VIDEO. Vânătorii de bătrâni lovesc la Brăila. CUM acționează și CE SPUNE Poliția: „Escrocii observă unde vă țineți banii și acționează”
La Brăila, o grupare de infractori exploatează slăbiciunile oamenilor cei mai vulnerabili: vârstnicii. DEBRAILA.ro a pus cap la cap date obținute de la mai multe victime și vă prezintă în exclusivitate modul de operare al șarlatanilor care își câștigă existența prin prădarea celor mai slabi, mai naivi și mai puţin informaţi.
Un brăilean de 75 de ani, pe care îl vom numi fictiv „nea Ion”, a fost victima acestor infractori. Se întâmpla în urmă cu o lună și jumătate, în miezul zilei, într-un bloc din zona „Gospodina”.
Două femei, aduse cu mașina de un bărbat, intră în bloc pentru a căuta bătrâni cărora “să le vândă” pește. Aceleași persoane au acționat similar și în alte cartiere din municipiul Brăila, inclusiv la case.
Dacă la ușă le răspunde o persoană în putere, femeile spun un preț exorbitant pentru pește, primesc un refuz și merg mai departe. Singurii “clienți” pe care îi doresc sunt bătrânii singuri, pe care îi pot păcăli cu ușurință.
Le intră în locuință aproape cu forța, vorbind mult și punându-i pe bătrâni în fața faptului împlinit. Îi înșală, le ia banii și pleacă.
Acest mod de operare este cunoscut oamenilor legii, care au primit mai multe plângeri din partea bătrânilor sau rudelor acestora. Unele cazuri au fost rezolvate, iar altele sunt în curs de cercetare.
Cele două femei care l-au lăsat pe nea Ion fără 600 de lei nu au fost prinse nici până astăzi.
SFATURILE POLIȚIEI:
„Inspectoratul de Poliție Județean Brăila vă aduce la cunoștință că infractori “deghizaţi” bat la porţile oamenilor cu mai multe motive. Primul lucru pe care îl fac infractorii este cel de a bate la porţile potenţialelor victime.
Printre cele mai dese pretexte se numără:
– sunt vânzători ambulanţi şi oferă diverse bunuri sau alimente spre vânzare;
– solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, în baza unor anunţuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi, ouă etc.);
– pretind că sunt reprezentanţi ai unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii, ajutoare pentru bătrâni;
– solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
Atenţie, escrocii observă unde vă ţineţi banii! Mare atenţie! Infractorii au căutat să observe unde sunt ţinuţi banii, după care acţionează prin metode pe care le-au exersat înainte.
Aceștia observă unde îşi ţine banii victima: corp de clădire, camera, locul în cameră, etc;
Distrag atenţia victimei şi, dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup, în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul.
În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională. Infractorii vor face orice pentru a obţine profituri frumoase din activitatea infracţională. Ei vor acţiona acolo unde observă oportunităţi şi unde riscul de a fi prinşi este mai redus.
Din acest punct de vedere bătrânii sunt ţintele perfecte pentru înşelăciuni şi furturi din locuinţă.
Polițiștii vă adresează pe această cale câteva sfaturi pentru a evita să deveniţi victime:
Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dvs. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie chiar încuiate.
Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii!
Foarte important! Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, vă invită într-un cadru oficial!
Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii!
Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de fraudă!
Nu trimiteţi bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuţi despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru “a aranja”.
Nu daţi bani sau nu oferiţi coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!”