stiri Braila – debraila.ro

Seful judetului, SCRISOARE catre Orban: „Stiu ca nu va intereseaza de Braila (…) In vreme de pandemie n-ati alocat spitalelor nici macar un leu” | Chiriac ii cere premierului plafonarea pretului la medicamente si materiale sanitare: „Platim de 5 ori mai mult!”

Social-democratul Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, i-a trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban, caruia i-a cerut plafonarea preturilor la medicamente si echipamente sanitare. Totodata, Chiriac  a lansat o serie de atacuri la adresa Executivului, acuzand faptul ca spitalele din judetul Braila nu au primit fonduri guvernamentale de la momentul declararii starii de urgenta.

Sursa citata mai sustine ca Guvernul, prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, a directionat catre spitalele din subordinea Consiliului Judetean „doar cateva materiale sanitare, cat negru sub unghie”.

„Starea de urgenta va ofera posibilitatea de a plafona preturile medicamentelor si materialelor sanitare, lucru asteptat de toate unitatile spitalicesti daca analizam cu cat au crescut preturile anumitor produse medicale. Spitalele din judetul Braila, in aceasta perioada, cumpara materiale sanitare si medicamente la preturi foarte mari fata de cele practicate in urma cu doua luni. Manusi, masti de protectie, combinezoane, halate, botosei, dezinfectanti, sunt doar cateva dintre materialele sanitare vandute cu preturi considerabil mai mari. La un calcul simplu, va facem cunoscut faptul ca pentru 10.000 de bucati din fiecare produs mentionat mai sus, Spitalul Judetean Braila ar fi platit in mod normal suma de 96.000 de lei. in vreme de pandemie si de maxima nevoie de aceste produse, unitatea spitaliceasca va plati suma de 543.500 lei, de cel putin cinci ori mai mult. Saltul este fenomenal si permiteti-mi, domnule prim ministru sa va spun ca asa ceva este inadmisibil. O actiune inadmisibila a comerciantilor aprobata de dumneavoastra si de Guvernul dumneavoastra, in mod tacit. Nu ati facut nimic in sensul acesta, pe langa multe alte lucruri pe care nu le-ati facut domnule prim ministru si nici nu sunteti dispus sa ascultati parerile colegilor dumneavoastra. Nu va mai dau exemple despre cum procedeaza alte state din Uniunea Europeana pentru ca am vazut cu totii ca nu va intereseaza iar dumneavoastra actionati in functie de interesul dumneavoastra propriu. (…) Domnule prim ministru, va cerem imperios sa urgentati plafonarea preturilor la materialele sanitare pentru a evita specula. Daca nu faceti lucru acesta ne permitem sa tragem concluzia ca sunteti de acord cu firmele care profita de situatia de pandemie si cresc preturile nejustificat”, a precizat Chiriac.

Presedintele CJ a folosit termeni duri in scrisoare, afirmand ca Ludovic Orban a taiat bugetul Consiliului Judetean „intr-un mod barbar”. Mai mult decat atat, premierul este pus la zid intrucat n-ar fi  „interesat de Braila”.

„Daca in anul 2019 Consiliul Judetean Braila a avut un buget de 160.553 mii lei, in anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o suma de 113.266 mii lei. Printr-o diferentiere, este un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro. Stiu ca nu va intereseaza de Braila pentru ca nu aveti reprezentanti politici in zona, insa ne-ati taiat bugetul intr-un mod barbar, iar in vreme de pandemie n-ati alocat spitalelor din judetul Braila nici macar un leu. Doar cateva materiale sanitare, cat negru sub unghie. Practic ne-ati aruncat si noua un oscior pentru ca erati obligat sa faceti asta, ca altfel n-am fi primit nimic. Doresc sa va informez domnule prim ministru ca Ministerul Sanatatii a primit din partea spitalului din Braila o solicitare de ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19. Raspuns: NU SE POATE. Dar ce trebuie sa va cerem ca sa se poata? Cu ce ne puteti ajuta si pe noi? Nici macar cu o vorba buna? Va cer imperios sa faceti ceva in sensul plafonarii preturilor materialelor sanitare. Ne spuneti prin intermediul presei ca nu trebuie sa ne relaxam pentru se preconizeaza un varf al pandemiei in perioada 1 Mai. Nu ne relaxam. N-avem cum, pentru ca ne gandim ca achizitionam materiale de protectie pentru cei din prima linie la pret exorbitant, ca vom face asta in continuare si ca vom ramane fara bani iar sprijin din partea Guvernului tot nu vom primi. Am vazut ca pregatiti comanda unica a spitalelor astfel ca doriti ca toate unitatile sanitare care se afla in subordinea autoritatilor administratiei publice locale sa fie transferate in coordonarea Ministerului Sanatatii. Am inteles. Vreti doar puterea de a lua decizii dar o data cu aceasta masura, TREBUIE sa va asumati si finantarea spitalelor, utilarea acestora cu materiale de protectie din banii Ministerului Sanatatii, nu din banii autoritatilor publice locale. <<Desteptii>> cu deciziile si <<prostii>> cu plata, nu?”, a concluzionat seful judetului.

In scrisoare este prezentat si urmatorul tabel:

Comentarii