Merica, managerul RER: „Daca maresc tariful, vine toata lumea si zice ca e scump. Oamenii nu comenteaza absolut deloc cand se mareste pretul la carne sau se scumpesc gazele”
Razboiul dintre operatorul de salubritate RER si Primarie continua. Dupa ce primarul Marian Dragomir a catalogat solicitarea companiei de majorarea cu aproximativ 20% a tarifului de colectare a deseurilor pentru agentii economici ca fiind „un santaj”, la Braila a venit chiar managerul general al RER Group, Radu Merica, care, la sfarsitul saptamanii trecute, a explicat, in cadrul unei conferinte de presa, motivele din spatele cererii.
„De la 1 ianuarie 2020, taxa pe economie circulara creste la 80 lei/tona la depozitare, de la 30 lei. Acesta taxa este o impunere a Comisiei Europene, din cauza ca Romania are un grad foarte mic de procesare a deseurilor, de valorificare, de reciclare – si au impus implementarea unor mecanisme economice de descurajare a generarii deseurilor si de incurajare a colectarii separate. Taxa pe economie circulara se plateste la groapa de gunoi si se duce la Fondul pentru Mediu. Asa cum arata calculele noastre azi, daca nu va fi acceptata majorarea, noi nu mai putem lucra profitabil in Braila cu acesti 80 lei/tona. (…) N-am cum sa suport eu taxa altora, ca nu e gunoiul meu! Eu doar colectez gunoiul si il duc undeva, nu l-am generat eu. Sigur nu vom lucra in pierdere in cazul in care Consiliul Local Municipal nu va aproba majorarea taxei. Noi suntem o firma privata si nu avem voie sa lucram in pierdere”, a declarat Merica.
Totodata, CEO-ul RER Group a mai precizat faptul ca cetatenii sunt nemultumiti atunci cand vine vorba de majorarea tarifelor de salubritate intrucat „nu vad valoarea serviciului”, aratand ca atitudinea nu este similara si in cazul altor servicii. La acest moment, taxa de salubritate pentru persoanele fizice este de 11 lei/luna.
„Eu cred ca noi trebuie sa ne hotaram ce vrem ca si tara, ca si ecologisti. Vrem sa umplem toata tara de gropi de gunoi? Se poate! construim peste tot gropi de gunoi, sa le umplem. Daca ne dorim asta, propun sa fie groapa gratis, gunoiul sa fie ieftin si toata lumea sa arunce pe gratis… cu amnezi de rigoare, cu infringement de la Uniunea Europeana. Daca ne dorim colectare separata, procesare, soartare, ca sa fim ca in Germania, Elevetia sau Olanda, atunci va trebui sa platim un pic mai mult ca producatori de deseuri, sa fim mai atenti cum colectam, cum separam. Atunci, vom fi, in cativa ani, la nivelul unei medii corecte europene. Altfel, suspendam taxa la groapa (n.r. motivul solicitarii RER de majorare a tarifului pentru agentii economici), facem orice si ramanem cum suntem azi, aruncam gunoiul in fundul curtii si ii dam foc pe camp. In Polonia, care a implementat mult mai devreme ca noi toata partea de colectare separata, de procesare, taxa e undeva la 4-4,5 euro pe persoana. Nu are nicio legatura cu nivelul salariilor din Polonia. Eu mi-as dori ca la toti salariatii mei sa le dau dublu, nu salariul minim, dar trebuie sa maresc tariful. Daca maresc tariful, vine toata lumea si zice ca e scump. Salariile in Romania s-au dublat in ultimii 5 ani, s-a dublat salariul minim pe economie. Oamenii sunt nemultumiti de cresterea tarifului pentru ca nu vad valoarea serviciului. Ei nu isi dau seama cata munca e in spate. Oamenii nu comenteaza absolut deloc cand se mareste pretul la carne, nu comenteaza cand se scumpesc gazele sau cablu. Platiti 50 de lei la cablu pentru un fir care intra in casa, eu ma scol dimineata, ma sui pe masina, cu doi oameni, cu motorina, cu pubele, sa descarc la gropa, sa canatresc, sa tiparesc o factura…”, a adaugat sursa citata.
RER propune majorarea tarifului de colectare a deseurilor pentru agentii economici cu 19,27 lei/metru cub.