stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Controversata JUDECĂTOARE Coarnă A LĂSAT ÎN LIBERTATE un individ care a spart două case, pe timpul nopții | Unul dintre imobile a luat foc după ce bărbatul a uitat o țigară aprinsă la locul faptei | ARGUMENTUL magistratului: l-a crezut pe cuvânt pe inculpat

Alin CRISTEA

Magistratul Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, cunoscută în spațiul public drept „judecătoarea cu argumente pro-violator”, a lăsat în libertate un individ acuzat că, pe timpul nopții, a spart două case, de unde a furat mai multe bunuri. Totodată, unul dintre imobile a luat foc după ce bărbatul a uitat o țigară aprinsă.

În urmă cu o săptămână, Cristina Coarnă a respins propunerea de arestare preventivă a lui Ionel Iulian Dache, în vârstă de 40 de ani, care fusese reținut într-un dosar de furt calificat și distrugere din culpă instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, Dache, care are o condamnare, în primă instanță, pentru că a condus mașina sub influența băuturilor alcoolice, a fost descris de procuror, în referatul cu propunere de arestare preventivă, ca un individ pentru care „activitatea infracțională reprezintă pentru un mod de viaţă”.

Procuror: „Nu există nicio garanție că nu va mai comite fapte similare”

Coarnă: CONTROL JUDICIAR!

„În ciuda aptitudinilor fizice şi psihice de a desfăşura activități legale pentru a-și asigura existenţa, inculpatul alege să recurgă la comiterea de infracţiuni, ceea ce denotă o indiferență crasă faţă de valorile sociale protejate prin normele dreptului penal. La acest moment nu există nicio garanție că nu va mai comite fapte similare. Privarea de libertate a inculpatului se impune prin modalitatea de comitere a faptelor, care au provocat prejudicii considerabile persoanelor vătămate. Întreaga activitate infracțională desfăşurată de inculpat relevă o îndrăzneală infracțională reliefată de faptul că acesta acționa în timpul nopţii, prin pătrunderea în domiciliile persoanelor vătămate”, a notat procurorul in documentul citat de DEBRAILA.ro.

În ciuda probelor din dosar și a argumentelor procurorului, judecătoarea Cristina Coarnă a hotărât că bărbatul care a spart două imobile, de unde a plecat cu bunuri de peste 9.000 de lei, poate fi cercetat în libertate, dispunând controlul judiciar. Astfel, Ionel Iulian Dache a fost pus în libertate după doar 24 de ore petrecute în spatele gratiilor.

Concret, judecătoarea de la Judecătoria Brăila, potrivit unor surse judiciare, a notat faptul că „subzistă suspiciunea rezonabilă” în ceea ce privește două dintre cele trei infracțiuni, respectiv o faptă de furt calificat și cea de distrugere din culpă: inculpatul a sărit gardul unei case, a sustras mai multe bunuri și a provocat un incendiu prin lăsarea nesupravegheată a unei țigări aprinse.

Totuși, Coarnă a arătat că față de cealaltă faptă de furt calificat – respectiv forțarea ușii de acces într-o locuință și sustragerea mai multor bunuri – „nu subzistă suspiciunea rezonabilă”.

În mod uluitor, argumentul magistratului este reprezentat de declarațiile individului, care, în fața instanței, a susținut că nu a furat bunurile, ci „le-a luat de la persoane necunoscute” pentru a le vinde. 

„Nu subzistă suspiciunea rezonabilă deoarece inculpatul a declarat că bunurile au fost luate de la persoane necunoscute și vândute martorului, o parte din ele. Aparatul de aer condiționat a fost vândut la Obor şi frigiderul Arctic a rămas la el acasă, fiind descoprit cu ocazia percheziției domiciliare”, a argumentat judecatoarea Coarnă.

Cine este Cristina Coarnă?

DEBRAILA.ro a dezvăluit, în repetate rânduri, mai multe soluţii discutabile ale judecătoarei, cea mai cunoscută fiind eliberarea din arest preventiv a unui pedofil – justificată cel puțin îndoielnic: „Faptele inculpatului nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii, ieşiri în stradă sau proteste în presă„.

În urma acestui caz, intens mediatizat la nivel național, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din magistratură pentru 6 luni a Cristinei Coarnă, însă aceasta a contestat hotărârea, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a înlocuit sancțiunea disciplinară cu o alta, respectiv diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de trei luni.

Totodată, în iunie 2023, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a admis o nouă acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare în ceea ce o privește pe judecătoarea Coarnă, găsind-o vinovată de întârzieri în soluționarea dosarelor.

În afară de cazul pedofilului, DEBRAILA.ro a scris, în 2019, despre un bărbat acuzat de tâlhărie care a fost plasat în arest la domiciliu tot de judecătoarea Cristina Coarnă, ignorând normele de procedură penală. (CAZUL AICI)

Totodată, în aprilie 2023, tot DEBRAILA.ro a publicat un alt articol care o viza pe Coarnă. Judecătoarea a pus în libertate un cuțitar care a băgat în spital o persoană, subliniind faptul că „briceagul îl purta de obicei pentru a putea mânca pachetul la serviciu”. (CAZUL AICI)

Comentarii

Comentarii