Proceduri nerespectate, dezinteres sau haos in sistem? Un angajat al Primariei Braila a aflat, joi, ca este infectat cu noul coronavirus dupa ce a apelat la serviciile unui laborator privat de analize medicale, desi se afla in autoizolare la domiciliu si prezenta anumite simptome, printre care si tuse. In mod normal, potrivit procedurilor in vigoare, barbatul ar fi trebuit sa fie testat de Directia de Sanatate Publica.
Pe 11 mai, intrucat se simtea rau, barbatul de 44 de ani, care lucreaza la Directia Strategii, Programe si Proiecte de Dezvoltare, a ales sa ramana acasa si sa-si sune medicul de familie, pentru a-si proteja colegii de serviciu, respectand intocmai recomandarile specialistilor.
„Ramaneti acasa daca aveti simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeti din primul moment la unitatile de urgenta” – site-ul Ministerului Sanatatii
Potrivit unor surse medicale, angajatul Primariei a urmat tratament medical, la recomandarea medicului de familie, insa nu a fost indrumat sa apeleze 112. Mai mult decat atat, se pare ca medicul de familie nu a considerat ca barbatul se incadreaza in definitia de caz si, in consecinta, nu a informat Directia de Sanatate Publica.
In cele din urma, barbatul a ales sa afle de unul singur daca este sau nu infectat cu noul coronavirus, motiv pentru care, in cursul zilei de 19 mai, s-a deplasat la un laborator privat de analize medicale, unde, contra-cost, a fost testat. Dupa ce a sosit rezultatul care confirma infectia cu COVID-19, laboratul a anuntat DSP si, ulterior, pe pacient.
O problema apare si in cazul laboratorului privat: Directia de Sanatate Publica nu a fost notificata cu privire la faptul ca in respectivul laborator se recolteaza probe pentru COVID-19! Mai mult decat atat, laboratul nu ar fi respectat nici alte norme, printre care identificarea rezultatului printr-un cod specific, necesar pentru centralizarea datelor.
„Laboratorul a omis sa notifice DSP recoltarea probelor, ceea ce ar fi fost obligatoriu pentru luarea in evidenta a pacientilor. La finalul anchetei, vom reveni cu concluzii”, a explicat prefectul Catalin Boboc.
Pe 21 mai, angajatul Primariei a fost internat in spital, unde i s-au recoltat din nou probe, pentru a confirma sau infirma rezultatul de la laboratorul privat. Totodata, DSP a demarat ancheta epidemiologica in acest caz.
Primarul Marian Dragomir a precizat, pe o retea de socializare, ca alti trei colegi ai barbatului nu au mai venit la munca pentru ca se simteau rau.
„Procedura in cadrul Primariei Braila a fost respectata – la primul posibil simptom colegii au mers acasa si au anuntat medicul de familie. Birourile au fost preventiv dezinfectate”, a mai aratat edilul.
Dupa ce cazul a fost confirmat, toti angajatii Directiei Strategii, Programe si Proiecte de Dezvoltare au intrat in izolare la domiciliu, urmand sa-si desfasoare activitatea prin telemunca.