Promis in repetate randuri de mai toate guvernele post-decembriste, podul suspendat peste Dunare de la Braila a intrat in linie dreapta chiar in ultima zi de mandat a fostului premier Mihai Tudose, cand a fost semnat contractul cu asocierea italiano-japoneza Astaldi SpA – IHI Infrastructure Systems CO. Ltd pentru proiectare si executie. „Semnarea contractului reprezinta intrarea in normalitate”, spunea la acel moment Tudose.
Conflictul din interiorul PSD a intarit, print-o voce mai mult decat avizata, zvonuri care circula de ani buni: podul nu a fost si nu este dorit de politicieni puternici din orasul vecin, care controleaza Organizatia Judeteana PSD Galati si au interese financiare clare in legatura cu traversarea fluviului. Este vorba despre Dan Nica – seful PSD Galati, europarlamentar, fost ministru al Comunicatiilor si Viorel Stefan, deputat PSD, vicepremier in Guvernul Dancila si fost ministru de Finante in Guvernul Grindeanu.
Stefan are actiuni la Navrom Bac – parte a grupului de firme Navrom, care asigura traversarea Dunarii cu bacurile la Galati. Director general al Navrom este Constantin Hartan, un apropiat al lui Nica. In trecut, si europarlamentarul PSD a detinut actiuni la Navrom.
Atacul lui Teodorovici, reactia lui Tudose si opinia PNL
In urma cu doar cateva zile, intr-un interviu acordat TVR, social-democratul Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor, a vorbit despre podul de la Braila, anuntand inclusiv ca pana la sfarsitul anului vor incepe lucrarile de constructie. Teodorovici, care este si deputat de Tulcea, a lansat un atac indirect, dar extrem de dur, la adresa celor care ar fi blocat proiectul, acuzand existenta unor „interese meschine”.
Fara sa pronunte numele lui Nica sau Stefan, ministrul a declarat ca „sunt cativa dintre romanii nostri care, in tara si pe la Bruxelles, incearca sa stopeze acest mare proiect”.
„De ce nu s-a facut de ani de zile? Sunt tot felul de interese meschine, interese locale, care au intarziat lucrarile, care au anumite interese sa nu … Nu vedeti ca acest pod nu s-a facut, de peste 20 si ceva de ani se vorbeste in tara despre acel pod, pentru ca sunt unii care au anumite interese locale acolo: ba ca trec Dunarea cu un bac, ba ca asa mai departe. Si atat de meschine sunt interesele acestor oameni, politicieni din pacate, din zona respectiva si de aceasta fac un anunt: daca o sa am dovada certa, probabil ca nu stiu, sper sa stie sa inoate acel cineva care pune astfel de piedici”, a continuat Teodorovici.
Contactat telefonic, fostul premier Mihai Tudose nu a dorit sa comenteze in amanunt spusele ministrului Finantelor, mentionand insa ca il apreciaza pe Teodorovici.
„Nu stiu la cine face referire domnul ministru. Orlando Teodorovici, in calitate de ministru, dar si ca deputat de Tulcea, depune toate eforturile pentru ca acest obiectiv strategic sa se realizeze. Acum, ca nu toata lumea a fost fericita ca s-a semnat contractul…”, ne-a precizat sursa citata.
De cealalta parte, Opozitia, prin vocea deputatului liberal Vasile Varga, considera ca ministrul Teodorovici ar trebui sa-si duca pana la capat „actul de curaj” si sa rosteasca numele celor despre care spune ca „au intarziat lucrarile”.
„Eu sunt convins ca podul se va face si, dincolo de orice lupta politica, e vorba de un contract semnat cand prim-ministru era un brailean. Faptul ca se intarzie inceperea lucrarilor este de neacceptat, in conditiile in care PSD detine toate parghiile. Domnul Teodorovici, mai ales ca este si deputat de Tulcea, sa faca tot ce e de facut ca acest pod sa se construiasca. Sa vorbeasca in partidul dumnealui, sa-si rezolve treburile intre ei si sa dea drumul la pod. Cei care au interese cu siguranta nu sunt din Braila. Sa zica cine sunt acei politicieni, sa spuna cu subiect si predicat, sa ii demaste. Problema e la Galati, in niciun caz la Braila”, a aratat Varga.
Fostul senator Catalin Boboc, prim-vicepresedintele Organizatiei Judetene PNL, a catalogat situatia prezentata de Teodorovici ca fiind „o scena care arata cum PSD-istii sunt in stare sa tina subdezvoltata o zona, interesandu-i doar sa le mearga lor bine”.
„Podul este un proiect la care au lucrat mai multe guverne, fiecare guvern a bifat o etapa pana la semnarea contractului. Ma intreb insa daca Teodorovici a aflat abia acum de interesele meschine de care vorbeste sau le-a facut acum publice in contextul conflictului din PSD, pentru a se pozitiona intr-o anumita tabara? Dincolo de aceste aspecte, mai mult sau mai putin importante, avem o scena care arata cum PSD-istii sunt in stare sa tina un oras, o zona subdezvoltata, interesandu-i doar sa le mearga lor bine. Ei nu pleaca de la premisa ca trebuie sa faci tot ce poti ca sa dezvolti o zona, pentru ca tuturor sa le mearga bine, ci de la un calcul primitiv: sa vad cum fac ca sa imi fie mie mine. Eu ii cred in stare de asa ceva (n.r. sa blocheze proiectul podului) si daca ar exista si probe, ca sa dovedim, eu cred ca astfel de demersuri echivaleaza cu o crima”, a conchis liberalul.
In interviul de la TVR, ministrul Finantelor a mai anuntat ca asocierea care a castigat contractul de 500 de milioane de euro a solicitat sa inceapa lucrarile la sfarsitul acestui an.