Aflat pe teritoriul comunei Movilă Miresii, la 30 km de municipiu, lacul sărat cu același nume are proprietăți similare cu cele ale lacurilor din stațiunile balneoclimaterice – inclusiv Lacu-Sărat, însă niciodată nu a beneficiat de investiții serioase. Totuși, încă se mai văd fundațiile fostului camping și fostei baze de tratament care funcționau în anii comunismului, mai exact din 1980-1982 și până la Revoluție.
Potrivit specialiștilor, apă lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată, iar nămolul sapropelic sulfuros are calităţi terapeutice deosebite. Totodată, Lacul Movila Miresii este unul din lacurile tipice de crov și cu gradul de mineralizare cel mai mare din țară.
Analizele chimice au arătat, în repetate rânduri, faptul că beneficiile terapeutice ale apei sărate și nămolului depășesc în concentrații pe cele ale Lacului-Sărat sau Lacului Techirghiol.
O eventuală transformare a lacului sărat de pe marginea șoselei care leagă Brăila de Râmnicu-Sărat pleacă de la zero, iar efortul financiar pe care ar trebui să îl facă autoritățile din comuna Movila Miresii este unul mult prea mare. Într-o astfel de situație, investitorii fug de un loc care nu este altceva decât o bucată aridă de câmpie, care, însă, ascunde o bogăție uriașă din punct de vedere terapeutic.
Recent, social-democratul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, a vorbit despre situația lacului, arătându-se dispus să colaboreze cu Primăria Movila Miresii pentru a face tot ce este necesar ca oamenii de afaceri să considere atractivă și profitabilă o investiție în zonă.
„Am avut o discuție cu domnul primar de la Movila Miresii pentru a pune în valoare și lacul din Movila. Cu siguranță, Primăria Movila Miresii nu are disponibilitate de bani pentru a face un mic proiecțel acolo, să putem să începem să valorificăm și acel lac. În toamna acestui an pregătim un plan de acțiune, în primul rând pentru a face un proiect în ceea ce privește tragerea utilităților cât mai aproape de lac – mă refer la apă, canalizare, electricitate – astfel încât să dăm posibilitatea celor care vor să investească acolo să concesioneze terenuri pentru partea turistică, partea balneoclimaterică, de agrement, să poată să-și amenajeze o plajă corespunzătoare, cu dușuri, cu tot ce e nevoie, pentru a face un turism civilizat. Este păcat să nu ajutăm și Movila Miresii”, a declarat șeful județului.
Terenul din jurul lacului aparține Primăriei Movila Miresii.