Procurorii DIICOT vor stabili daca braileanul Parfenie este sau nu TERORIST
DIICOT Galati urmeaza sa afle daca faptele savarsite de Marius Valentin Parfenie, tanarul care a injunghiat un barbat, i-a furat masina si apoi a spulberat noua persoane, reprezinta sau nu un atentat terorist. Procurorii s-au sesizat din oficiu, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Braila, magistratul care a hotarat arestarea preventiva a lui Parfenie, a vorbit despre o actiune criminala „la limita unui atentat terorist”.
Dosarul DIICOT este distinct de cel instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Braila, in care tanarul este acuzat de tentativa de omorcalificat si talharie calificata, vizand conditiile in care au fost savarsite faptele, respectiv planificarea lor. Practic, se va stabili daca a fost sau nu vorba despre un act terorist.
Judecatorul de drepturi si libertati a explicat in detaliu asemanarile dintre atentatul de la Braila si „atentatele teroriste care isi fac tot mai mult simtita prezenta in tarile Uniunii Europene”, vorbind despre „acelasi mod de operare”. Se mentioneaza inclusiv faptul ca „entitatea terorista poate fi chiar si numai o singura persoana”.
„Entitatea terorista isi propune sa ucida un numar cat mai mare de persoane, prin folosirea unui autovehicul (cel mai adesea sustras anterior), cu care patrunde in multime, in locuri aglomerate, pentru ca in final chiar sa se sinucida, ori sa admita posibilitatea de a fi doborat de autoritati, nu inainte de a-si duce la bun sfarsit planul sau infractional (acela de a ucide cat mai multi oameni), actiunile inculpatului vizand factori umani si/sau factori materiali din randul populatiei civile sau al oricarui alt segment apartinand acestora, actiuni infractionale ce sunt savarsite, de regula, cu violenta si care produc stari de neliniste, nesiguranta, teama, panica sau teroare in randul populatiei, infractiunile de omor ori de omor calificat (ori chiar tentativa la aceste infractiuni), fiind savarsite in scopul de a intimida populatia. Actiunile au avut menirea a atrage atentia asupra unui aspect, a unei idei, in general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva in ordinea unei societati, inclusiv in deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevazute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”, a argumentat magistratul.
Braileanul si-a recunoscut faptele. A avut intentia „de a suprima viata unui numar nedeterminat de persoane, cu scopul de a schimba ceva in ordinea sociala din Romania”. La fel a scris si anterior momentului in care a injunghiat de mai multe ori un barbat, i-a furat masina si a pornit in cursa care s-a sfarsit cu ranirea altor noua persoane, printre care si doi copii. A pus tot ce a gandit pe hartie, in patru bilete gasite de anchetatori.