La finalul acestei luni, mandatele primarilor si presedintilor de Consilii Judetene urmau sa expire de drept, daca pandemia nu ar fi dat peste cap calendarul alegerilor locale. Drept urmare, prin lege, mandatele au fost prelunginte, astfel incat scrutinul sa aiba loc la sfarsitul lunii septembrie, dupa cum a anuntat premierul Ludovic Orban.
Social-democratul Francisk Iulian Chiriac si-ar fi incheiat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean si ar fi trebuit sa prezinte public un bilant, fapt pentru care am vrut sa va prezentam modul in care seful judetului isi catalogheaza activitatea din ultimii patru ani. Daca si-a respectat sau nu promisiunile din 2016, va lasam pe dumneavoastra sa apreciati.
„Eu cred ca in proportie de 99%, ce am promis in campania electorala din 2016 am dus la bun sfarsit. Au fost si lucruri noi propuse pe care le-am indeplinit. Cred ca a fost un mandat plin de succes, chiar daca Opozitia, cateodata, nu a fost de acord, dar asa este in democratie! Mi-as fi dorit sa impadurim mai mult, pentru ca si mediul este un atribut foarte important in ceea ce priveste calitatea vietii cetatenilor. N-am reusit sa avem un proiect in care o unitate administrativ-teritoriala sa vina in cofinantare cu Consiliul Judetean pentru impadurirea anumitor zone. Sper ca in viitorul mandat sa incepem si astfel de proiecte, de impadurire a terenurilor care nu se preteaza pentru agricultura.”
Mandria lui Chiriac: drumurile judetene!
De departe, presedintele CJ pune in varful listei cu realizari dezvoltarea infrastructurii rutiere. Pana in septembrie, Chiriac spera sa bifeze 300 km de drumuri judetene asfaltate incepand cu anul 2016.
„De la inceputul mandatului, am avut doua prioritati: drumurile si sanatatea. Foarte multi bani au mers catre aceste doua domenii. Daca ma refer la partea de infrastructura, primordial a fost atragerea de fonduri europene, ceea ce am facut cu succes. Aici vorbim de proiecte in valoare de peste 30 milioane euro, de exemplu drumul TNT Gulianca – Ariciu – Racovita – Sutesti – Ianca – DN 2B – Bordei Verde – Viziru, unde am semnat ordinul de incepere a lucrarilor si, in curand, constructorul va incepe lucrarile de modernizare a acelui drum. Este un drum de 60 de kilometri, in valoare de 20 milioane de euro. Apoi, suntem in ultima etapa si achizitie pentru un alt proiect cu fonduri europene pe SUERD. Este vorba despre un drum de 18,5 kilometri Silistraru – Gropeni – Unirea, in valoare de 12 milioane de euro. Speram ca pana in august-septembrie sa avem contractul semnat pentru a putea da ordinul de incepere a lucrarilor. Pentru marea parte a infrastructurii rutiere, am depus proiecte si pe Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL). Eu va spun ca sunt foarte multi kilometri reabilitati. Proiectele insumeaza in total 60 milioane lei, aproximativ 15 milioane euro, la cursul euro de atunci. Sunt drumuri foarte importante, drumuri pe care le-am modernizat. De exemplu, drumul Braila-Vadeni 7,3 km, Victoria-Mihai Bravu 10 km, Liscoteanca 2 km, Braila-Marasu 17 km, Cotu Lung 4 km si DC 59 Blasova 11 km. In momentul de fata, patru dintre ele sunt finalizate… se mai lucreaza pe Braila-Marasu. E ultimul sector de drum, pe care speram ca pana la sfarsitul anului sa-l terminam, iar la DC 59 Blasova suntem inca in faza de achizitie, intrucat au fost niste probleme. Pentru toate aceste proiecte, Consiliul Judetean a atras 60 milioane de lei. Va readuc aminte ca in cadrul PNDL, judetul Braila a beneficiat de 6.500 miliarde lei. Contracte care au fost semnate in biroul presedintelui Consiliului Judetean incepand cu 2016. Pe PNDL 1, a fost atrasa suma de 3.000 miliarde, acum pe PNDL sunt 6.500 miliarde, adica dublu. Ma bucur ca s-a dezvoltat partea de infrastructura rutiera in localitati, dar si drumurile judetene”, a explicat seful CJ.
Francisk Iulian Chiriac aminteste ca printre drumurile judetene asfaltate se aflau „foarte multe tronsoane care erau impracticabile”, subliniind faptul ca si-a propus ca in fiecare an sa fie turnat covor asfaltic pe „cel putin 50 km” de drumuri judetene.
