stiri Braila – debraila.ro

Guvernul Grindeanu ar fi dispus sa ia Insula Mare a Brailei de la ADS si sa o dea Consiliului Judetean Braila | Shhaideh: „Haideti sa vedem ca nu vrea ADS. Sa scrie ca nu vrea…”

Insula Mare a Brailei (IMB), cea mai mare suprafata agricola din Romania ar putea sa ajunga in curtea Consiliului Judetean Braila. Cele peste 55.000 de ha apartin Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si sunt concesionate firmei „Agricost”. Si la inceputul anilor 2000 a existat o astfel de intentie.

Prezenta la Braila, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale, Sevil Shhaideh, vicepremier si ministrul Dezvoltarii, a fost intrebata de catre consilierul judetean independent Marian Capatana daca vede posibila trecerea IMB de la ADS la Consiliul Judetean. Raspunsul lui Shhaideh a fost extrem de apasat, cuprinzand pasii pe care CJ ar trebui sa ii faca pentru a primi IMB.

„Domnule consilier, transferul unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale se face pornind de la emiterea unei hotarari de Consiliu Judetean, cu identificarea imobilului, cu un extras de carte funciara, cu nota de fundamentare semnata de doamna prefect si domnul presedinte al Consiliului Judetean, transmisa catre Ministerul Dezvoltarii. De la mine pleaca mai departe. In momentul in care dumneavoastra va exprimati intentia de preluare, pentru ca doamna prefect sa nu va atace hotararea in instanta, trebuie sa aveti avizul ADS in spate”, a precizat vicepremierul.

Cand din sala i s-a spus ca ADS nu va da niciodata un astfel de aviz, Shhaideh a replicat: „Nu stiu… Haideti sa vedem! Sa scrie ADS ca nu vrea…”

Cateva ore mai tarziu, in cadrul unei conferinte de presa, si avandu-l alaturi pe premierul Sorin Grindeanu, vicepremierul si ministrul Dezvoltarii a revenit cu noi declaratii legate de Insula Mare a Brailei. Mai exact, Sevil Shhaideh a mentionat ca asteapta ca CJ Braila sa initieze demersul de preluare a IMB, prin adoptarea unei hotarari.

„CJ trebuie sa emita o hotarare prin care sa-si exprime intentia de preluare in domeniul public al judetului a suprafetei de teren. Consideram ca este oportun ca tot ceea ce trebuie sa fie mai aproape de cetatean sa mearga catre autoritatile locale. Haideti sa faca reprezentantii judetului acest demers…Eu mi-as dori ca autoritatile locale sa-si exprime opinia prin aceasta hotarare, iar apoi totul ramane la guvern”, a mai adaugat Shhaideh.

Premierul Grindeanu a spus, la randul sau, ca unul dintre obiectivele principale ale guvernului pe care il conduce este cel legat de descentralizare: „Vrem sa ducem procesul de descentralizare pana la capat. Este normal ca anumite lucruri care trebuie sa tina de autoritatile locale sa fie administrate de autoritatile locale. Nu poti sa transferi, fara sa transferi si responsabilitatile. Inclusiv responsabilitati financiare, nu doar active.”

Comentarii