Judecatorii din Galati au decis ca Titi Sgircitu sa ramana tot in arest la domiciliu, desi cei din Braila l-au lasat sa iasa din casa
Dupa ce, la sfarsitul lunii octombrie, judecatorii Tribunalului Braila au decis inlocuirea masurii preventive a arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul lui Titi Sigircitu si Ion Croitoru, trimisi in judecata intr-un dosar de camatarie si santaj, Curtea de Apel Galati a desfiintat hotararea.
Contestatia procurorilor DIICOT Braila a fost admisa de judecatorii galateni, care au stabilit ca masura arestului preventiv este „legala si temeinica”.
Titi Sgircitu si mai multi acoliti ai sai, rude ale fostei sotii, au fost retinuti de procurorii DIICOT in octombrie 2016 si apoi arestati preventiv, pentru ca la sfarsitul lunii ianuarie 2017, prin hotararea instantei, sa fie eliberati din spatele gratiilor si cercetati in arest la domiciliu sau sub control judiciar.
„In fapt, s-a retinut ca membrii grupului infractional au acordat imprumuturi cu titlu de camata iar, ulterior, in scopul de a-si asigura recuperarea sumelor de bani si a dobanzilor aferente unor imprumuturi succesive, prin amenintare si acte de violenta fizica, au constrans mai multe persoane vatamate sa returneze banii prin obtinerea drepturilor de proprietate a unor imobile”, aratau anchetatorii.
Potrivit procurorilor antimafia, mai bine de jumatate de milion de euro a facut Titi Sgarcitu din camatarie si santaj. Ajutat de Liliana, pe atunci sotia sa, dar si de rude ale femeii, interlopul a pus, la finele anului 2008, bazele unei grupari care a prosperat prin teroare.
Printr-un mecanism bine pus la punct, persoanele care luau bani cu dobanda de la Sgircitu sau apropiatii sai ramaneau fara case.
Multi dintre cei care apelau la Titi Sgircitu se aflau in situatii care ii impingeau sa faca orice pentru a obtine banii de care aveau nevoie. Semnau ca isi dau casele in cunostinta de cauza, insa doar pentru a scapa de amenintari si batai. Altii habar nu aveau ce semneaza, starea psihica precara, dar si gradul redus de cultura facandu-i victimele perfecte.