INTERVIU ELECTORAL | Alexandru Bucalau, locul 1 pe lista PNL pentru Senat: „Promit ca nu voi sta cu mainile in san si nu voi inchide ochii la nedreptati, cum au facut, de-a lungul timpului, multi politicieni din Parlament”
Interviu electoral:
„Alexandru Bucalau este un tanar jurist, in varsta de 34 de ani, care a imbratisat o profesie liberala careia i se dedica de mai bine de 6 ani, cand si-a incheiat stagiul si a devenit oficial notar public. Iubeste ceea ce face si nu doar pentru ca este legist, ci pentru ca duce mai departe o pasiune cultivata din copilarie, ambii parintii fiind magistrati. Lor le datoreaza totul, recunoaste cu un nod in gat Alexandru, pentru ca nu ii mai are alaturi. Acum ii sunt alaturi familia, intregita de cele doua fetite ”minunate”, Sofia si Ilinca, care ii readuc zambetul pe buze la sfarsitul fiecarei zile. Cand nu este acasa si nici la birou, Alexandru este la partid, la PNL Braila. O organizatie din care face parte de 10 ani, pe care o considera familia sa extinsa.
– De ce ati intrat in politica?
A.B. : Am intrat in politica atunci cand nu am mai fost multumit de ea. Sincer, la momentul respectiv, am intrat in politica din cauza unei dezamagiri fata de fostii guvernanti, care au taiat salariile, pensiile. tin minte ca era presedinte Traian Basescu. Desi Romania cunoscuse un boom economic, guvernantii de atunci au stat cu mainile in san, nu au facut absolut nimic si cand a venit acea criza, tot populatia, oamenii sarmani, omul de rand a trebuit sa suporte consecintele. Se putea evita asta, dar nu s-a vrut. si am decis sa ma implic si in politica. Consider ca este datoria noastra, a fiecarei generatii, sa puna umarul la dezvoltarea aceste tari, sa contribuim, sa lasam ceva in urma noastra. intotdeauna daca vrei mai mult, trebuie sa faci ceva in sensul asta, sa te implici si abia atunci, consider ca ai dreptul sa critici.
– Cum se impaca politica cu Dreptul?
A.B. : Foarte bine, zic eu! Am imbinat utilul cu placutul, dar am ramas liberal pe toate planurile. in 2010, am inceput stagiul de notar si, tot in 2010 am intrat si in Organizatia de tineret a PNL si am fost membru supleant in Biroul Permanent National. in acest an, am fost numit presedinte interimar al Organizatiei PNL Ianca, si ma bucur sa spun ca, la alegerile locale din acest an, candidatul pe care l-am sustinut, a scos cel mai bun scor electoral de pe judet. A fost o munca de echipa, am muncit toti in egala masura, umar la umar.
-Sunteti principalul candidat la alegerile parlamentare din Decembrie, pe lista PNL la Senatul Romaniei. Ce le promiteti brailenilor?
A.B. : Promit ca nu voi sta cu mainile in san si nu voi inchide ochii la nedreptati, cum au facut, de-a lungul timpului, multi politicieni din Parlamentul Romaniei. Ei au slabit statul de drept si au destabilizat increderea omului de rand in politicieni. Lucrurile astea trebuie sa se schimbe! Trebuie sa recastigam increderea oamenilor, sa devenim demni de mandatele in care ei ne investesc. Fiecare generatie este datoare sa se implice daca vrea o schimbare. Eu asta vreau! Vreau sa fac bine, sa repar, sa construiesc si sa dezvolt ceea ce functioneaza bine in alte parti si sa aplic la noi. Digitalizarea institutiilor statului este unul dintre proiectele pe care le am in vedere. Este un proiect indispensabil, zic eu, mai ales acum, cand trebuie sa evitam pe cat posibil, aglomeratia, cozile la ghisee, din cauza pandemiei. La Braila, din pacate, inca se practica asta , si nu din cauza contribuabililor, ci a autoritatilor, pentru ca nu le dau de ales.
