Braila, in alerta din cauza virusului Zika / Primaria, masuri speciale de dezinsectie
Alerta mondiala cu privire la virusul Zika a ajuns si la Braila, ca si in restul tarii, dupa ce Institutul National de Sanatate Publica a solicitat primariilor sa faca dezinsectie cu substante speciale in zonele in care ar putea aparea tantari.
Primarul Aurel Simionescu a anuntat ca a primit documentul transmis de INSP si ca se va trece la treaba in perioada urmatoare, Municipalitatea tratand la modul cel mai serios masurile cerute de specialisti.
„Am dat dispozitie si au facut deja o prima tura. Azi e cald, maine ploua, trebuie sa vedem ca sa nu dam degeaba. S-a dat pentru tantari deocamdata, cand a fost frumos. Am cerut sa se dea si pentru Zika, sa se faca rost de substantele speciale”, a spus edilul.
Simionescu a ridicat si problema zonei periurbane, unde nimeni nu actioneaza pentru dezinsectie, specificand ca va transmite in acest sens o adresa Prefecturii si Consiliului Judetean.
„Noi dam pentru tantari mereu in oras, dar in preajma orasului nu da nimeni. Trebuie sa fie si in jurul orasului ingrijit. Tantarii nu au hotar”, a concluzionat primarul.
Infectia cu virusul Zika, care poate produce paralizie la adulti si microcefalie la nou-nascuti, e considerata o boala cu potential mare de raspandire.
Zika a fost izolat la tantarii din specia Aedes aegypti, specie capabila sa transmita virusul. Alte specii de tantar Aedes, printre care si Albopcitus, depistat de Institutul „Cantacuzino” si in Romania, pot transmite de asemenea infectia, care inca nu are antidot.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca un vaccin contra virusului Zika ar putea fi disponibil ”prea tarziu” pentru a avea un impact real in combaterea epidemiei inregistrate in prezent in America de Sud, in special in Brazilia.