Spitalul Judetean de Urgenta Braila (SJU) se pozitioneaza pe locul 2 in clasamentul national al spitalelor unde cadrele medicale le solicita pacientilor spaga, potrivit unui studiu realizat de „Anti-Bribery Synergy”, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global, specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita.
In ciuda faptului ca veniturile medicilor si asistentilor medicali au crescut semnificativ, actul medical conditionat de „plic” este inca o realitate in unitatile spitalicesti de stat.
Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca a cerut conducerii Spitalului Judetean de Urgenta sa ia masuri drastice in cazul cadrelor medicale care cer bani sau atentii pentru a-si face profesia, vorbind chiar despre desfacerea contractelor de munca.
Bucuresti si Braila, pe podium
Spitalul Universitar din Bucuresti, Spitalul Judetean de Urgenta Braila si Spitalul de Urgenta „Sfantul Ioan” din Bucuresti ocupa, in aceasta ordine, primele trei locuri in topul mitei din spitale.
Conform analizei „Anti-Bribery Synergy”, care vizeaza perioada ianuarie-iulie 2019, 147 de pacienti din SJU au raspuns afirmativ la intrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?”. La nivel national, mai arata sursa citata, au fost primite aproximativ 3.800 de raspunsuri afirmative la intrebare.
Si alte doua spitale brailene au fost incluse in studiu, insa la coada clasamentului: Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” – cu doar 5 pacienti care au raspuns afirmativ si Spitalul de Pneumoftiziologie – unde doar un singur pacient a comunicat faptul ca i s-a cerut spaga.
Totodata, in studiul „Anti-Bribery Synergy” apar si 128 de spitale unde nici macar un singur pacient nu a declarat ca i s-ar fi solicitat bani sau atentii de catre cadrele medicale, printre care se numara Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca” (Bucuresti), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” (Cluj-Napoca), Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” (Baia Mare), Spitalul General Cai Ferate (Galati) sau Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” (Bucuresti).
Chiriac, seful CJ: „Nu tolerez conditionarea actului medical de bani sau atentii. Pacientii sa ii reclame pe cei care procedeaza astfel si sa curatam impreuna sistemul”
Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, considera ca fiind „criminala” conditionarea actului medical, cerand brailenilor care se intalnesc cu o astfel de situatie in Spitalul Judetean de Urgenta sa sesizeze conducerea spitalului sau institutiile abilitate.
„Am mai spus-o si o repet: nu tolerez conditionarea actului medical de bani, atentii sau orice altceva. Mi se pare o actiune criminala, tinand cont ca nimeni nu ajunge la spital pentru ca nu are ce face acasa. Din pacate, orice padure are uscaturi. Fac, din nou, un apel la pacientii carora li s-a cerut spaga si le cer public sa ii reclame pe cei care procedeaza astfel si sa curatam impreuna sistemul. Voi avea grija ca cei dovediti sa plece din Spitalul Judetean, fapt pe care l-am transmis conducerii Spitalului Judetean si nu este negociabil. Este regretabil si faptul ca din cauza unor astfel de „personaje”, care profita de oameni aflati in suferinta, sunt murdariti, daca pot spune asa, si medicii onesti, profesionisti, cei care isi fac meseria ca la carte. In Spitalul Judetean exista astfel de cadre medicale si o spun raspicat”, a declarat Chiriac.
De cealalta parte, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, medicul epidemiolog Delia Rasnoveanu, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.
Studiul a fost realizat in cadrul unui proiect al Ministerului Sanatatii, care a avut drept scop monitorizarea performantelor operationale in domeniul combaterii mitei in spitale, pe baza raspunsurilor pacientilor din 352 de unitati medicale din intreaga tara, transmise prin SMS sau online.