„Eu mi-am propus la inceputul mandatului sa atingem onorabila borna de 300 kilometri. Daca facem un exercitiu de imaginatie, asta inseamna distanta dintre Braila si Pitesti. Acum, am trecut de Bucuresti, deci aproape 250 kilometri asfaltati si inca se lucreaza pe drumurile judetene. Speram ca pana in septembrie sa atingem borna de 300 kilometri pe toate cele trei surse de finantare: fonduri europene, programe guvernamentale, dar si surse proprii ale Consiliului Judetean, pentru ca si acolo a fost o suma generoasa, aproximativ intre 15 si 20 milioane de euro pana in 2020, unde s-a turnat covor asfaltic pe foarte multe tronsoane de drum judetean care erau impracticabile. Sa ne aducem aminte de Faurei – Ulmu – Insuratei. In momentul de fata, impreuna cu Serviciul de Utilitate Publica, se marcheaza drumurile, au fost montate si indicatoare. Am reusit sa aducem infrastructura rutiera judeteana la standarde bune. Mai sunt cateva tronsoane de reabilitat, iar pentru anul viitor avem inca patru proiecte foarte mari in care reabilitam drumuri judetene. Ne-am facut un plan ca in fiecare an sa putem asfalta cel putin 50 kilometri de drum judetean cu covor asfaltic”, a precizat sursa citata.
Sanatatea. Investitii mari, management „bun, nu foarte bun”
Cel de-al doilea domeniu pe care Chiriac l-a mentionat ca fiind prioritar in urma cu patru ani este Sanatatea. Spitalul Judetean de Urgenta, aflat in subordinea Consiliului Judetean, s-a aflat in centrul a numeroase scandaluri publice, in special din cauza managerului Delia Rasnoveanu, care este membru PSD. Totusi, presedintele CJ sustine ca „s-au intamplat multe lucruri bune”, in special in zona investitiilor, aratand ca nu isi mai doreste un manager care sa fie membru de partid.
„Nu pot sa spun ca am gasit un spital la standarde europene, dar am inceput si conceput impreuna cu conducerea spitalului, indiferent care a fost ea, un plan de care ne tinem. Suntem putin in urma din cauza birocratiei si a documentelor. Cu toate acestea, si in Sanatate s-au intamplat multe lucruri bune. In primul rand, ne-am dorit sa dotam Spitalul Judetean de Urgenta cu echipamente medicale pentru a imbunatati actul medical, pentru a da posibilitatea medicilor de a face investigatiile medicale necesare. Si am reusit! In momentul de fata, spitalul are 2 CT-uri, aparatura de radiografie digitala, ecografe noi, sali de operatie noi… va avea 2 RMN-uri. Spitalul Judetean detine 11 sali de operatie ultramoderne. Avem o sectie de Anestezie Terapie Intensiva ultramoderna si ne laudam cu acest lucru, o sectie care poate face fata oricarei pandemii, cum ar fi cea din prezent. Am imbunatatit partea de caldura si apa calda, astfel incat sa avem utilitatile necesare, suntem in contract cu tot ce inseamna parte electrica, iar cel mai important si ceea ce va fi vizibil in urmatorii ani este partea de proiectare si executie a reabilitarii saloanelor, grupurilor sanitare, linoleum, astfel incat pacientii sa fie spitalizati in conditii decente. Ma refer atat la Corpul A, cat si la Corbul B! Sunt foarte multe investitii efectuate si la Maternitate, dar acolo mai avem de modernizat etajul 5. Cu corpul A suntem foarte avansati, deja am depus cerere pe fonduri europene pentru un proiect in valoare de 8 milioane de euro. Asteptam raspunsul si clarificarile. Daca totul va decurge normal, speram ca lucrarile sa inceapa anul viitor. Avem un proiect de modernizare a Unitatii de Primiri Urgente, in valoare de 1,5 milioane euro, care presupune atat reabilitarea, cat si dotarea cu echipamente medicale. Am reusit sa rezolvam problema sectiei Cardiologie-Pediatrie, unde era greu incalcita povestea. Acel corp de legatura este aproape gata si speram ca dupa trecerea perioadei de pandemie, acel corp sa-si reia functia initiala, adica sa devina noua sectie de Cardiologie si Pediatrie. Am achizitionat paturi noi. Speram ca vom da drumul si la acel angiograf, am vorbit deja cu firma producatoare. Acesta va fi pus in functiune cu medici colaboratori din Bucuresti”, a declarat presedintele CJ.
