuții în domeniu să nu mai dispună îndepărtarea afișajului din cauza cuvântului „ALEGE”.
În concluzie, la acest moment, în campanie, Străchinescu se prezintă brăilenilor drept „expert achiziții publice” de pe panourile stradale, deși este și candidat la parlamentare. Paradoxal, legea îi permite „expertului în achiziții publice” Marian Străchinescu să fie pe panouri, dar nu și candidatului Marian Străchinescu, deși este evident pentru orice persoană de bună-credință că scopul acestor panouri este pur electoral.
Până la acest moment al campaniei pentru alegerile parlamentare, PNL Brăila este singurul partid care a recurs la o astfel de strategie electorală.
Ce spune legea?
„(…) (4) Următoarele tipuri de acţiuni şi materiale de propagandă electorală nu mai sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale:
a) vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie;
b) vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar;
c) spectacole, serbări, focuri de artificii etc.;
d) bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate auto-portante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.”