stiri Braila – debraila.ro

DECIZIE definitivă. Judecătoarea Coarnă, cu un venit de 190.000 lei/an, rămâne FĂRĂ 25% DIN SALARIU timp de 1 an. Înalta Curte: sancțiunea CSM pentru controversatul magistrat brăilean este îndreptățită

Alin CRISTEA

Decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul controversatei judecătoare Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila – despre a cărei activitate profesională, DEBRAILA.ro a scris de nenumărate ori: timp de un an de zile, magistratul va primi indemnizația diminuată cu 25%.

La mijlocul anului trecut, mai exact pe 28 iunie, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis o nouă acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare în ceea ce o privește pe judecătoarea Coarnă, găsind-o vinovată de întârzieri în soluționarea dosarelor.

Mai exact, magistratul brăilean a fost găsit vinovat de „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”.

Hotărârea CSM a fost atacată de judecătoarea Cristina Coarnă la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar instanța supremă a respins recursul acum două zile, pe 12 februarie. Astfel, sancțiunea salariului tăiat va fi aplicată.

Respinge recursul declarat de recurenta Coarnă Cristina împotriva hotărârii nr. 14J din 28 iunie 2023 pronunțate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 10/J/2023. Definitivă, se arată în minuta deciziei Înaltei Curți.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Cristina Coarnă a obținut un venit anual de 189.511 lei din activitatea de magistrat.

Cine este Coarnă?

Judecătoarea Cristina Coarnă a ajuns în atenția opiniei publice prin prisma deciziei de eliberare din arest preventiv a unui pedofil – justificată cel puțin îndoielnic. DEBRAILA.ro a prezentat, de-a lungul timpului, mai multe astfel de soluţii controversate ale judecătoarei.

Acum doi ani și jumătate, judecătoarea Coarnă a argumentat înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul bărbatului care a batjocorit o fetiță de 13 ani prin faptul că „faptele inculpatului nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii, ieşiri în stradă sau proteste în presă”.

În urma acestui caz, intens mediatizat la nivel național, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din magistratură pentru 6 luni a Cristinei Coarnă, însă aceasta a contestat hotărârea, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a înlocuit sancțiunea disciplinară cu o alta, respectiv diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de trei luni.

În afară de cazul pedofilului, DEBRAILA.ro a scris, în 2019, despre un bărbat acuzat de tâlhărie care a fost plasat în arest la domiciliu tot de judecătoarea Cristina Coarnă, ignorând normele de procedură penală. (CAZUL AICI)

Totodată, în urmă cu doar câteva luni, tot DEBRAILA.ro a publicat un alt articol care o viza pe Coarnă. Judecătoarea a pus în libertate un cuțitar care a băgat în spital o persoană, subliniind faptul că „briceagul îl purta de obicei pentru a putea mânca pachetul la serviciu”. (CAZUL AICI)

Comentarii