Cinci regiuni din Romania, printre care si Sud-Est, pe lista celor mai sarace 21 de regiuni din UE

0

Cinci regiuni din Romania raman printre cele mai sarace din UE, excepţie facand Ilfov-Bucuresti, Vest si Centru, insa Sud-Est este foarte aproape de a iesi din categoria in care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, este sub 50% din media UE, conform Eurostat.

In randul celor 21 de ţari cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia si Romania sunt prezente cu cate cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia si Franţa cu cate una. Regiunea franceza din aceasta categorie, Mayotte, se situeaza la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei.

Cele mai sarace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, si Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistica al UE, Eurostat, care utilizeaza date din 2014.

In Romania, cea mai saraca regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, si Nord-Vest, cu 48%.

Tot in categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situeaza si regiunea Sud-Est a Romaniei, insa aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare este la 49,5% din media europeana, foarte aproape de pragul de 50%.

Singura regiune a Romaniei care trece de media UE este Bucuresti-Ilfov, cu 129%. Usor peste jumatate din media europeana se situeaza regiunea Vest – cu 58%, precum si Centru – cu 52%.

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU