Prospectiuni vă răspunde la întrebări
Deoarece localnicii din Brăila, Buzău și Ialomița doresc să afle detalii despre lucrările de achiziţie a datelor geofizice derulate de echipa Prospecțiuni în zona, reprezentanții companiei au trimis la redacție o serie de răspunsuri pentru întrebările cel mai des întâlnite. Daca doriți să aflați și alte informații despre proiect, puteți contacta echipa Prospecțiuni la numerele de telefon 0731.320.900 sau 0732.669.382 sau la adresa de email office@prospectiuni.com.
Care este motivul prezentei dvs. în aceasta zonă și pentru cât timp?
Hunt Oil Company of Romania, a demarat în această toamnă un proiect de explorare a hidrocarburilor convenționale (petrol și gaze naturale) alături de Prospecțiuni S.A., furnizor de servicii de achiziţie a datelor geofizice cu 65 de ani de experiență. Lucrările au început în luna octombrie și vor dura aproximativ 6 luni. Activitatea din aceasta etapă a explorării poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a Pământului”, o imagine a structurii interioare a solului, fără a avea efecte negative asupra comunității. În plus, în timpul sau după finalizarea lucrărilor, localnicii îşi pot desfăşura activitățile agricole fără nicio problemă și cu o productivitate la fel de mare ca înainte.
Aveți toate aprobările necesare pentru a desfăşura aceste lucrări?
Desigur. Compania Prospecțiuni operează în conformitate cu cerințele legale impuse de statul român și a fost autorizată de ANRM (Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale) în vederea furnizării serviciilor de achiziţie a datelor geofizice. S-au obținut permisele și aprobările de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la autorități locale și de la furnizori de utilități și infrastructură și toate autoritățile locale au fost notificate cu privire la lucrările derulate..
Cum intrați pe terenurile private?
Reprezentanții Prospectiuni accesează terenurile private în conformitate cu reglementările legale. După identificarea proprietăților care vor fi accesate în vederea desfășurării măsurătorilor de suprafaţă, echipele Prospectiuni vor identifica și contacta toți utilizatorii de terenuri. Cu toate acestea, întâmpinăm și anumite greutăți caracteristice acestei activități, care provin din dificultatea de identificare și contactare a utilizatorilor de terenuri. Sunt și cazuri în care nu există baze de date complete și actualizate, nu exista hărți însoțitoare ale acestora, etc. Interesul nostru este să avem o colaborare cât mai bună cu utilizatorii de terenuri și ne străduim să evităm orice fel de situații neplăcute.
Cât este de sigură activitatea de prospectare?
Conform standardelor Agenției pentru Protecția Mediului, activitatea companiei Prospectiuni are un impact nesemnificativ asupra mediului. Folosind cele mai sigure tehnici de lucru și echipamente de ultima generație, compania Prospectiuni explorează bogățiile naturale ale țării de peste 65 de ani.
Măsurătorile de suprafaţă reprezintă:
O „ecografie a Pământului”, nedestructivă;
O accesare temporară, lăsând terenurile în starea lor inițială;
O activitate care nu afectează apă, aerul, fertilitatea solului sau locuințele. Agenția pentru Protecția Mediului a încadrat activitatea noastră (achiziția datelor geofizice) ca având un impact nesemnificativ asupra mediului.
Ce daune produce activitatea de prospectare? Cum se compensează aceste daune?
Acest tip de activitate poate cauza doar eventuale daune agricole temporare, provocate de accesul echipamentului sau al angajaților companiei pe teren, pe suprafețe restrânse. Indiferent de natura acestora, vor fi compensate în cel mai scurt timp. Suma compensată este înregistrată într-un proces verbal, în urma unui calcul care include suprafaţă, tipul de cultură, prețul și producția la hectar.
Putem afla rezultatul acestui proiect de prospectare?
Explorarea presupune mai multe etape, dintre care achiziția datelor geofizice (obiectul activității Prospectiuni în județele Brăila, Buzău și Ialomița) este doar primul pas. Activitatea de achiziţie a datelor geofizice nu presupune descoperirea de zăcăminte, ci realizarea unei “ecografii a Pământului”, prin intermediul căreia se identifică structura geologică a subsolului. Ulterior, datele brute culese de echipele noastre sunt trimise clientului, care urmează să le proceseze și să le interpreteze.
Nu în ultimul rând, dorim să vă asigurăm că suntem permanent preocupați de buna informare și comunicare cu localnicii din toate zonele în care lucrăm. De-a lungul timpului, echipele noastre revin în aceeași zona pentru o aprofundare și corelare a datelor geofizice obținute anterior sau pentru aplicarea unor tehnologii mai avansate. Interacțiunea cu localnicii are ca rezultat stabilirea și menţinerea relațiilor pe termen lung, motiv pentru care depunem toate eforturile necesare pentru a consolida o astfel de relație de încredere cu toate comunitățile locale.