MEGA-INVESTITIE din bani europeni pentru judetul Braila: peste 200 de milioane de euro!
Pe 15 martie, Comisia Europeana a aprobat o investitie uriasa pentru judetul Braila, a doua ca marime dupa podul suspendat peste Dunare. Este vorba despre o cofinantare de 932 de milioane de lei din Fondul de coeziune, bani care vor fi folositi pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si de epurare a apelor uzate.
Proiectul a carui valoare totala se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei se va finaliza in decembrie 2023, avand ca beneficiari zeci de mii de braileni din nu mai putin de 66 de localitati (municipiul Braila si comunele Bertestii de Jos, Baraganul, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Faurei, Frecatei, Galbenu, Gropeni, Ianca, Insuratei, Jirlau, Movila Miresii, Mircea Voda, Marasu, Maxineni, Romanu, Surdila Gaiseanca, Salcia Tudor, Silistea, Stancuta, Sutesti, Tichilesti, Ulmu, Vadeni, Victoria, Visani si Zavoaia).
Vor fi construite sau reabilitate sute de kilometri de retele de distributie a apei potabile, conducte de aductiune si retele de canalizare, 12 rezervoare noi de inmagazinare a apei potabile, peste 80 de statii noi de pompare a apei uzate, dar si alte obiective care vor duce infrastructura de apa si canalizare la standarde europene.
O investitie similara a fost aprobata si pentru judetul Satu-Mare, valoarea celor doua proiecte insumand 357 de milioane de euro, potrivit anuntului Comisiei Europene.
„Politica de coeziune a UE vizeaza inclusiv protejarea si imbunatatirea calitatii celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructura extinsa si modernizata pentru apa si ape reziduale va imbunatati accesul la apa, va reduce poluarea solului si a apei si va contribui la protejarea biodiversitatii. Prin sporirea sigurantei apei si prin contributia la imbunatatirea sanatatii populatiei si a mediului, aceste proiecte vor ameliora condițiile de viata ale populatiei locale”, a declarat Elisa Ferreir, comisarul pentru coeziune si reforme, cu referire la proiectele din Braila si Satu-Mare.