Cat despre bilele negre, Francisk Iulian Chiriac a recunoscut in nenumarate randuri ca managementul Spitalului Judetean a picat examenul comunicarii publice, insa de data aceasta a spus clar ca numirea unui membru PSD in fruntea unitatii spitalicesti a facut ca lucrurile sa mearga „un pic cu frana de mana trasa”.
„Imi reprosez ca nu am reusit sa le explic medicilor ca trebuie sa formeze o echipa. Toata lumea blameaza conducerea spitalului, insa managementul spitalului nu sta doar intr-un singur om, ci este un sistem piramidal, sunt sefi de sectie, medici care trebuie sa constientizeze ca spitalul nu este al vreunui partid politic, desi la conducere este un membru de partid asumat. Nu am implicat managerul spitalului foarte mult in chestiunea politica si niciodata nu mi-am dorit asa ceva, dar voi schimba asta in urmatorul mandat. Spitalul nu va mai avea un manager care sa fie membru al unui partid politic, ci un profesionist, o echipa ce poate face ca spitalul sa mearga inainte. Si acum merge inainte, dar un pic cu frana de mana trasa. Eu zic ca este un mandat bun (n.r. mandatul managerului Delia Rasnoveanu), nu foarte bun. Eu cred ca niciun om nu este perfect. Nici eu nu sunt perfect. Dar, v-am spus, managementul nu sta intr-un singur om. Cand s-a discutat despre lipsa de medicamente cred ca a fost o lipsa de comunicare intre cei de la Achizitii si sectiile din spital. In momentul in care toata lumea spunea ca nu exista echipamente de protectie, ati fost in magazia spitalului si v-ati convins ca sunt stocuri. Erau cutii pline! Acum, intre perceptie si realitate e diferenta. In primul rand, in Spitalul Judetean se achizitioneaza medicamente care se preteaza unui spital de urgente. Poate ca e adevarat ca a lipsit aspirina, dar asta nu inseamna ca spitalul nu a avut medicamente. Medicamentele esentiale au existat!”, a concluzionat Chiriac.
Opozitia „neobrazata”
Meciurile dintre Opozitie si presedintele Consiliului Judetean sunt arhicunoscute, in special din cauza modului, de foarte multe ori trivial, in care s-au desfasurat. Au fost aruncate cuvinte grele, foarte multe greu de reprodus, din toate partile, iar mai toate sedintele legislativului judetean au fost un veritabil circ. Chiriac afirma ca a colaborat „foarte greu” cu Opozitia, pe care o descrie ca fiind „foarte agresiva si fara cei 7 ani de acasa”.
„Va spun sincer ca in primul an am crezut ca putem avea o colaborare si ca putem avea discutii pertinente si constructive pe anumite proiecte. Nu-mi plac lucrurile impuse de genul «Trebuie sa faci asta!». Pana la urma, gandim in folosul cetatenilor, nu de a avea proiecte politice. De atunci a fost o Opozitie foarte agresiva, ati observat si dumneavoastra, chiar neobrazata, fara cei 7 ani de acasa. Speram ca populatia si electoratul sa nu mai trimita in «parlamentul judetean» astfel de oameni, care nici macar nu au bunul simt de a asculta si de a vorbi cuviincios, fara a ii jigni pe ceilalti colegi. Putem avea pareri pro si contra, suntem in democratie, iar amendamentele pot fi depuse, votate. Totusi au fost si foarte multe aberatii, cum ar fi sa facem analize medicale populatiei cu varsta cuprinsa intre 14 si 80 de ani, cu nu stiu cati bani. Stim foarte bine, macar ar fi trebuit sa citeasca legile. Conform Legii 95 / Legea Sanatatii, orice cetatean roman inscris la un medic de familie beneficiaza anual de cel putin un bilet de trimitere pentru analize. Era dubla finantare, ma ducea intr-o latura penala de a cheltui banul public. Nu am fost de acord si de atunci s-a rupt…”, a concluzionat seful CJ.
Restul proiectelor
Presedintele Consiliului Judetean ne-a pus la dispozitie o lista cu proiectele pe care institutia le-a derulat in ultimii 4 ani, dar in care apare si podul suspendat peste Dunare. Chiriac vorbeste despre sprijinul pe care acest mega-proiect de infrastructura l-a avut din partea Consiliului Judetean, dar si despre faptul ca fostul premier Mihai Tudose, colegul sau de partid, a semnat contractul pentru proiectarea si executia podului.