stiri Braila – debraila.ro

La Braila, GOLANIA se ascunde in spatele CULTURII | RAZBOI pe viata si moarte intre „stapanul” muzeului si consilierii judeteni: „Tatal face cartile si baiatul da cu matura, pentru niste sume infernale”

Apucaturile de mosier ale lui Ionel Candea (foto), managerul Muzeului Brailei „Carol I”, despre care se vorbeste de ani buni, insa pe la colturi, au declansat un scandal urias in plenul legislativului judetean, presarat cu acuzatii grave din partea unor consilieri judeteni. Cel care conduce muzeul de mai bine de un sfert de veac a fost pus la zid, printre altele, pentru modul in care gestioneaza banii publici care ajung de la Consiliul Judetean la institutia de cultura, vorbindu-se despre achizitii publice „cu dedicatie”.

Desi liberalii si PND-istul Stefan Catalin Iordache au condus batalia in declaratii cu Ionel Candea, social-democratii, fata de alte situatii similare, nu au sarit in apararea managerului si nici nu au contrazis afirmatiile legate de „golaniile” de la muzeu. De altfel, e de notorietate faptul ca managerul Muzeului „Carol I” nu este vazut cu ochi buni de presedintele Consiliului Judetean, Francisk Iulian Chiriac, care l-a criticat public de multe ori.

Taraboiul din sedinta CJ a plecat de la decizia abuziva a lui Candea de a propune excluderea consilierului judetean Ovidiu Nechita (PNL) din Consiliul de Administratie al muzeului, forul votand la ordinul managerului, cu 5 la 2. Potrivit legislatiei in domeniu, consilierii judeteni poate fi retrasi din consiliile de administratie ale institutiilor subordinate doar la fel cum au fost numiti, respectiv prin vot, in plenul Consiliului Judetean.

„Domnul Nechita a fost exclus… noi propunem Consiliului Judetean excluderea. (…) Vreau sa spun ca domnul Nechita de cand a intrat in Consiliul de Administratie a avut o tinta fixa, politica, care, pur si simplu, ma umple de scarba”, a spus Candea, spre iritarea alesilor.

Replica sefului judetului nu a intarziat: „Excluderea se face de catre Consiliul Judetean!”

De cealalta parte, liberalul l-a acuzat pe managerul Candea ca nu transmite documentele pe care le solicita, ca nu il invita la sedintele Consiliului de Administratie, pe care nu le-ar convoca in fiecare luna – asa cum cere legea. Situatia ar fi similara si in cazul consilierului judetean George Turiac (ALDE), cel de-al doilea membru desemnat de Consiliul Judetean in CA-ul muzeului.

„Orice cerem, nu ni se da. Si ni s-a spus si in fata, efectiv: <<Nu va dau nimic!>>. Pai daca nu ni se da, chiar si in scris daca i-am facut, mi-a dat alte balarii , cum putem noi, cei care facem parte din Consiliul de Administratie, sa rezolvam niste probleme, cand nu avem documente? (…) Luati inregistrarile sedintelor CA de la arhiva si sa vedeti un comportament al unui manager, pe care noi il sustinem in fruntea muzeului: un om crizat! Veti vedea ce inseamna un om crizat si cum pune problema si amenintari! Si atunci va veti convinge cine este adevaratul Candea. Este Muzeul Brailei, nu SRL-ul lui Candea”, a mentionat consilierul judetean PNL.

Nechita a lasat sa se inteleaga faptul ca Ionel Candea refuza sa se supuna solicitarilor consilierilor judeteni, desi muzeul primeste bani de la CJ, intrucat se considera cu mult superior lor din punct de vedere intelectual. Parca vrand sa ii dea dreptate liberalului, Candea si-a iesit din fire atunci cand a venit vorba despre o eventuala evaluare a activitatii sale de catre o comisie formata din consilieri judeteni: „Sunteti un incompetent! Ce sa ma evaluezi?! Dumneata vrei sa ma evaluezi pe mine?”. 

Si scandalul nu s-a oprit aici. Mult mai acid, consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) i-a reprosat managerului ca patroneaza „o golanie fara margini” si a sustinut zicerile lui Nechita legate de faptul ca Ionel Candea mai pleaca nemotivat din timpul orelor de program.

„Nu e tot timpul la program. Eu l-am vazut si filmat in carciumi. Era impreuna cu un alt coleg de-al nostru, care e in sala”, a explicat PND-istul, moment in care consilierul judetean Viorel Mortu (PSD) a ridicat mana, rostind: <<Cu mine!>>.

Iordache a continuat atacul: „Uite, a recunoscut! (n.r. despre Mortu) Domnule Candea, eu nu sunt elevul dumneavoastra si nici n-am facut smenuri impreuna. Am cerut de la CJ o lista cu achizitiile domnului Candea de la muzeu. Domnul Candea plateste, printre altele, o firma care sa-l invete cum sa faca achizitii directe. Daca va puteti inchipui ce e acolo! Are un contract cu o tipografie si, culmea, celebrul contract de curatenie este al baiatului proprietarului tipografiei. Domnul Candea o fi om de cultura, dar am vazut si oameni de cultura la parnaie. Eu voi face o plangere pe numele domnului Candea. Toate achizitiile de acolo sunt niste porcarii. Tatal face cartile si baiatul da cu matura, pentru niste sume infernale. Eu o vad ca un parandarat. Acolo este o increngatura mafiota care trebuie sa dispara. Este de 25 de ani director la muzeu. Ce l-a tinut in functie?”.

In cele din urma, presedintele Consiliului Judetean a dispus ca aspectele reclamate de consilierii judeteni sa fie verificate de Comisia pentru activitati stiintifice, invatamant, cultura, culte, tineret si activitati sportive, din care fac parte social-democratii Viorel Mortu si Daniela Bordea, PMP-istul Viorel Botea si liberalii Ionel Enuta si Alfredo Pascale. Totusi, Chiriac i-a invitat pe toti consilierii judeteni doritori sa ia parte la lucrarile comisiei.

Precizam faptul ca Viorel Mortu, care este presedintele comisiei care il va verifica pe managerul Candea, este si angajat al Muzeului „Carol I”.

Exclusiv | Cum se face curatenie la Muzeul Brailei? Cu TREI SFERTURI DE MILIARD PE LUNA si cu materialele muzeului | Castigatoare, o firma de pliante, care vine DOAR CU ANGAJATII!

Comentarii