-Ce ati schimba in cadrul legislativ daca veti ajunge senator?
A.B. : Sunt multe legi care ar necesita amendamente, din punctul meu de vedere, iar Legea 17/2014 este una dintre ele, cea care reglementeaza vanzarea terenurilor extravilane. Au fost aduse niste modificari acum din cauza fostei guvernari PSD. De atunci, au fost scoase si tinute in dezbatere publica, au fost trimise la Curtea Constitutionala. Pana la urma, au intrat in vigoare, dar nu avem nici la acest moment normele de aplicare si care, intr-un fel, ingradesc dreptul omului de a dispune de terenul lui extravilan. si, pe langa faptul ca il ingradesc, il si cenzureaza pentru ca a fost introdus un impozit de 80%. Aici ar trebui aduse, dupa parerea mea, mai multe amendamente. Eu nu cred ca acum putem sa mai spunem ca nu vindem pamantul strainilor. Pamantul a fost vandut demult si cine a vrut sa cumpere, a cumparat demult. Acum, cei care vand, vand din cauza faptului ca au nevoie de bani. Daca eu am cumparat un teren acum 2 ani de zile si vreau sa-l vand acum, ca na, situatia pandemica a afectat economia, nu cred ca cineva ar trebui sa bage bete in roate la instrainarea acelui teren agricol. Este bunul meu de care pot dispune oricand. Dreptul de proprietate privata este garantat de Constitutie, conform Art.44.
– In timpul liber, daca mai dispuneti de asa ceva, ca sot, tatal a doi copii, notar public, presedinte al Organizatiei PNL Ianca si, mai nou, candidat la Senat in fruntea listei PNL Braila, ce va place sa faceti?
A.B. : Cand ai copii mici, nu prea mai ai timp de hobbyuri. imi place sportul, miscarea si inainte sa devin tatic, am practicat mai multe sporturi, am facut baschet, inot vreo 9 ani de zile. Recunosc, imi plac si jocurile pe calculator, dar nu am mai avut timp nici de asa ceva, dar nu pot spune ca sufar din cauza asta. Imi inchei ziua cu zambetul pe buze, datorita fetitelor mele minunate. Sunt foarte bine si ii multumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am, dar si parintilor mei, pentru ceea ce sunt, pentru educatia si sprijinul pe care mi le-au oferit, chiar daca nu mai sunt printre noi.
-Ei v-au indrumat spre Drept sau ati ales singur?
A.B. : Pot spune, mai degraba, ca Dreptul m-a ales pe mine, datorita familiei in care am crescut. Ambii mei parinti fiind judecatori, am invatat teoria generala a Dreptului, adica vocabularul folosit in Drept odata cu Limba Romana. Le-am invatat pe amandoua odata. Parintii, cand veneau acasa si luam masa impreuna, pentru ca asa era cutuma, discutau toate spetele pe care le-au avut in ziua respectiva. Mama fiind judecator sindic, tata fiind specializat in Drept penal, se consultau unul cu celalalt, iar eu, de mic copil, am stat cu gura cascata si am ascultat si intreband mai tot timpul ce inseamna aia, dar aia ce inseamna..? si asa a inceput sa-mi placa si m-am indreptat catre Drept. Daca n-as fi facut asta, probabil ca m-as fi indreptat spre IT.
-Un principiu de la care nu faceti rabat niciodata?
A.B. : Consider ca, in ziua de astazi, a fi om este o virtute, o calitate morala mostenita de la parinti. si e bine sa fii om, indiferent de imprejurari, pentru ca viata ne aduce si bune si rele, insa noi alegem cum le gestionam. Mai cred ca este bine sa lasi loc de buna ziua. Eu sunt o persoana neconflictuala, asa am fost construit. Sa gasesc solutii, nu un nod in papura. Sunt doar un om simplu, cu principii sanatoase, atata tot.
Foto: PNL Braila