stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | 7.000 de euro, CEA MAI MARE PENSIE specială a unui brăilean, fost judecător și șef de penitenciar, pensionat la 52 de ani | Cea mai mică pensie de magistrat: 4.300 de euro

Alin Cristea

Cea mai mare pensie primită de un brăilean se ridică la 7.000 de euro, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro. Este vorba despre pensia specială a unui fost magistrat.

La polul opus, cea mai mică sumă primită lunar de un pensionar din România este de 1.125 de lei, pensia minimă socială garantată.

La acest moment, în coaliția guvernamentală, există o dezbatere intensă pe tema pensiilor speciale. Mai exact, Comisia Europeană nu ar fi de acord cu actuala formă a legii pensiilor speciale, arătând faptul că reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale rămân nesemnificative.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care ar aduce aproape de 30 de miliarde de euro, o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.

Fost judecător și șef de penitenciar: pensie de 7.000 de euro

Sursele DEBRAILA.ro arată că deținătorul celei mai mari pensii primite de un magistrat brăilean este un fost judecător, care a condus și Penitenciarul Brăila.

Acesta încasează lunar 34.634 de lei.

Este vorba despre Gheorghe Cucu, în vârstă de 67 de ani, care s-a pensionat în anul 2007, după 26 de ani de magistratură.

Conform unui document al Consiliului Superior al Magistraturii, Cucu îndeplinea condițiile pentru pensionare la 52 de ani, fiind judecător din anul 1981. Decizia de pensionare a fost emisă în septembrie 2007.

Gheorghe Cucu a fost judecător la Judecătoria Făurei, dar și președinte al instanței, însă timp de 6 ani, în perioada 2001-2007, a deținut două mandate ca director la Penitenciarul Brăila, cum prevedea legislația de la acel moment.

În 2008, la un an de la pensionare, Cucu primea o pensie de 12.500 de lei, despre care afirma, într-o declarație pentru HotNews, că “este o pensie normală pentru un magistrat și pentru activitatea depusă”.

“Mulți magistrați sunt propulsați la conducerea penitenciarelor pentru pensiile mari pe care le obtin la final de carieră datorită salariilor mari din ANP”, explicau jurnaliștii de la HotNews.

La polul opus, cea mai mică pensie primită de un magistrat brăilean este de 21.500 de lei.

În total, la nivelul județului Brăila, la acest moment, există 98 de pensionari care au fost magistrați.

FOTO: shutterstock.com

Comentarii