EXCLUSIV Culisele JAFULUI cu dronă de la casa primarului Rotaru: Mușat A ACȚIONAT la pont, ca-n filme | Drona găsită la percheziții l-a dat de gol: avea imagini cu imobilul jefuit | Cei care ar fi dat pontul sunt vecini ai politicianului, pe care-l numeau „nanu” | Primarul, cu o pagubă de 300.000 de lei, a fost căutat inclusiv în sobe

La sfârșitul anului trecut, mai exact pe 9 noiembrie, după lăsarea întunericului, casa primarului comunei Bordei Verde a fost călcată de hoți. Dumitru Rotaru, care era plecat din localitate, (foto) a rămas fără bani și bijuterii în valoare totală de 300.000 de lei. Principalul suspect a fost reținut abia în urmă cu două săptămâni.
De atunci, Mihail Marian Mușat se află în spatele gratiilor. Judecătoria Făurei a admis propunerea procurorului de arestare preventivă, iar Tribunalul Brăila a respins contestația depusă de Mușat ca fiind nefondată.

DEBRAILA.ro vă prezintă în exclusivitate culisele jafului de 300.000 lei
DEBRAILA.ro a obținut toate detaliile anchetei care a durat luni bune și care a cuprins audieri de martori, acțiuni de supraveghere foto-video, interceptări telefonice, dar și percheziții domiciliare și informatice. Potrivit unor surse judiciare, cercetările sunt încă în derulare, departe de a fi încheiate.
Chiar procurorii au anunțat, în mod public, faptul că brăileanul a avut complici: „(…) împreună cu alte persoane”. Totuși, până în prezent, nicio altă persoană nu a fost reținută în dosar. Paradoxal, aceasta a fost și apărarea lui Mușat în fața judecătorului, respectiv faptul că nu s-au propus măsuri preventive și cu privire la celelalte persoane implicate.
Ancheta a scos la iveală întregul mecanism, complex de altfel, prin care Mușat a acționat, fapta fiind premeditată. Casa primarului din Bordei Verde a fost supravegheată, prin ridicarea unei drone și din mașina personală a lui Mușat, cu farurile stinse.
Drona l-a dat de gol
Mihai Marian Mușat, acuzat de furt calificat prin efracție, a fost vizat de o percheziție domiciliară cu ceva timp înainte de a fi reținut – pe când era doar suspect, nu inculpat – moment în care oamenii legii au confiscat o dronă de la domiciliul său.
Ulterior, percheziția informatică a arătat că drona a zburat în zona locuinței primarului de mai multe ori. Acest aspect l-a legat pe bărbat în mod direct de spargerea casei lui Rotaru.
Drona avea imagini, recuperate de anchetatori, cu mai multe zboruri în apropierea locuinței lui Mușat, dar și în zona casei primarul din Bordei Verde.
Aparate de bruiaj pentru a-i încurca pe anchetatori
Un alt aspect interesant din dosar este legat de folosirea unor aparate de bruiaj. Cu alte cuvinte, cei interceptați și-ar fi luat măsuri pentru ca discuțiile dintre aceștia să nu ajungă, în cazul unei anchete, pe masa procurorilor.
Astfel, în unele cazuri, nu s-a putut stabili locația de unde s-a efectuat un apel sau numărul de telefon de la care au fost apelați cei interceptați. Ar fi vorba de dispozitive care blochează emisiile de localizare.
Totuși, la dosar au ajuns numeroase discuții între cei implicați.
Cine ar fi dat pontul despre „nanu”?
Anchetatori au ajuns la Mușat și prin alt mod. Mai mulți martori au confirmat indiciile, iar, în cele din urmă, au apărut și probele. Chiar și primarul Rotaru a arătat din prima această pistă.
În casa lui Rotaru s-a intrat prin zona din spate – singura care nu era supravegheată video – din curtea unui imobil vecin, însă nelocuit. Proprietara casei, vecina primarului, este plecată în străinătate, iar de locuință are grijă fiul acesteia, căsătorit în altă localitate.
Dumitru Rotaru, conform datelor din anchetă, a botezat un copil din familia vecinilor.
„Cei din familie i se adresează primarului cu formulele «nanu»> sau «cumetre»”, a declarat un martor.
Rotaru l-a suspectat de cele întâmplate pe fiul vecinei, despre care le-a spus oamenilor legii că „e un infractor notoriu care comite furturi la pont, care se lăuda cu furturi comise în străinătate”. Chiar a muncit la ferma primarului o perioadă.
Și alți martori audiați le-au mărturisit anchetatorilor că în jaf ar fi implicat fiul vecinei lui Rotaru, dar și un nepot al său.
„Nu au avut un serviciu stabil, însă cu toate acestea s-au remarcat ca având sume de bani cu care să își asigure un trai mai mult decât decent, achiziționând mai multe autoturisme chiar și de lux. Localnicii au afirmat de nenumărate ori că sunt „hoți” în sensul că se ocupă cu furturi din locuinţe şi societăţi comerciale”, a subliniat un martor.
Fiul și nepotul vecinei primarului, prieteni cu Mușat
Pornind de la aceste declarații, anchetatorii au continuat cercetările, ajungând să stabilească, printr-o serie de dovezi, că sunt reale: fiul vecinei și nepotul său se cunosc cu Mușat, bărbatul arestat pentru furt.
Cei trei au chiar o legătură strânsă de aproximativ 2 ani, probată prin mai multe imagini de pe camerele de supraveghere din diverse locații – printre care benzinării și patiserii.
De asemenea, cei trei nu doar s-au întâlnit, ci au și vorbit la telefon – imaginile și interceptările aflându-se la dosar.
Aceștia au fost supravegheați de anchetatori, pas cu pas, în timpul mai multor întâlniri.
Primarul, căutat și în sobe
Casa lui Dumitru Rotaru a fost răvășită în ziua furtului. Nu doar sertarele au fost deschise, ci chiar și clapele de la toate sobele din locuință.
Suma de 110.000 de lei, euro și dolari se afla în plicuri, portofele și o borsetă.
Hoții au luat inclusiv mai multe bancnote fără mare valoare, provenite din diverse țări vizitate de primar.
Bijuteriile din aur, cu o greutate totală de aproximativ 200-250 de grame, se aflau pe o comodă.
Rotaru a rămas și fără câteva telefoane mobile vechi, pe care nu le mai folosea.