Eroii Brăilei inundă Galațiul cu solidaritate și compasiune. De la oameni simpli, preoți, primari și până la pompieri sau militari aflați la datorie, brăilenii au sărit în ajutorul gălățenilor
În urma valului de inundații din județul Galați, care a lăsat în urmă imagini apocaliptice și un bilanț catastrofal, oameni din toate colțurile țării au început să strângă ajutoare pentru sinistrați, construind un zid uriaș de solidaritate în fața furiei apei.
Rivalitatea istorică dintre Brăila și Galați a fost înghițită într-o secundă de reacția rapidă a brăilenilor care, fără să stea pe gânduri, au sărit în sprijinul vecinilor aflați la greu. De la mic la mare, după posibilități, mobilizarea a fost exemplară și a cuprins întreaga comunitate.
Printre primii pompieri din afara județului Galați care au ajuns la Slobozia Conachi, încă de sâmbătă dimineața, au fost cei brăileni. ISU „Dunărea” s-a aflat în prima linie a operațiunilor de salvare a oamenilor, animalelor și a tot ce se putea de prin case.
După ce au scos oameni și necuvântătoare din mijlocul apelor, pompierii brăileni au rămas la datorie pentru decolmatarea curților, rigolelor și degajarea nămolului din locuințele afectate. Mai sunt multe zile de muncă.
Tot pompierii de la ISU „Dunărea” au instalat și o tabără pentru sinistrați, care dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi și saci de dormit, instalația de încălzire fiind complet funcțională.
Și militari de la Brigada 10 Geniu din Brăila au intervenit, tot încă de sâmbătă și tot în zona Slobozia Conachi, pentru a salva vieți.
Până ce oamenii simpli au început să se mobilizeze pe rețelele de socializare pentru a veni în sprijinul sinistraților din județul vecin, bisericile din județul Brăila au devenit, peste noapte, la cererea IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, adevărate centre de colectare.
De altfel, imaginile cu ierarhul de la Dunărea de Jos, încălțat cu cizme, printre casele inundate din Galați sau scoțând noroiul dintr-o biserică au devenit virale.
Prin intermediul preoților, brăilenii au donat bani, alimente neperisabile, pături, medicamente, conserve și apă îmbuteliată. O parte dintre ajutoarele strânse au ajuns deja în județul Galați.
Și mulți dintre primarii de comune din județul Brăila au făcut un apel de solidaritate la localnici.
De exemplu, în comuna Măxineni, s-au strâns produse alimentare și haine care, cu un mijloc de transport pus la dispoziție de Primărie, au pornit spre 250 de familii din comuna gălățeană Corni.
În județul Galați, încărcați cu alimente și apă, au fost și primarul și preotul din comuna brăileană Șuțești.
Și firme sau ONG-uri din Brăila au decis să se implice. De exemplu, „Depozit Furaje” a anunțat faptul că, începând cu 18 septembrie, la magazinele de pe Șoseaua Focșani nr. 93 și Șos. Râmnicu Sărat nr. 105 se vor strânge alimente neperisabile și îmbrăcăminte. Un apel similar a făcut și Asociația „Magia Binelui”, cu sediul pe Calea Călărașilor nr. 319, vis-a-vis de Complexul Pistruiatu’, cu mențiunea programului 17:00-19:00.
Ajutoare pentru gălățenii care au rămas fără agoniseala de-o viață au adunat și tinerii din mediul politic, respectiv Organizațiile de Tineret ale PSD și PNL.
În județul Galați vor ajunge și utilaje ale Consiliului Județean Brăila, mai exact de la Serviciul de Întreținere Drumuri, pentru că urmează o perioadă în care se vor desfășura numeroase activități de reconstrucție și refacere post-inundații.
Bilanţul provizoriu al inundațiilor din județul Galați, unde s-au înregistrat cantități cumulate de apă de aproape 300 de litri/metrul pătrat în 48 de ore, indică: 7 morți, 6.500 de gospodării distruse și 20.000 de oameni afectați.